Θεατράκι Ιουλίδας

Για το Θεατράκι Ιουλίδας Κέας κατατέθηκε αίτημα για χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο (πρόγραμμα που χρηματοδοτεί 100% έργα ανάπλασης, πρασίνου κλπ.). Η μελέτη που έγινε με τη φροντίδα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κέας και την υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, έγινε με βάση την προσαρμογή στην αρχιτεκτονική και το περιβάλλον του παραδοσιακού οικισμού της Ιουλίδας αλλά και την προστασία των υφιστάμενων πολιτιστικών ευρημάτων του παλαιού τοίχους του Κάστρου.

Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου

Η μελέτη αφορά την διαμόρφωση του άλσους Ιουλίδας σε χώρο πολιτιστικών δράσεων. Το άλσος της Ιουλίδας εκτείνεται σε επιφάνεια περίπου 400,00 τετραγωνικών μέτρων ανατολικά του Παλαιού Δημαρχείου και της πλατείας σε δημοτικό οικόπεδο. Ο χώρος είναι αμφιθεατρικά διαμορφωμένος με ξερολιθιές αλλά και πετρόκτιστους τοίχους γεφυρώνοντας υψομετρικές διαφορές ξεκινώντας από υψόμετρο +100,25Μ του πλακόστρωτου της πλατείας έως και υψόμετρο 84,30Μ του πλακόστρωτου της κρήνης της δημοτικής οδού προς την περιοχή Κανάλι κάτωθι του άλσους. Δηλαδή σε 250 περίπου μόνο μέτρα μήκους γεφυρώνεται και γίνεται προσβάσιμη μία υψομετρική διαφορά της τάξης των 16,00 σχεδόν μέτρων.

Για τους ανωτέρω λόγους, υπήρξαν παλαιότερες κατασκευαστικές προσπάθειες αφενός μεν για την γεφύρωση και συντόμευσης της πρόσβασης από την δημοτική οδό προς την περιοχή Κανάλι με την άλλη δημοτική οδό που συνδέει την πλατεία, το παλαιό δημαρχείο, την πιάτσα κλπ, αφετέρου δε της διαμόρφωσης ενός τμήματος του χώρου σε θεατράκι όπως αποκαλείται. Οι προσπάθειες αυτές δεν στέφτηκαν από επιτυχία με τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις.

Εκ των ανωτέρω καθίσταται εμφανές ότι η διαμόρφωση του ανωτέρω χώρου εξυπηρετεί διττό σκοπό , διότι εκτός του λειτουργικού μέρους της γεφύρωσης δηλαδή των δύο δημοτικών οδών και της διαμόρφωσης του χώρου σε χώρο πολιτιστικών δράσεων, επιπρόσθετα θα βοηθήσει στην ανάδειξη του άλσους, διότι θα καταστήσει προσβάσιμο και επισκέψιμο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 74.400€.

Δείτε εδώ το Τεχνικό Δελτίο της μελέτης.