Αγαπητοί συνδημότες,

Κατά την προσφιλή συνήθειά της, η δημοτική παράταξη «Ενωμένοι με νέα προοπτική- Γιάννης Ευαγγέλου», εξακολουθεί να επιδίδεται σε προσωπική λασπολογία και διασπορά  ψευδών – παραποιημένων πληροφοριών. Και όσο κι αν προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, μένοντας στοχοπροσηλωμένοι σε αυτό για το οποίο έχουμε εντολή, τη διαχείριση και διεκδίκηση της τοπικής ανάπτυξης, ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ!

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις για τον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό μας και δεν προτιθέμεθα να τις αφήσουμε να πλανώνται.

Για το λόγο αυτό, επιτρέψτε μου ένα σύντομο ιστορικό στη μακρά προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού, εγχείρημα που, γνωρίζοντας τη δυσκολία του, κανείς δεν τόλμησε στο παρελθόν.

 • Με την 8454/30.06.2020 πρόσκλησή της, η ΕΕΤΑΑ επαναπροσκαλεί, Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, να υποβάλλουν προτάσεις χρηματοδότησης για την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η 3η τροποποίηση της πρόσκλησης της ΕΕΤΑΑ για το εν λόγω πρόγραμμα, με την πρώτη να έχει δημοσιευθεί την 02/05/2018 και ουδεμία πρόταση χρηματοδότησης να έχει υποβληθεί έως το τέλος της θητείας της προηγούμενης δημοτικής Αρχής.
 • Με το 17982/28.12.2020 έγγραφό της η ΕΕΤΑΑ υποδέχεται την αίτηση του Δήμου Κέας για χρηματοδότηση και
 • Με το 2867/19.02.2021 έγγραφό της, η ΕΕΤΑΑ εγκρίνει την αίτηση του Δήμου για χρηματοδότηση 50.000,00€ για τη δημιουργία ενός τμήματος παιδικής φροντίδας.
 • Ήδη, από τον Αύγουστο 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει τη μίσθωση κτιρίου για τη στέγαση του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού,
 • Τον Σεπτέμβριο η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τους όρους και τις τεχνικές προδιαγραφές της δημοπρασίας για τη μίσθωση του κτιρίου και στις 22/09/2020 δημοσιεύεται η διακήρυξη της δημοπρασίας, η οποία κατακυρώνεται, μετά από αξιολόγηση όλων των φακέλων των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών από τριμελή Επιτροπή (με συμμετοχή εκπροσώπου της αντιπολίτευσης σε αυτή) και εγκρίνεται ως προς τη νομιμότητά της τον Φεβρουάριο του 2021 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
 • Στις 16/07/2021 υπογράφεται προγραμματική σύμβαση με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε., αξίας 50.000,00€ (στο σύνολο δλδ της χρηματοδότησης) για ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, αρχιτεκτονική προμελέτη εσωτερικής διαρρύθμισης ακινήτου, επίβλεψη εργασιών ανακαίνισης – επισκευής και διαμόρφωσης του εσωτερικού του ακινήτου και προμήθεια εξοπλισμού για την λειτουργικότητα του έργου (πλακίδια, είδη υγιεινής, ηλεκτρικές συσκευές, εσωτερικές θύρες, έπιπλα, λευκά είδη, φωτιστικά, ντουλάπια κουζίνας, κλιματιστικά, πυροπροστασία).
 • Ταυτόχρονα, στις 02/08/2021 εξασφαλίζεται από το Δήμο δωρεά της ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ της οικογένειας Μαρτίνου, ύψους 24.800,00€ για την κάλυψη του κόστους μέρους των εργασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία Δημοτικού Παιδικού Σταθμού.
 • Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2021 εξασφαλίζεται δωρεά 1.430,00€ από το Δίκτυο Kea en francais για την αγορά παιχνιδιών, βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού για τα παιδιά του σταθμού.
 • 26/12/2021 παραλαμβάνεται το έγγραφο του ΥΠΕΣ για υποβολή θέσεων των ΟΤΑ (Προγραμματισμός προσλήψεων έτους 2022) και 21/01/2022 υποβάλλεται από την υπηρεσία προγραμματισμός τριών (3) θέσεων.
 • 23/6/2022 παραλαμβάνεται έγκριση του ΥΠΕΣ για μία (1) μόνο θέση και αρχίζει ένας πολύμηνος αγώνας για να εξηγήσουμε στο Υπουργείο ότι οι αιτούμενες θέσεις είναι οι ελάχιστες επιβεβλημένες για τη λειτουργία του Σταθμού βάσει ΦΕΚ, να εξευρεθούν από το Υπουργείο τα επιπλέον κονδύλια και εντέλει στις 17/11/2022 να εγκριθούν και οι επιπλέον δύο θέσεις.
 • 22/11/2022 δημοσιεύεται η πρώτη προκήρυξη των θέσεων αυτών και στις 30/03/2023 η προκήρυξη βαίνει άγονη, λόγω μη αποδοχής των θέσεων από τους συμμετέχοντες.
 • Μετά τον αντίστοιχο προγραμματισμό για τις θέσεις του 2023, στις 30/06/2023 δημοσιεύεται η δεύτερη προκήρυξη θέσεων και το προσωπικό υπογράφει σύμβαση στις 31/10/2023 με έναρξη από 01/11/2023.
 • Παράλληλα, από τον Απρίλιο του 2023 προχωρά ο διαχωρισμός των ρολογιών ηλεκτροδότησης του κτιρίου που στεγάζει το Σταθμό, εκδίδεται η άδεια λειτουργίας αυτού, ο Δήμος προχωρά σε προμήθειες αναλωσίμων (καθαριστικά, χαρτικά, ατμοσίδερο, ηλεκτρική σκούπα, πινακίδες παιδικού σταθμού, μοκέτες, κουρτίνες, μηχανές γραφείου).

