Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν βιώσιμες πρακτικές

Ολοκληρώθηκε το 7ο Elafonisos Eco Week (10-16 Ιουνίου 2024), το οποίο έχει σκοπό την προώθηση της βιωσιμότητας του πλανήτη μας. Η Δήμαρχος Κέας, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου, βρέθηκε στην Ελαφόνησο και συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των Δημάρχων από πολλά μέρη της Ελλάδας, κατά την οποία παρουσίασαν βιώσιμες ενέργειες τους.

Η Δήμαρχος ανέφερε ότι ο βιολογικός καθαρισμός είναι υπό κατασκευή, ενώ γίνονται μεγάλες προσπάθειες και στην εξοικονόμηση της κατανάλωσης νερού, με τη χρήσης τηλεμετρίας. Ειδικά το καλοκαίρι που υπάρχει λειψυδρία, είναι ένα σημαντικό σύστημα – εργαλείο, για το οποίο μάλιστα ο Δήμος έχει βραβευτεί. Ακόμα, ανέφερε ότι στην Κέα προάγεται η άυλη πολιτιστική κληρονομιά για να διατηρηθούν οι παραδόσεις του νησιού (από τα πέτρινα σπίτια ως τα παραδοσιακά όργανα μουσικής, όπως οι τσαμπούνες).

Οι Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα δεσμεύτηκαν, κατά τη διάρκεια του οικολογικού συμποσίου, να εφαρμόσουν βιώσιμες πρακτικές, υπογράφοντας μια συμφωνία.

Η συμφωνία που υπέγραψαν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής δεσμεύσεις:
– Αύξηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιώσιμη μεταφορά: Δέσμευση για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε βιώσιμες πηγές ενέργειας, προώθηση της δημόσιας συγκοινωνίας, της ποδηλασίας και του περπατήματος για τη μείωση των εκπομπών και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
– Εφαρμογή αρχών κυκλικής οικονομίας: Εστίαση στην αναβάθμιση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών για τη μείωση των αποβλήτων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προωθώντας βιώσιμες παραγωγικές και καταναλωτικές
συνήθειες.
– Προστασία φυσικών οικοτόπων και θαλάσσιας βιοποικιλότητας: Δέσμευση για διατήρηση οικοσυστημάτων όπως τα δάση και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, έλεγχο των χωροκατακτητικών ειδών και δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών για την υποστήριξη της βιοποικιλότητας και του βιώσιμου τουρισμού.
– Αύξηση δημόσιας ευαισθητοποίησης και προώθηση συνεργασίας: Επένδυση σε εκστρατείες εκπαίδευσης για την προώθηση της βιωσιμότητας, και πρόσκληση για ευρύτερη συμμετοχή από τις τοπικές αρχές, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία και τους πολίτες για την υποστήριξη περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών.

Το Elafonisos Eco αναλαμβάνει δράση κατά της εισβολής λεοντόψαρων

Σημαντικό στοιχείο της φετινής εκδήλωσης ήταν το Λεοντόψαρο, και η αντιμετώπιση της εισβολής του στη Μεσόγειο. Ο διεθνής φήμης σεφ Λευτέρης Λαζάρου, πραγματοποίησε μια ομιλία για τους τρόπους καταπολέμησής του, καθώς και τρόπους προετοιμασίας και μαγειρικής αυτού του ιδιαίτερου ψαριού. Η εκδήλωση συγκέντρωσε διεθνείς εμπειρογνώμονες, τοπικές αρχές και μέλη της κοινότητας για να εξερευνήσουν καινοτόμες λύσεις και τρόπους διαχείρισης αυτής της κρίσης, καθώς και να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις οικολογικές και γαστρονομικές πτυχές του λεοντόψαρου.

Μάθετε περισσότερα εδώ.