Η Δήμαρχος Κέας, κυρία Ειρήνη Βελισσαροπούλου, μίλησε στο in.gr για ζητήματα που αφορούν το νησί. Το δημοσίευμα με τη συνέντευξη της αναφέρει συγκεκριμένα:

“Η Κέα ή αλλιώς Τζια είναι ένα κοντινό στην Αθήνα νησί που όμως κρύβει από τους επισκέπτες τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει, όχι σκόπιμα, αλλά διότι οι ομορφιές του μέρους απορροφούν την προσοχή των ανθρώπων. Η νέα δημοτική αρχή του νησιού έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης που είναι και το πρώτο βήμα προς την επίλυση κάθε προβλήματος. Τα δεδομένα δεν την ευνοούν –λόγω περιορισμένης χρηματοδότησης όπως αναφέρει- ωστόσο δείχνει αποφασισμένη να παλέψει προς όφελος των δημοτών της.

Θελήσαμε λοιπόν να μάθουμε από τον πρώτο πολίτη του δήμου, την δήμαρχο Ειρήνη Βελισσαροπούλου, λεπτομέρειες για την καθημερινότητα, τις ελλείψεις σε θέματα υποδομών, τις προοπτικές ενός νησιού της Ελλάδος την σύγχρονη εποχή και πολλά άλλα. Την ρωτήσαμε επίσης, για το πλοίο που μετέφερε 196 πρόσφυγες στο νησί και προσάραξε στις 16 Μαρτίου σε λιμενοβραχίονα και μετά λύπης διαπιστώσαμε πως παραμένει εκεί μισοβυθισμένο ενώ όπως δηλώνει η δήμαρχος χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να απομακρυνθεί: «Η τραγωδία είναι ότι με προσωπική μεσολάβηση της Βουλευτή Κυκλάδων κας Μονογιού είχε εξασφαλιστεί χορηγία από ιδιωτική εταιρία να γίνει ανέλκυση και μεταφορά του πλοίου χωρίς την παραμικρή δαπάνη υπό τις προϋποθέσεις ότι το πλοίο θα μπορεί να μεταφερθεί, δηλαδή δεν θα έχει βυθιστεί, το αρμόδιο υπουργείο θα εγκρίνει τη μεταφορά και θα υποδείξει το σημείο που θα μεταφερθεί. Άσχημες καιρικές συνθήκες με ανέμους 8-9 μποφόρ βύθισαν το πλοίο και η προσφορά ως εκ τούτου αποσύρθηκε.

Από τότε και μετά το ημιβυθισμένο κατά τα 3/4 πλοίο βρίσκεται έξω από το λιμενοβραχίονα και εμείς περιμένουμε τη σύσταση επιτροπής γνωμοδότησης για την ανέλκυση του ναυαγίου. Εάν οι διαδικασίες είχαν γίνει γρήγορα θα μπορούσαμε να είχαμε απαλλαγεί από το κουφάρι του πλοίου το οποίο κινείται με το φύσημα του ανέμου. Ο Δήμος μας έχει αναθέσει σε δικηγόρο την υπεράσπιση των συμφερόντων του νησιού μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Κέα είναι επαρκώς εξοπλισμένη να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία; Επειδή πλησιάζει και καλοκαίρι ποια είναι η δική σας σύσταση σε όσους θα ήθελαν να ταξιδέψουν στο νησί σας;

Από την αρχή της πανδημίας ως Δημοτική Αρχή κάναμε τα πάντα για να θωρακίσουμε υγειονομικά τον ντόπιο πληθυσμό και σε αγαστή συνεργασία με το Πολυδύναμο Περιφερειακό μας Ιατρείο παλέψαμε ώστε να μην έχουμε ούτε κρούσμα ,ούτε και πανικό. Όσον αφορά το καλοκαίρι η σύστασή μας είναι να ακολουθήσουμε τα πρωτόκολλα τα οποία θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Τουρισμού με οδηγίες για τους φιλοξενούμενους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν μικρά νησιά όπως το δικό μας. Η Κέα μη έχοντας κανένα, μέχρι στιγμής, επιβεβαιωμένο κρούσμα θεωρείται ασφαλής προορισμός με φιλόξενους κατοίκους και επαγγελματίες. Το βασικό πλεονέκτημά μας είναι το γεγονός ότι δεν συγκαταλεγόμαστε στα νησιά που είχαν μαζικό τουρισμό , αλλά ποιοτικό και έτσι δίνουμε τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους μας να απολαύσουν τις φυσικές μας ομορφιές.

