Ο Δήμος μας βραβεύτηκε στη διοργάνωση BEST CITY AWARDS στην κατηγορία “Πολιτισμός & Τουρισμός”, στον Τομέα “Ψηφιοποίηση περιεχομένου μουσείων & τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς”. Το Ψηφιακό Αποθετήριο του Δήμου Κέας κέρδισε τις εντυπώσεις και κατάφερε να φέρει στην Κέα μία βράβευση. Η Βράβευση έγινε στον Πολυχώρο στο Γκάζι, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη, του προέδρου της ΚΕΔΕ και πολλών Δημάρχων από όλη την Ελλάδα.

Οι προσπάθειες για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέας συνεχίζονται με δράσεις και έργα που θα φέρνουν το νησί μας στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Το ψηφιακό αποθετήριο του Δήμου Κέας δημιουργήθηκε με σκοπό την παραγωγή, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και απόθεση του ιστορικού και πολιτιστικού υλικού της Κέας, σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές και προδιαγραφές, καθώς και την διάθεση του υλικού αυτού μέσω πλατφόρμας διαδικτυακών υπηρεσιών.

Mε αφετηρία τον 18ο αιώνα, παρουσιάζονται γνωστές και άγνωστες πτυχές της Επανάστασης στο νησί, με έμφαση στη ναυτική εκστρατεία που τόνισε το φρόνημα των Ελλήνων μετά την καταστροφική περιπέτεια των Ορλωφικών στη Πελοπόννησο, καθώς και στην ηρωική προσπάθεια των Τζιωτών να φυγαδεύσουν το στόλο του θρυλικού αξιωματικού Λάμπρου Κατσώνη από τον όρμο του Αγίου Νικολάου.

Στο ψηφιακό αποθετήριο φιλοξενούνται σπάνια τεκμήρια που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, όπως η προσωπική ευχαριστήρια επιστολή και η απονομή του Αργυρού Σταυρού από τη Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας στον Δ. Θεοδωράκη, Υδραίο πλοιοκτήτη, για την συμμετοχή του στον αγώνα, έγγραφα τα οποία αναδεικνύουν μια νέα σημαντική προσωπικότητα του αγώνα, όχι και τόσο γνωστή έως σήμερα. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Νίκο Δαλαρέτο για την παραχώρηση του πολύτιμου αυτού υλικού από το αρχείο του.

Το αποθετήριο ολοκληρώνεται με την εικονική περιήγηση σε σημεία που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον όπως το Πέρασμα του Κατσώνη, η Πλατεία Ηρώων και τα κτίρια που στεγάζουν το παλιό και νέο δημαρχείο του νησιού, τα οποία σχεδιάστηκαν από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ.

Για να μεταβείτε στο ψηφιακό αποθετήριο του Δήμου Κέας επισκεφθείτε τη σελίδα kea.culhub.gr. ή πατήστε τον σύνδεσμο ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ στην αρχική σελίδα του επίσημου ιστότοπου του Δήμου Κέας kea.gr.