Αυτά επιγραμματικά αποτελούν την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ίδρυσης και λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού.

Και πάμε τώρα να καταρρίψουμε τα ΜΥΘΕΥΜΑΤΑ:

 1. Στις 17/02/2020 (πρωτ. 705) με έγγραφό μου στον Δ/ντη Υπηρεσιών Στέγασης της ΔΕΗ Α.Ε. έγραφα: «Για τους παραπάνω λόγους, που αφορούν στην άμεση ανάγκη στέγασης υπηρεσιών στον τομέα των κοινωφελών δράσεων στην Κέα, καθώς και στην επικινδυνότητα λόγω παλαιότητας του κτιρίου, αλλά κυρίως στηριζόμενοι στο γεγονός ότι αναγνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ έχει πολλές φορές προσφέρει για κοινωνικούς σκοπούς και κοινής ωφέλειας έργα σε όλη την Ελλάδα, θα θέλαμε να αποκτήσουμε εκ νέου την κυριότητα του κτιρίου.».

Στις 09/03/2020 (πρωτ. 1046), και μετά από πολλαπλές διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ Α.Ε., με νέο έγγραφό μου στην ως άνω υπηρεσία έγραφα: «Στο εν λόγω κτίριο επιθυμούμε να στεγάσουμε Δημοτικό Παιδικό Σταθμό.[…] Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε όπως εξετάσετε το συντομότερο δυνατό, το ενδεχόμενο μακροχρόνιας μίσθωσης σαράντα (40) ετών του εν λόγω κτιρίου και με ενδεικτικό ετήσιο μίσθωμα πεντακοσίων ευρώ (500,00€), υπό το πρίσμα της απόλυτης αναγκαιότητας ίδρυσης της εν λόγω δομής και του ευαίσθητου χαρακτήρα της επένδυσης.».

