πρόγραμμα χρηματοδότησης ψηφιακής εφαρμογής

Καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές για την προβολή και ανάδειξη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, εκδηλώσεων, δρώμενων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συνολικά του πολιτιστικού κεφαλαίου που διαθέτουν, αποκτούν τα νησιά των Κυκλάδων, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Με αποφάσεις του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», δέκα έργα, συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 1.207.300,00 €. Τα έργα αυτά αφορούν το σύνολο του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων αλλά και ειδικότερα τα νησιά Σύρος, Κέα, Αμοργός, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος. Άνδρος και Κύθνος.

Δικαιούχοι των έργων είναι οι αντίστοιχοι Δήμοι και η Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η οποία λόγω αρμοδιότητας έχει την ευθύνη για τη συγγραφή και την τεκμηρίωση των κειμένων για τα μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, καθώς και για τον έλεγχο του απαραίτητου έγγραφου, έντυπου, οπτικοακουστικού και ψηφιακού υλικού, απαραίτητου για την υλοποίηση των έργων.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα της Κέας αφορά την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Η πράξη αφορά τη δημιουργία e-υπηρεσιών και e-περιεχομένου που θα περιλαμβάνει ξενάγηση σε μουσεία της περιοχής, ξενάγηση σε μνημεία, αλλά και προβολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στο νησί όλο τον χρόνο. Οι υπηρεσίες θα είναι προσβάσιμες τόσο από προσωπικούς υπολογιστές όσο και από ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα. Στόχος του έργου είναι να δώσει τη δυνατότητα στον δυνητικό επισκέπτη να γνωρίσει τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού απομακρυσμένα χρησιμοποιώντας εικονικές περιηγήσεις με χρήση 360 μοιρών τεχνολογίας, αλλά και τεχνολογίες ακουστικής ξενάγησης.

Ο χρήστης θα μπορεί να πλοηγηθεί σε όλο το νησί επιλέγοντας σημεία πολιτισμού και ιστορίας. όπως ο Λέων της Ιουλίδας και η βρύση του Βενιαμίν, οι νερόμυλοι της Κέας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας, η Καρθαία, το Ιστορικό Δημαρχείο καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος της Αγ. Ειρήνης, ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας, η Ι.Μ. Παναγίας Καστριανής, η Ι.Μ. Επισκοπής, Ναυάγια, και το Αγροτικό Λαογραφικό και Πολιτιστικό Εκθετήριο Κέας. Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 60.000,00 €. Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 02/09/2019 και λήξης η 31/12/2021.