Το ιατρείο του νησιού είναι έχει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και τα μέσα ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες;

Κανένα ιατρείο, σε κανένα μικρό νησί δεν έχει το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται να υπάρχει σε τέτοιες έκτακτες ανάγκες. Η προσπάθεια μας, στη Τζια, είχε ξεκινήσει πριν την πανδημία εντείνεται αυτές τις ημέρες για περισσότερη βοήθεια και περισσότερο εξοπλισμό. Στο νησί μας υπηρετούν δύο ιατροί γενικής ιατρικής και δύο αγροτικοί ιατροί. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω μια προσπάθεια τηλεϊατρικής που έχει ξεκινήσει από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για όλα τα νησιά , βοήθεια που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Τον Μάρτιο ένα πλοίο που μετάφερε πρόσφυγες προσάραξε στον κόλπο του Αγίου Νικολάου. Οι πρόσφυγες που φιλοξενούνταν σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο είναι ακόμη στο νησί; Επίσης, το πλοίο για πιο λόγο παραμένει μισοβυθισμένο στον σημείο και δεν έχει μετακινηθεί ακόμη;

Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα , το οποίο ήταν μεγαλύτερο από τις δυνατότητές μας. 196 πρόσφυγες ήρθαν με ένα πλοίο που προσάραξε στο λιμενοβραχίονα της Κορησσίας στις 16 Μαρτίου , μια νύχτα με βροχή και αέρα περίπου 9 μποφόρ. Χρησιμοποιήθηκε ένα παλιό ξενοδοχείο, εγκαταλειμμένο από 15ετίας κτίριο για τη στέγασή τους. Έμειναν καραντίνα στο νησί και μετά από 23 ημέρες καταφέραμε να μεταφερθούν σε δομή στην ενδοχώρα. Όμως , έμεινε το πλοίο με το οποίο ήρθαν. Σε αντίθεση με αυτά που βλέπουμε στα ακριτικά νησιά δηλαδή μετανάστες με φουσκωτά, στην Κέα ήρθαν με δεξαμενόπλοιο.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου στο οποίο ανήκει και η Κέα ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την απορρύπανση του κόλπου και την αντιρρύπανση του πλοίου. Δηλαδή αποτράπηκε η οποιαδήποτε μόλυνση και επιβάρυνση της περιοχής. Μετά ξεκίνησε η προσπάθεια να ανελκυστεί το πλοίο. Δυστυχώς, όμως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, τώρα, δήλωσε αναρμόδιο επειδή η προσάραξη έγινε έξω από το Λιμενοβραχίονα. Το Υπουργείο Ναυτιλίας , μέσω του Γενικού Γραμματέα, δηλώνει ότι το Λιμενικό Ταμείο είναι υπεύθυνο σε απόσταση 500 μέτρων γύρω από το λιμενοβραχίονα.

Η τραγωδία είναι ότι με προσωπική μεσολάβηση της Βουλευτή Κυκλάδων κας Μονογιού είχε εξασφαλιστεί χορηγία από ιδιωτική εταιρία να γίνει ανέλκυση και μεταφορά του πλοίου χωρίς την παραμικρή δαπάνη υπό τις προϋποθέσεις ότι το πλοίο θα μπορεί να μεταφερθεί , δηλαδή δεν θα έχει βυθιστεί, το αρμόδιο υπουργείο θα εγκρίνει τη μεταφορά και θα υποδείξει το σημείο που θα μεταφερθεί. Άσχημες καιρικές συνθήκες με ανέμους 8-9 μποφόρ βύθισαν το πλοίο και η προσφορά ως εκ τούτου αποσύρθηκε.

Από τότε και μετά το ημιβυθισμένο κατά τα 3/4 πλοίο βρίσκεται έξω από το λιμενοβραχίονα και εμείς περιμένουμε τη σύσταση επιτροπής γνωμοδότησης για την ανέλκυση του ναυαγίου. Εάν οι διαδικασίες είχαν γίνει γρήγορα θα μπορούσαμε να είχαμε απαλλαγεί από το κουφάρι του πλοίου το οποίο κινείται με το φύσημα του ανέμου. Ο Δήμος μας έχει αναθέσει σε δικηγόρο την υπεράσπιση των συμφερόντων του νησιού μας.

Κυρία Βελισσαροπούλου αν έπρεπε να κάνετε μια λίστα με τα μεγάλα προβλήματα του νησιού ποια θα ήταν στις πρώτες θέσεις και τι έχετε πράξει ως προς την αντιμετώπιση τους;

Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι σίγουρα η διαχείριση απορριμμάτων, η υδροδότηση περιοχών και ο ηλεκτροφωτισμός.

Παραλάβαμε τον καινούργιο ΧΥΤΑ της Κέας και βαδίζουμε στην αποκατάσταση της παλιάς χωματερής μας.

Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ σε μια εξωφρενική αναμονή εδώ και 13 μήνες απόφασης δικαστηρίου που θα μας καθορίσει τιμή μονάδας απαλλοτρίωσης εκτάσεων για τη δημιουργία δρόμου πρόσβασης στον ΧΥΤΑ.

Αναφορικά με την Ύδρευση έχουμε υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης προγράμματος Ασφάλειας Νερού. Τα Σχέδια Ασφάλειας Νερού αποτελούν μία ολιστική προσέγγιση που σχετίζεται με την ποιοτική διαχείριση των υδάτων από την πηγή του νερού έως και τη βρύση του καταναλωτή. Συγχρόνως αναθέσαμε επικαιροποιήσεις μελετών που αφορούν υδρεύσεις περιοχών της Κέας.

