Ενημερωτική συνάντηση των δημοτών της Κέας και διαμαρτυρία για την ενδεχόμενη απόσπαση της διοικητικής μέριμνας της Μακρονήσου από τη νήσο Κέα στη Λαυρεωτική
Πραγματοποιήθηκε, εχθές, συνάντηση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας των δημοτών της Κέας για τις ανεπίσημες πληροφορίες απόσπασης της διοικητικής μέριμνας της Μακρονήσου από την νήσο Κέα στη Λαυρεωτική, σε σχέση και με παρόμοια δήλωση του Πρωθυπουργού πριν δύο περίπου μήνες.
Η πρόσκληση ήταν ανοιχτή και είχαν προσκληθεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δωρόθεος Β’ , αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι βουλευτές του Νομού Κυκλάδων, πρώην Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες και άλλοι.
Ο Δήμαρχος Κέας, κ. Γιάννης Ευαγγέλου, έκανε στην αρχή μια ιστορική αναδρομή αναφερόμενος στο κατοχυρωμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μακρονήσου από την Κέα. Έκανε επίσης αναφορά και στα πρόσφατα της νεώτερης ιστορίας γεγονότα, από τα οποία η Μακρόνησος έχει χαρακτηριστεί Ιστορικός Τόπος. Εξήγησε στους παριστάμενους τις προσπάθειες των δημοτικών αρχών διαχρονικά να αφυπνίσουν το ενδιαφέρον της Κεντρικής Διοίκησης για την προστασία τη συντήρηση και την ανάδειξη των ιστορικών μαρτυρικών μνημείων, αλλά και την αξιοποίηση της Μακρονήσου.
Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο ομόφωνα αντέταξε την βούλησή του εκφράζοντας του δημότες της Κέας για οποιαδήποτε μονομερή μετατροπή του ιδιοκτησιακού και διοικητικού καθεστώτος της Μακρονήσου, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Κέας από το 1830 και παλαιόθεν.
Στη συνάντηση παρευρέθη η επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Ρένα Βελισσαροπούλου, η οποία συντάχθηκε με τα ανωτέρω σημειώνοντας ότι σε θέματα όπως αυτό της Μακρονήσου, που θεωρείται υπερπαραταξιακό, υπάρχει συναίνεση και κοινή συμφωνία ενεργειών. Παρόντες ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Βρεττός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Θώδος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου και των τοπικών συμβουλίων.
Παραβρέθηκαν ακόμα ο πρώην Δήμαρχος και Έπαρχος Κέας-Κύθνου κ. Στέφανος Λέπουρας, και ο κ. Γιάννης Μουζάκης Κοινοτάρχης Κορησσίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε ιστορικά δεδομένα τα οποία κατοχυρώνουν το ιδιοκτησιακό και διοικητικό δικαίωμα της Κέας για τη Μακρόνησο.
Στους παρόντες αναγνώστηκε η έγγραφη διαμαρτυρία την οποία συνυπογράφουν ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Κέας κ. Γιάννης Ευαγγέλου και όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού Κυκλάδων. Στους παρευρισκόμενους έγινε επίσης ενημέρωση για την έγγραφη δέσμευση των βουλευτών του Σύριζα, κυρίως κ. Νίκο Μανιό, κ. Νίκο Συρμαλένιο και κ. Αντώνη Συρίγο, οι οποίοι δήλωσαν ότι αντιτίθενται στην ενδεχόμενη διοικητική παραχώρηση, όπως και του Βουλευτή κ. Γιάννη Βρούτση ο οποίος δεσμεύτηκε να προβεί σε επερώτηση στη Βουλή επί του θέματος.
Τέλος, οι παρόντες ανέλαβαν πρωτοβουλία υποστήριξης της επικοινωνιακής προσπάθειας του Δήμου για το θέμα αυτό.
Ακολουθεί η σχετική Αναφορά στη Βουλή του Βουλευτή κ. Γιάννη Βρούτση:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Κατάθεση Αναφοράς για την επικείμενη διοικητική απόσπαση της Μακρονήσου από την Κέα
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή αναφορά για θέμα που απασχολεί τη νήσο Κέα του Νομού Κυκλάδων και προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Στέκομαι δίπλα στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, το Δήμαρχο και τους κατοίκους της Κέας.
Είμαι αντίθετος στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να “μικρύνει” τις Κυκλάδες, αποσπώντας με τρόπο πρωτοφανή τη Μακρόνησο από την Κέα μετά από τόσα χρόνια! Η απόφαση προσάρτησης της Μακρονήσου στην Λαυρεωτική είναι απαράδεκτη και προσβάλλει την Κέα και τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου!».
Ειδικότερα:
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατατέθηκε ως αναφορά η έγγραφη διαμαρτυρία του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γεωργίου Χατζημάρκου, του Δημάρχου Κέας, κ. Ιωάννη Ευαγγέλου και όλων των Δημάρχων του Νομού Κυκλάδων, με το οποίο εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους σχετικά με την επικείμενη, αψυχολόγητη και άνευ προηγουμένου διοικητική απόσπαση της νήσου Μακρόνησος από την Κέα και τη μεταφορά της στη Λαυρεωτική.
Με το έγγραφο επισημαίνεται, ότι η Μακρόνησος ανήκει ιδιοκτησιακά στην Κέα από το 1830, επισημαίνοντας ότι η αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου για τη διοικητική μεταφορά της είναι απαράδεκτη, θίγει και προσβάλλει την Κέα και τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου με τρόπο πρωτοφανή.
Ως εκ τούτου, με το έγγραφό του ο Δήμος, εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων του νησιού για οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή πάνω στο διοικητικό καθεστώς της Μακρονήσου και καλεί τον αρμόδιο υπουργό να σεβαστεί την ιστορία της Μακρονήσου και της Κέας και να ανακαλέσει άμεσα την απαράδεκτη απόφαση προσάρτησης της Μακρονήσου στην Λαυρεωτική.
Φωτογραφία: Geotag Aeroview