Με την καθοδήγηση της ΕΕΤΑΑ και  των προδιαγραφών του σχετικού ΦΕΚ για τις υποχρεωτικές επιφάνειες του κτιρίου που θα στεγάσει έναν παιδικό σταθμό, καταλήξαμε ότι το κτίριο της ΔΕΗ παρουσίαζε δυσκολίες, όχι μόνο ως κτίριο (δύο επίπεδα), όσο και ότι υπολειπόταν στα απαραίτητα τ.μ. που θα έπρεπε υποχρεωτικά να έχει ο περιβάλλοντας χώρος και ξεκινήσαμε την εξεύρεση κατάλληλου κτιρίου, που θα κάλυπτε τις προδιαγραφές του ΦΕΚ και που θα είχε τις λιγότερες δυνατόν ανάγκες διαμόρφωσης, λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού.

Παρόλ’ αυτά, η αξιοποίηση του κτιρίου της ΔΕΗ δεν εγκαταλείφθηκε. Αντιθέτως, στις 24/06/2021 (πρωτ. 2864) και στις 19/07/2021 (πρωτ. 3349) υποβάλλαμε εκ νέου αίτημα δωρεάν παραχώρησης του κτιρίου  «για χρονική διάρκεια τουλάχιστον 15 ετών, με στόχο την επανάχρησή του για την κάλυψη αναγκών εγκατάστασης κοινωνικών, πολιτιστικών ή εν γένει αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.».

Και το πετύχαμε. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 το κτίριο της ΔΕΗ έχει παραχωρηθεί δωρεάν στο Δήμου για 15 έτη για να στεγάσει τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Κέας. Και η προσπάθεια δεν σταματά, καθώς έκτοτε διεκδικούμε την υπαγωγή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

 1. Η μελέτη, που αφορά στην ανέγερση Δημοτικού Παιδικού Σταθμού δεν αφορούσε ποτέ, το κτίριο της ΔΕΗ. Αντιθέτως, αφορούσε την κατασκευή ιδιόκτητου παιδικού σταθμού σε ακίνητο του Δήμου, στη θέση Τρία Πηγάδια, μελέτη η οποία έχει παραληφθεί. Αυτές τις ημέρες μάλιστα ολοκληρώνεται η έκδοση οικοδομικής άδειας και προχωρούμε στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης κατασκευής του έργου.
 2. Όλες οι δαπάνες του κτιρίου έως και την έκδοση της άδειας λειτουργίας του Σταθμού, τον Οκτώβριο του 2022, βάρυναν τον ιδιοκτήτη του, ως οριζόταν στη σχετική διακήρυξη. Αυτό σημαίνει ότι από τις 02/02/2021, οπότε και υπογράφηκε το μισθωτήριο και για 19 μήνες, ο Δήμος ΔΕΝ κατέβαλε ενοίκιο (συνολική εξοικονόμηση: 17.670,00€).
 3. Ο Δήμος έχει μισθώσει και διαμορφώσει ως παιδικό σταθμό τμήμα του υφιστάμενου κτιρίου. Ο Δήμος ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχει πληρώσει, τόσο το διαχωρισμό των ρολογιών, όσο και την ηλεκτροδότηση του τμήματος του κτιρίου που έχει παραμείνει στον ιδιοκτήτη, παρά μόνο την παροχή που αφορά στον παιδικό σταθμό.
 4. Το χρηματικό ένταλμα 28/2023, αξίας 304,95 € αφορά ως αναφέρεται και στην αιτιολογία του σε «Προμήθεια αναλωσίμων για τον παιδικό σταθμό του Δήμου Κέας και εορτασμού Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς».

Και εδώ ξεκινά το τραγελαφικό της παραπληροφόρησης, καθώς αφορά σε δύο τιμολόγια. Το πρώτο αξίας 5,89€ για αγορά υγρού τζαμιών για τον Παιδικό σταθμό  και το δεύτερο για χυμούς σοκολάτες, χριστουγεννιάτικες μπάλες και χριστουγεννιάτικο δέντρο για τις εκδηλώσεις σε Κορησσία και Ιουλίδα αξίας 299,06€!!!!.

