Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (158/2011), ο Δήμος μας έχει αδελφοποιηθεί με το Δήμο Σαλαμίνας και συμμετέχουμε από κοινού στο Δίκτυο Πόλεων Σαλαμινομάχων. Το Δίκτυο αποτελείται από συνολικά 23 Δήμους από τις αντίστοιχες πόλεις – κράτη που πήραν μέρος στη Ναυμαχία.

Στη συνάντηση – διαβούλευση, που έγινε στη Σαλαμίνα στις 28 Σεπτεμβρίου το Δήμο μας εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος, κα Ρένα Βελισσαροπούλου . 

Στην ομιλία της ανέφερε ότι η συμμετοχή της Κέας με τις δύο τριήρεις, καθώς και των υπολοίπων πόλεων κρατών στην ναυμαχία, η οποία με τη θετική της έκβαση  απέτρεψε την εκβαρβάρωση της Ελλάδας, αποδεικνύει περίτρανα ότι «η ισχύς εν τη ενώσει». Μια φράση σαφώς διαχρονική, η οποία στις σημερινές μας ημέρες και δεδομένων των σημερινών συνθηκών ακόμα πιο επιβεβλημένη.  Η ισχύς εν τη ενώσει  για την ανάδειξη της ναυμαχίας της Σαλαμίνας ως παγκόσμιου ενδιαφέροντος ιστορικού γεγονότος, αλλά και γενικότερα για τον πολιτισμό και για την αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Στη διαβούλευση προτάθηκε το 2021, έτος όπου η Ελλάδα θα έχει πάλι δυνατότητα να ορίσει μια πόλη ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας, να προταθεί η Σαλαμίνα μαζί με τις 22 αδελφοποιημένες πόλεις. Το 2021 συμπληρώνονται ακριβώς 2.500 χρόνια από την πραγματοποίηση του ιστορικού αυτού γεγονότος.

Επίσης, συμφωνήθηκε να διευρυνθούν οι ιστορικοί δεσμοί των πόλεων μεταξύ μας και να πραγματοποιηθούν ανταλλαγές επισκέψεων αντιπροσωπευτικών ομάδων όπως μαθητών, αθλητών και καλλιτεχνικών σχημάτων, με στόχο την καλύτερη γνωριμία του πληθυσμού των δήμων μας.

Στο τέλος της διαβούλευσης ψηφίστηκε το καινούριο προεδρείο του δικτύου, γενική γραμματέας του οποίου προτάθηκε από τους παρευρισκόμενους να είναι η Αντιδήμαρχος Κέας.

Μερικά ιστορικά στοιχεία για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τη συμμετοχή της Κέας και τη σημασία της για την παγκόσμια ιστορία: 

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ, στα Στενά της Σαλαμίνας) μεταξύ της συμμαχίας των ελληνικών πόλεων-κρατών και της Περσικής Αυτοκρατορίας. 

Αρχικά, οι Έλληνες σχεδίαζαν να σταματήσουν τους Πέρσες στις Θερμοπύλες και στο Αρτεμίσιο. Ο Θεμιστοκλής, Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός, έπεισε τους Έλληνες να πολεμήσουν τους Πέρσες στα Στενά της Σαλαμίνας γιατί πολύ σωστά προέβλεψε ότι οι Ελληνικές τριήρεις ως μικρές και ευέλικτες θα είχαν υπεροχή. Στη ναυμαχία ο ελληνικός στόλος πέτυχε μια σημαντική νίκη.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, αν οι Πέρσες νικούσαν στη Σαλαμίνα, θα είχε σταματήσει η ανάπτυξη της Ελλάδος, και κατά συνέπεια ο δυτικός πολιτισμός δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Γι’ αυτό, η ναυμαχία της Σαλαμίνας θεωρείται από τις πιο σημαντικές μάχες στην ανθρώπινη ιστορία.

Η Κέα συμμετείχε στη ναυμαχία με δύο τριήρεις.