Τέλος, ένα από τα βασικά προβλήματα που δρομολογούμε τη λύση του αφορά τον ηλεκτροφωτισμό . Έχουμε ήδη αναθέσει μελέτη με σκοπό να γίνει αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του οδικού φωτισμού.

Πάνω από όλα αυτά, όμως, κύριο μέλημά μας είναι η καθημερινότητα των ντόπιων κατοίκων, οι παροχές προς αυτούς είτε είναι από το Δήμο ή ξεχασμένες παροχές από την κοινωνία.

Η Κέα ή αλλιώς Τζιά είναι ένας δημοφιλής προορισμός. Αρκετοί Αθηναίοι έχουν μάλιστα και σπίτια στο νησί. Θεωρείτε πως το νησί έχει προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και σε ποιους τομείς;

Πάντα υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης . Ένα σημαντικό εργαλείο για τον Δήμο μας είναι η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου στο οποίο έμεναν οι μετανάστες που προανέφερα. Αυτός ο χώρος το 2008 θεωρήθηκε χωρίς ιδιοκτήτη και το συμπεριέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών στη λίστα των «αδέσποτων » κτιρίων . Δυστυχώς τότε ο Δήμος δεν αντέδρασε. Το συγκεκριμένο κτίριο θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί μας.

Τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Πως θα τονώσετε την τοπική αγορά δήμαρχε με τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί;

Οι νέες συνθήκες της μετά τον κορονοϊό εποχής , θα είναι δύσκολες. Ήδη με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίσαμε ένα πακέτο μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης των επαγγελματιών . Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προβολής του νησιού μας την οποία παύσαμε για λίγο λόγω του ιού και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να τονώσουμε τον ντόπιο αγρότη και τα προϊόντα που παράγει που είναι απαράμιλλης νοστιμιάς λόγω του ότι παράγονται με τον αυθεντικό τρόπο. Ήδη φέτος το Πάσχα, παρά τη δυσκολία των ημερών, υπήρξε αύξηση στη διάθεση κρεάτων κατά 20%.

Διαχείριση αστικών απορριμμάτων. Τι πρέπει να αναλάβουν οι δήμοι κατά την άποψη σας και τι κάνετε εσείς τα απορρίμματα που παράγετε;

Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Ήδη αυτές τις ημέρες γίνεται πολύ συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο. Είμαστε ακόμα στη διαδικασία ενημέρωσης.

Είναι αλήθεια ότι καλείται το κάθε νησί ανεξαρτήτως πληθυσμού να είναι αυτόνομο στην διαχείριση των απορριμμάτων του, χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια τόσο χρηματοδότησης όσο και καθημερινής παρακολούθησης. Στη δική μας περίπτωση το βασικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας που θα σχεδιάσει , θα υλοποιήσει και θα παρακολουθήσει τη λειτουργία όλων των δομών που αφορούν απορρίμματα και αστικά απόβλητα.

Όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση , στην Κέα η ανακύκλωση ξεκίνησε νωρίς και αν και κατά εποχές οι ρυθμοί πέφτουν , οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει να ανακυκλώνουν . Χρειάζεται συνεχής ευαισθητοποίηση. Στη Τζια τα προϊόντα της ανακύκλωσης μεταφέρονται στο Κορωπί , ενώ υπάρχει δυνατότητα να ανακυκλωθούν ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες κλπ

Ο εισπρακτικός μηχανισμός των δήμων είναι επαρκής ώστε να διασφαλίζονται τα προβλεπόμενα έσοδα; Σε συνέχεια, πιστεύετε πως με φορολογική αποκέντρωση, με απόδοση του ΕΝΦΙΑ οι δήμοι θα οδηγηθούν σε οικονομική αυτοτέλεια;

θέτετε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα , της επάρκειας πόρων. Καλούμαστε να ανταποκριθούμε στα πάντα. Ακόμα και για υπηρεσίες που δεν ανήκουν στο Δήμο. Για παράδειγμα στηρίζουμε το Ιατρείο δίνοντας οικονομικό βοήθημα στους γιατρούς που υπηρετούν στο νησί, βοηθάμε οικονομικά εκπαιδευτικούς περιορισμένου ωραρίου που έρχονται από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας να βοηθήσουν τα παιδιά μας, στηρίζουμε και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Όλα αυτά με την περιορισμένη κατά πολύ χρηματοδότηση από το Κράτος. Οικονομική αυτοτέλεια; Η απόδοση του ΕΝΦΙΑ δεν αρκεί. Για εμάς, θα ήταν ιδανικό να μπορούσαμε να έχουμε αυτοτέλεια και να περάσουν υπηρεσίες κατευθείαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για να είμαστε όμως Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχουμε και τον τρόπο και τα μέσα να την ασκούμε.”

Δείτε το δημοσίευμα εδώ.