Για δε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια αξίας 5.000€, τα αναζητούμε κι εμείς, καθώς οι προμήθειες σε στολίδια του έτους 2022 ανήλθαν σε 1.771,96€ και δεν αλληλοκαλύπτονταν σε είδη με αυτές του 2023…

 1. Στις 19/12/2022 (ΧΕΠ 1235) εξοφλήθηκαν στη Χονδρεμπορική αναλώσιμα, αξίας 334,48€, αφορούσαν σε είδη καθαρισμού του παιδικού και βρίσκονται έκτοτε στην αποθήκη του παιδικού σταθμού και φυσικά δεν πρόκειται για Χριστουγεννιάτικα είδη!
 2. Οι πινακίδες του παιδικού Σταθμού είναι τρεις, ακολουθούν τις προδιαγραφές του Νόμου και έχουν λάβει την με ΑΠ 70867/1477/13.06.2023 έγκριση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως οφείλουν. Δεν κοστίζουν βέβαια 610,00€/τεμάχιο, αλλά αφορούν σε (απόσπασμα σχετικής μελέτης και σύμβασης):
 • «μία (1) κεντρική πινακίδα θα πρέπει να έχει μήκος 130cm, ύψος 100cm και πάχος 4cm, να είναι κατασκευασμένη από ένα σύνθετο πάνελ λεπτού πάχους και χαμηλού βάρους, που θα αποτελείται από δύο φύλλα αλουμινίου και ένα πυρήνα πολυμερούς υλικού ανάμεσά τους και να είναι σε γκρι χρώμα. Τα γράμματα του κειμένου της πινακίδας καθώς και το λογότυπο του Δήμου θα πρέπει να είναι ανάγλυφα και για την ασφάλειά τους να καλύπτονται από γαλακτερό plexiglass 10mm και γαλάζιο plexiglass 3mm. Η στήριξη της πινακίδας στον τοίχο θα πρέπει να γίνει με κρυφή σιδηροκατασκευή.», αξίας 1.075,08€,
 • «ζεύγος πληροφοριακών πινακίδων δρόμου σε σχήμα βέλος, από το ζεύγος των πινακίδων, θα πρέπει να είναι αντίστοιχη του Π-8 του ΚΟΚ (πινακίδα κατευθύνσεων βελοειδής, βλ. ΟΜΟΕ-ΚΣΟ 2.3, Π-8.β4α, Π-8.β4δ) και να έχει μήκος 450×600 mm. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από φύλλο αλουμινίου, χρώματος λευκού με γράμματα μαύρου χρώματος. Η πινακίδα πρέπει να περιέχει ενδεικτικά το κείμενο «Παιδικός Σταθμός Δήμου Κέας» και απαιτείται για την αντανακλαστικότητα της η χρήση αντανακλαστικών μεμβρανών. Όσον αφορά την τοποθέτηση των πινακίδων σε σχέση με την οδό θα πρέπει το κάτω άκρο της πινακίδας να απέχει από την επιφάνεια του οδοστρώματος τουλάχιστον 1,5μ πλευρική απόσταση και τουλάχιστον 2,20μ. καθ΄ ύψος. Τέλος, η τοποθέτηση της θα πρέπει να γίνει επί μεταλλικού ιστού.» αξίας 386,88€ το ζεύγος και
 • κόστος μεταφοράς και τοποθέτησης 372,00€
 1. Σε ό, τι αφορά στα τροφεία (κόστος συμμετοχής γονέων):
 • Στην απόφαση 99/2023 του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία έχει λάβει έγκριση νομιμότητας, αναφέρονται ρητά περιπτώσεις και ποσοστά έκπτωσης επί του ποσού των 230,00€ μηνιαίως (ενδεικτικά αναφέρονται οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, οι γονείς που έχουν δύο παιδιά που φοιτούν στο σταθμό, οι δημόσιοι δημοτικοί υπάλληλοι και η πλήρης απαλλαγή των οικογενειών που έχουν άτομο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%).
 • Το ποσό των 230,00€ προέκυψε, υπολογίζοντας α) τη δυναμικότητα του σταθμού (μόλις 20 παιδιά πλέον προσαύξησης 10% για παιδιά υπαλλήλων του Δήμου, συνολικά 22 παιδιά, αριθμός που διαμορφώθηκε βάσει κτιρίου και ΦΕΚ) και β) το κόστος λειτουργίας του σταθμού (ενοίκιο, ΔΕΚΟ, τροφεία, αναλώσιμα, μισθοδοσίες, έξοδα συντήρησης).
 • Το ΦΕΚ ίδρυσης δημοτικών παιδικών σταθμών αναφέρεται σε δυνατότητα καθορισμού συμβολικού ποσού τροφείων με αιτιολογημενη αποφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και όντως, η εν λόγω απόφαση συνοδευόταν από ανάλυση των μηνιαίων εξόδων του Σταθμού και μόνο έτσι έλαβε έγκριση νομιμότητας. Ακόμα, λοιπόν, και στο ιδανικό οικονομικά σενάριο της φοίτησης 22 παιδιών χωρίς ποσοστό έκπτωσης, χωρίς vouchers κ.λπ., τα έσοδα από τα τροφεία θα ανέρχονται σε (22Χ230,00€) 5.060,00€, ποσό το οποίο καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά τις μισθοδοσίες του προσωπικού, αφήνοντας τα υπόλοιπα έξοδα να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ αντιμετωπίσαμε εσάς, τους γονείς των παιδιών ως πελάτες….
 • Είναι τουλάχιστον αστείο, αν όχι αναξιοπρεπές να συγκρίνεται ο Δήμος Κέας με ετήσιο προϋπολογισμό 2023, 9.600.000,00€ και έναν παιδικό σταθμό 22 παιδιών με τον Δήμο Αλίμου με ετήσιο προϋπολογισμό 2023, 74.357.621, 00€ και εννέα παιδικούς σταθμούς με υπερπολλαπλάσια δυναμικότητα, που επιμερίζει το λειτουργικό κόστος ανά φοιτούν παιδί.
 • Η υπαγωγή του σταθμού σε πρόγραμμα επιδοτούμενων vouchers θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2024, καθώς φέτος, κατά τη λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γονείς, δεν ήμασταν σε θέση να γνωρίζουμε την εξέλιξη της προκήρυξης θέσεων προσωπικού του Σταθμού και άρα την έναρξη λειτουργίας του.

