ΤΙ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΖΑ;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα αδρανή και ογκώδη υλικά (μπάζα) θα πρέπει να καταλήγουν στους αδειοδοτημένους χώρους που υπάρχουν στο νησί μας. Όχι δίπλα ή μέσα σε κάδους, σε ρέματα, σε ιδιοκτησίες άλλων ή σε δημόσιους χώρους. Η εναπόθεση τους στο περιβάλλον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ και θα επιβάλλονται κυρώσεις. Παρακαλούμε αν είστε ιδιοκτήτης ή εργολάβος ιδιωτικού ή δημόσιου έργου απευθυνθείτε στους αδειοδοτημένους για το σκοπό αυτό χώρους:

ΣΑΪΤΗΣ ΕΜ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ | ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ – ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε.Κ.Κ.
Άγιοι Ανάργυροι Μακρινοί Κέας | τηλ. 6977302198, 6970133163 | email: saitis_stefanos@yahoo.gr

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΟΡΦΩΝΙΟΣ | ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ – ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε.Κ.Κ.
Άγιος Συμεών Κέας | τηλ. 2288029161, 6972698172 | email: morfoniosfilippos@gmail.com

Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ):
Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέας – Κύθνου λειτουργούν επιπλέον τα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. (www.anakem.grκαι ΑΝΑΕΚΚ Α.Ε (www.anaekk.gr).

Βοηθήστε μας να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και τον φυσικό πλούτο της Κέας! Ο Δήμος μας δέχεται μόνο χώμα από εκσκαφές για υποβοήθηση στην υγειονομική ταφή των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Κέας. Για τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση προηγουμένως με το προσωπικό του ΧΥΤΑ.


ΤΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΕΤΑΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΔΟ;

Μπλε κάδος, κώδωνας, πράσινος κάδος. Ο καθένας δέχεται τα δικά του απορρίμματα! Όμως, σε κανέναν δεν πετάμε μπάζα, οικοδομικά υλικά ή κλαδιά!

Στους μπλε κάδους πετάμε μόνο συσκευασίες από:

Χαρτί
Γυαλί (όχι σπασμένα γυαλιά)
Πλαστικό
Αλουμίνιο
Λευκοσίδηρο

  • Αδειάζουμε τις σακούλες ανακύκλωσης, δηλαδή πετάμε απορρίμματα χωρίς τη σακούλα ή με τη σακούλα ανοιχτή γιατί έτσι διευκολύνουμε τη διαλογή που ακολουθεί.
  • Φροντίζουμε όλες οι συσκευασίες που πετάμε στον μπλε κάδο να είναι άδειες, χωρίς περιεχόμενο.
  • Δεν πετάμε ποτέ οργανικά ή άλλα σκουπίδια. Ένα λάθος σκουπίδι, αχρηστεύει την ανακύκλωση ολόκληρου του κάδου! Στους κάδους της ανακύκλωσης δεν πρέπει να βρεθούν σε καμία περίπτωση ενέσεις και ιατρικά απόβλητα (απαιτείται ιδιαίτερη μεταχείριση), μπαταρίες (υπάρχουν σε αρκετά καταστήματα και στο Δημαρχείο Κέας υποδοχές ανακύκλωσης μπαταριών), ηλεκτρικές συσκευές κάθε είδους, κλαδιά και κλαδέματα, οικοδομικά υλικά και χώμα.

Στους γαλάζιους κώδωνες ή καμπάνες ρίχνουμε μόνο γυαλί, χωρίς σακούλες. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Οι πράσινοι κάδοι είναι για όλα τα υπόλοιπα οικιακά απορρίμματα! Μαζί με τις σακούλες τους – δεμένες! Έτσι, μυρίζουν λιγότερο και δεν ρυπαίνεται ο δρόμος και το πεζοδρόμιο με χύμα σκουπίδια. Φυσικά, μπάζα και κλαδιά δεν πετιούνται εδώ!

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών γίνεται μόνο δίπλα στα Δημοτικά Σφαγεία. Λάμπες και μπαταρίες ανακυκλώνονται σε ειδικούς κάδους που θα βρείτε στα δημοτικά κτήρια. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Πλέον στην Κέα υπάρχουν 2 κάδοι για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτωνΟ ένας κάδος βρίσκεται στην Ιουλίδα (Ροκομένο) και ο άλλος στην Κορησσία (Πνευματικό Κέντρο Στυλιανός Ρέστης). Στους κάδους αυτούς συλλέγουμε ΜΟΝΟ ρούχα και παπούτσια σε ζευγάριαλευκά είδη (κουρτίνες, σεντόνια, μαξιλάρια κ.α.), τσάντες και αξεσουάρ. ΟΧΙ Λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα, χαλιά, αζευγάρωτα παπούτσια, γυαλί, χαρτί, μέταλλο, πλαστικό, οικιακά απορρίμματα! Μάθετε περισσότερα εδώ.

Ανακύκλωση στρωμάτων: Τα παλιά στρώματα δεν πετιούνται πια στον ΧΥΤΑ της Κέας. Η κακή αυτή πρακτική που υπήρχε στο παρελθόν είναι απαραίτητο να δώσει τη θέση της στην ανακύκλωση. Ο Δήμος μας έχει συνάψει σύμβαση με εταιρεία ανακύκλωσης στρωμάτων, η οποία τα παραλαμβάνει, τα μεταφέρει στην Αθήνα, διαχωρίζει τα υλικά τους και τα ανακυκλώνει. Οι δημότες, σε περίπτωση που θέλουν να πετάξουν κάποιο στρώμα, μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο του Δήμου Κέας 2288360000, ώστε να συνεννοούνται με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας.

Βρείτε ακόμα εδώ 10 + 1 εύκολους τρόπους για να μειώσουμε το πλαστικό μίας χρήσης!