αλλαγή θεσμικού καθεστώτος της Μακρονήσου

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018 στις 20.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νέου Δημοτικού Σχολείου Ιουλίδας, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από το Δήμαρχο Κέας για τα συμβαίνοντα σχετικά με τη Μακρόνησο.

Η πρόσκληση είναι ανοικτή, για κάθε ενδιαφερόμενο. Θα προσκληθούν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας, οι Βουλευτές Κυκλάδων, οι εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων και οργανώσεων να ενώσουν μαζί μας τη φωνή διαμαρτυρίας για τις αυταρχικές και αντιδεοντολογικές ενέργειες παραχώρησης της Μακρονήσου στη Λαυρεωτική.

Ζητάμε την συνεισφορά όλων σας στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ, στο πλαίσιο της διαμαρτυρία μας για τη διοικητική προσάρτηση της Νήσου Μακρονήσου στη Λαυρεωτική. Για να υπογράψετε πατήστε εδώ:

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ ΣΤΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ

Τις δύο τελευταίες μέρες συντελείται μία ανήκουστη πρωτοτυπία στα πολιτικά δρώμενα της Χώρας μας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει συνταχθεί και πρόκειται να υπογραφεί άμεσα Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία η νήσος Μακρόνησος αποσπάται διοικητικά από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και μεταφέρεται στη Λαυρεωτική.

Η νήσος Μακρόνησος, η οποία ανήκει ιδιοκτησιακά στη νήσο Κέα από το 1830, αφότου διατηρεί ιστορικά καταγεγραμμένες σχέσεις με το νησί μας, αλλά και με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, μεταφέρεται
• χωρίς καμία ενημέρωση,
• χωρίς τον παραμικρό διάλογο,
• χωρίς οποιαδήποτε ιστορική βάση,
• με μία και μόνο υπουργική απόφαση στη Λαυρεωτική, λόγω γειτνίασης!

Αλοίμονο αν η γειτνίαση είναι λόγος προσάρτησης νησιών και αλοίμονο αν την υιοθετεί επίσημα η Κυβέρνησή μας, δικαιώνοντας όλους αυτούς του «γείτονες», που εποφθαλμιούν και ορέγονται την εδαφική μας ακεραιότητα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κέας έχει επανειλημμένα εκφράσει την απόλυτη διαφωνία του στην οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή στο διοικητικό καθεστώς της Μακρονήσου με ομόφωνες αποφάσεις του, οι οποίες έχουν αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία , ενώ και κάθε προσπάθεια επικοινωνίας τον τελευταίο χρόνο έχει πέσει στο κενό.

Η αποσπασματική και αυταρχική πολιτική που ακολουθείται παραβλέπει την ιστορία της περιοχής και θίγει όλους εμάς τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους των πολιτών του Νοτίου Αιγαίου, με τρόπο ανεπανάληπτο και απαράδεκτο.

Ζητούμε:
• το σεβασμό της ιστορίας των νήσων Μακρονήσου και Κέας
• το σεβασμό της προσπάθειας όλων των προηγούμενων αρχών αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού για την προστασία και ανάδειξη της Μακρονήσου.
• την ανάκληση της όποιας απόφασής σας για προσάρτηση της νήσου Μακρονήσου στη Λαυρεωτική ή της πρόθεσής σας για κάτι τέτοιο.
• την από κοινού με το Δήμο Κέας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διαχείριση της Μακρονήσου, με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα αυτής, σύμφωνα με αντίστοιχη μελέτη η οποία έχει και αυτή κατατεθεί.