Τέλος, να ενημερώσουμε ότι οι δαπάνες για τον Παιδικό Σταθμό συνεχίζονται με προμήθεια γραφικής ύλης και επιπλέον εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και λοιπών αναλωσίμων, βάσει των αναγκών και υποδείξεων του εξειδικευμένου νεοδιορισθέντος προσωπικού, ενώ το φαρμακείο του κ. Ιάσονα Ζιώγα, προχώρησε ήδη σε δωρεά φαρμακευτικού υλικού.

Εν κατακλείδι, στη συκοφαντία, στην παραπληροφόρηση ή/και στην αδυναμία των έμπειρων στελεχών της δημοτικής παράταξης «Ενωμένοι με νέα προοπτική- Γιάννης Ευαγγέλου», στην απροθυμία συνεργασίας τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, παρά τα όσα αντίθετα κατά καιρούς διατείνονται, προκειμένου να εξακριβώσουν την αληθινή φύση δημοσίων εγγράφων, απαντούμε με διάφανη και συνεχή προσπάθεια και εργασία όλων για το καλύτερο δυνατό του τόπου μας.

Απαντούμε, όμως, και το εξής:

Ουδέποτε στο μέλλον θα ανεχθούμε την απασχόληση αιρετών και υπαλλήλων για την απάντηση σε συκοφαντίες και αλλοιωμένες πληροφορίες.

Ουδέποτε στο μέλλον θα ανεχθούμε την κατασπατάληση χρόνου και ενέργειας σε βάρος της αναπτυξιακής πορείας του τόπου που έχουμε ξεκινήσει.

Αντιθέτως, σε οποιοδήποτε μύθευμα, θα απαντούμε κάνοντας χρήση των νομίμων δικαιωμάτων μας.

 

Με εκτίμηση

Η Δήμαρχος Κέας
Ειρήνη Βελισσαροπούλου