Από σήμερα Σάββατο 7 Νοεμβρίου τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό, τα οποία θα ισχύουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου σε ολόκληρη τη χώρα. Φοράμε μάσκα σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και τον συνωστισμό, προστατεύουμε την υγεία μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Σε περίπτωση που κάποιος χρειάζεται βοήθεια επικοινωνούμε άμεσα με το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (τηλ. 2288022300).

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, παραμένουμε αισιόδοξοι. Ευχή όλων μας, σύντομα να μπορούμε όλοι μαζί να απολαύσουμε το νησί μας και τις ομορφιές του.

Για οτιδήποτε νεώτερο θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.


Τα νέα μέτρα αναλυτικά:

 • H χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • Οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με SMS στο 13033 ή με συμπλήρωση σχετικής φόρμας που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr και την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
 • Επίσης επιτρέπεται μετακίνηση με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα στο forma.gov.gr ) η οποία πρέπει να αναγράφει Όνομα/Επίθετο, Διεύθυνση Κατοικίας, Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού, Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.
 • Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.
 • Υποχρεωτική είναι η τηλεργασία σε ποσοστό 50% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
 • Εκπαίδευση: θα παραμείνουν ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων. Γυμνάσια, Λύκεια, ΙΕΚ και πανεπιστήμια θα είναι  κλειστά και θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, στην οποία η συμμετοχή είναι υποχρεωτική. Τα φροντιστήρια θα λειτουργούν επίσης με τηλεκπαίδευση, όπως και τα κέντρα μελέτης και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται βεβαίωση από τη διεύθυνση του σχολείου.
 • Οι μετακινήσεις μεταξύ νομών δεν επιτρέπονται, εκτός αν πρόκειται για: -επιστροφή στη μόνιμη κατοικία -επανένωση οικογενειών -επαγγελματικούς λόγους – και λόγους υγείας. Για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο Ε1 ή βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από το aade.gr.
 • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου και των καταστημάτων εστίασης. Επιτρέπεται η παράδοση κατ’ οίκον και η παραλαβή από το κατάστημα. Tα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής μπορούν να κλείσουν από τη Δευτέρα 9/11.
 • Αναστέλλεται η δραστηριότητα σε όλους τους χώρους θεάματος – θέατρα, μουσικές σκηνές, κινηματογράφους κλπ.
 • Ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας συνεχίζει τη λειτουργία του και η συγκομιδή καλλιεργειών γίνεται κανονικά.
 • Η λειτουργία καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων, δομών υγείας, συνεργείων, το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης με παράδοση κατ’ οίκον και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον συνεχίζονται κανονικά.
 • Στα ΜΜΕ η πληρότητα μπορεί να φτάνει το 65%. Σε ταξί και ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης, εκτός αν πρόκειται για γονείς με ανήλικα τέκνα.
 • Επιτρέπεται η ατομική άθληση σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά και μόνο αθλήματα.