Η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη προϊόντα μίας χρήσης σχεδιασμένα για να πεταχτούν χωρίς δεύτερη σκέψη και κατασκευασμένα έχοντας ως τελικό προορισμό τη χωματερή. Πλαστικά ποτήρια, σακούλες, συσκευασίες, καλαμάκια, πλαστικά μπουκάλια νερού. Όμως η υπερβολική τους χρήση έχει συνέπειες στην υγεία και στο περιβάλλον. Σε έναν μικρό τόπο, όπως η Κέα, η επιβάρυνση του ΧΥΤΑ είναι σημαντικά μεγάλη, ενώ η πλαστική ρύπανση επηρεάζει επικίνδυνα και τη θαλάσσια ζωή.

Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε συνήθειες και να μειώσουμε την κατανάλωση πλαστικού στη ζωή μας!

Ακολουθούν μερικές απλές ιδέες:

  1. Αντί για πλαστικές σακούλες, πάρε τις δικές σου επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για ψώνια. Μην ξεχνάς να τι βάζεις κοντά στην πόρτα ή στο αυτοκίνητο σου για να μην τις ξεχνάς. Αν χρησιμοποιείς πάνινες τσάντες για τα δώρα σου, δεν θα προσφέρεις μια ακόμα περιττή συσκευασία και ο αποδέκτης θα χρησιμοποιήσει την τσάντα στα επόμενα ψώνια του.
  2. Την επόμενη φορά που θες να πάρεις καφέ ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα για έξω, πάρε μαζί σου ένα ποτήρι πολλαπλών χρήσεων.
  3. Έχε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού στην τσάντα σου και γέμιζε το πριν κάθε σου εξόρμηση. Έτσι δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις εμφιαλωμένο νερό.
  4. Πες όχι στο πλαστικό καλαμάκι. Χρειάζονται ως και 200 χρόνια για να αποσυντεθούν. Χρησιμοποίησε βιοδιασπώμενα ή και καθόλου.
  5. Αγόρασε γάλα, χυμό και άλλα ροφήματα σε γυάλινα μπουκάλια τα οποία είναι επαναχρησιμοποιήσιμα.
  6. Περιόρισε τη χρήση πλαστικής μεμβράνης. Ανακυκλώνεται πολύ δύσκολα. Χρησιμοποίησε γυάλινα ή ανοξείδωτα τάπερ.
  7. Πες όχι στα πλαστικά μαχαιροπίρουνα.
  8. Δοκίμασε σαμπουάν σε μορφή μπάρας και όχι υγρό γιατί καταναλώνεται πολύ πλαστικό για την συσκευασία του.
  9. Αν καπνίζεις και δεν μπορείς να το κόψεις – που θα ήταν το ιδανικό για την υγεία σου και το περιβάλλον – να έχεις πάντα μαζί σου ένα φορητό τασάκι. Οι γόπες περιέχουν πλαστικό επίχρισμα και κάνουν τουλάχιστον 50 χρόνια να αποσυντεθούν.
  10. Απέφυγε όσο μπορείς τις αγορές online. Η συσκευασία του ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελεί σημαντική πηγή απορριμμάτων. Έτσι μπορείς να στηρίξεις περισσότερο τα τοπικά καταστήματα και την οικονομία του νησιού μας.

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ

  • Όσα πλαστικά δεν μπορείς να αποφύγεις, να τα πετάς αποκλειστικά στον μπλε κάδο ανακύκλωσης! Δες εδώ τι ανακυκλώνεται στον μπλε κάδο, αλλά και τι άλλο ανακυκλώνουμε στην Κέα.

Διάλεξε τις ιδέες που σου ταιριάζουν και ξεκίνα και εσύ να μειώνεις το πλαστικό στην καθημερινότητά σου!

 

Με πληροφορίες από: greenpeace.org & wwf.gr