Κατά την διάρκεια της διαμονή σας στην Κέα μην παραλείψετε να πάρετε μια πιο «ουσιαστική γεύση» από Τζιά.
δοκιμάζοντας και απολαμβάνοντας τοπικά εδέσματα, όπως ο «πασπαλάς» (μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος μαγειρεμένα με ντομάτα και αυγά), τα «τσίγαρα» (κομμάτια χοιρινού κρέατος με λίπος), η «λόζα» (καπνιστό χοιρινό κρέας), τα ντόπια λουκάνικα (καπνιστά και φτιαγμένα με ντόπια μυρωδικά), τα παραδοσιακά τυριά (ξυροτύρι, μυζήθρα, ξινό, κοπανιστή).
Σας προτείνουμε επίσης να γευτείτε κόκορα κρασάτο, αστακομακαρονάδα και βεβαίως τα φρέσκα ψάρια. Συνδυάστε το φαγητό σας με ένα ποτηράκι τζιώτικο κρασί που οι ντόπιοι αποκαλούν «μαυρούδι».
Πριν φύγετε, μην παραλείψετε να προμηθευτείτε ντόπια κρεατικά, εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και θυμαρίσιο μέλι, παστέλι, χειροποίητα γλυκά κουταλιού, αμυγδαλωτά, αλλά και προϊόντα όπως το «σπαθόλαδο» και η «κεραλοιφή», που οι ντόπιοι θεωρούν ότι έχουν ιαματικές, επουλωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.