Γιατί διοργανώσαμε εκδηλώσεις μνήμης «Λάμπρος  Κατσώνης» ;

1. Γιατί είναι ο εθνικός ήρωας που έχει τη μεγαλύτερη πολεμική δράση κατά την περίοδο των εθνικών διεκδικήσεων από κάθε άλλο Έλληνα θαλασσομάχο πριν και μετά το 1821. Με τη δραστηριότητά του υπήρξε πρόδρομος της επανάστασης του 1821.

2. Γιατί έκανε τη Τζια Ναυτική Βάση, ορμητήριο ,του Στολίσκου του . (Πληροφορίες για την καταλληλότητα του όρμου του Αγίου Νικολάου Κέας είχε πάρει από τον φίλο του το Τζιώτη  Κολποδίνο). Όταν έφτασε στη Τζιά οχύρωσε το λιμάνι τοποθετώντας κανόνια. (Εικάζεται ότι ένα από αυτά βρέθηκε κατά την  κατασκευή του μόλου και σήμερα είναι τοποθετημένο δίπλα στο μνημείο των ηρώων).

3. Γιατί παντρεύτηκε την  Τζιώτισσα Μαρουλιώ Σοφιανού  σε δεύτερο γάμο του. (Η πρώτη σύζυγός του είχε πεθάνει χωρίς να αποκτήσουν παιδιά μαζί). Το γάμο τους ευλόγησε ο  Δεσπότης Κέας Γρηγόριος Μιγαδάς .

4. Γιατί οι Τούρκοι εξοργισμένοι με την δράση του Κατσώνη  έστειλαν το στόλο τους στη Τζια με διαταγή να καταστρέψουν το οχυρό του  και να  τιμωρήσουν τους Τζιώτες. Και το έκαναν.  Ένα χρόνο μετά όμως ο Κατσώνης είχε ξανά οχυρώσει τον όρμο και συνέχισε τη δράση του στο Αιγαίο.

Την άνοιξη του 1790 έγινε συμπλοκή  με τον τούρκικο στόλο και ο Κατσώνης βρήκε καταφύγιο μέσα στον όρμο του Άγιου Νικόλαου.  Οι Τούρκοι  παρέμειναν στην είσοδο του λιμανιού και περίμεναν να ξημερώσει  για να τον πιάσουν. Ο πολυμήχανος όμως Λάμπρος Κατσώνης κατάφερε να περάσει ένα πλοίο του από τη στενή λωρίδα γης στο στενό της Κόκκας, που σήμερα ονομάζουμε «Στενό του Κατσώνη» χρησιμοποιώντας κορμούς δέντρων  αλειμμένων με χοιρινό λίπος. 

5. Γιατί ο Τούρκος ναύαρχος καταλαβαίνοντας ότι  κατάφερε να το σκάσει ο Λάμπρος Κατσώνης οργίστηκε και διέταξε τους άντρες του να αποβιβαστούν στο νησί και να το καταστρέψουν ολοσχερώς. Το Δεσπότη Γρηγόριο Μιγαδά τον κρέμασαν  γιατί αυτός είχε ευλογήσει το γάμο του Λάμπρου με τη Μαρουλιώ. Προσπαθώντας να βρουν τους στρατιώτες του Λάμπρου που κρύφτηκαν στην ενδοχώρα έκαψαν και κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Σκότωσαν, τραυμάτισαν και αιχμαλώτισαν  πολλούς. Κατέστρεψαν σπίτια, εκκλησίες  και μοναστήρια, στον Άγιο Παντελεήμονα και στις Πόλες έκαψαν την εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας 

6. Γιατί είναι η ιστορία του τόπου μας, την οποία οφείλουμε να γνωρίζουμε, να μελετάμε και να αναγνωρίζουμε και τη δική μας συνεισφορά, της Τζιας, στην διεκδίκηση της ελευθερίας και στη διαμόρφωση του ρου της ιστορίας.

7. Γιατί έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στις νεότερες γενιές να τους ενημερώσουμε και να τους ευαισθητοποιήσουμε.

Οι φετινές εκδηλώσεις είχαν μεγάλη επιτυχία. Οι διαλέξεις της πρώτης ημέρας ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και επεξηγηματικές ως προς τη δράση του Λάμπρου Κατσώνη και τη σχέση του με το νησί μας. Κύριοι ομιλητές ήταν ο κ Βρανάς Γκρέκας – συγγραφέας με την κα Ελεονόρα  Γαλανοπούλου    -Αντιδήμαρχο  Νέας Σμύρνης   επίσης και η κα Μαρία  Μουζάκη – Χιονάτου- η οποία πρόσφατα έγραψε ένα καινούριο βιβλίο με τίτλο «Η ωραία Ελένη της Τζιας»  και ο κος Λιγνός  Μανώλης –εκδότης εφημερίδας τα Θηραϊκά νέα, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κυκλαδικού Τύπου και  εκπρόσωπος  του  Σύλλογο υ Λειβαδιάς «Λάμπρος Κατσώνης». Τη βραδιά πλαισίωσαν οι μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου των καθηγητών  Αδαμοπούλου Ηώ και Σακίρι Αλέξη.

Το Σάββατο ξεκίνησε λαμπαδηδρομία από το στενό του Λάμπρου Κατσώνη έως την Κορησσία, όπου μεταλαμπαδεύτηκε η φλόγα και ξεκίνησαν οι χορευτικές εκδηλώσεις.  Τα χορευτικά άρχισαν με το Χορευτικό και Λαογραφικό  Όμιλο Λιβαδειάς  -από τη γενέτειρα του ήρωα και στη συνέχεια εμφανίστηκαν τα χορευτικά συγκροτήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κέας του δάσκαλου Γιάννη Σέρβου που χόρεψαν χορούς από τη Τζια, τη Ρούμελη, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, καθώς  επίσης έκαναν αναπαράσταση του Τζιώτικου Γάμου .

Την Κυριακή έγινε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στο Στενό του Λάμπρου Κατσώνη και επίδειξη ναυταθλητικών δράσεων από το Ναυτικό Όμιλο Κέας με την επίβλεψη του προέδρου, κου Δράκου Ηλία.

Ευχαριστούμε θερμά τον συμπατριώτη μας, κο Ανδρέα Ρετετάγκο, στον οποίο ανήκει η  πατρότητα της ιδέας,  όλους  τους συμμετέχοντες, τους χορηγούς, τους εθελοντές, τους αθλητές, τους χορευτές και τους μουσικούς μας  και όλους όσους βοήθησαν και στήριξαν, τόσο την ιδέα όσο και την υλοποίηση της εκδήλωσής μας.