Το Δημοτικό Συμβούλιο Kέας ενέκρινε ομόφωνα το νέο Σχέδιο Τουριστικής Προβολής του νησιού για την χρονιά που έρχεται. Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς συνδυάζει όλες τις πτυχές της ταυτότητας της Κέας και τα χαρακτηριστικά της τα οποία θα προβληθούν με στόχο τις εναλλακτικές και ήπιες μορφές τουρισμού. Η υλοποίηση του θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΟΤ.

Καθώς φέτος παρατηρούμε σημαντική αύξηση των επισκεπτών που υποδεχτήκαμε στο νησί μας κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, το 2023 αισιοδοξούμε ότι η κίνηση αυτή θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω. Με νέες, καινοτόμες δράσεις στόχος μας είναι να δωθεί επιπλέον ώθηση στον Τουρισμό μας.

Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβλημένος είναι ο προγραμματισμός ενεργειών με βάση ένα υπαρκτό πρόγραμμα και συγκεκριμένους στόχους. Επίσης, η συνεργασία φορέων και τοπικής κοινωνίας με δράσεις εξωστρέφειας είναι απαραίτητες ώστε να παρουσιαστεί η Κέα ως ένας ελκυστικός προορισμός και για να διεκδικήσουμε από την πίτα της τουριστικής αγοράς το δικό μας μερίδιο. Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει το ηλεκτρονικό μάρκετιγκ και να ενεργοποιήσουμε όλα τα καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας, ενημέρωσης και προβολής. Βέβαια, δεν εγκαταλείπουμε και παλαιότερες πρακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους βάση των αποτελεσμάτων που έχουν αποφέρει.

Η αυθεντικότητα του τοπίου, ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος, η τοπική γαστρονομία, η μουσική παράδοση, η εγγύτητα της Κέας στην Αττική, οι παρεχόμενες υπηρεσίες και η φροντίδα των υποδομών θα κάνουν την Κέα πόλο έλξης και θα οδηγήσουν σε ήπια ανάπτυξη με πολλαπλά οφέλη για όλο το νησί και τους επαγγελματίες του. Η ανάπτυξη αυτή θα πρέπει να στοχεύσει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση επισκεπτών ειδικού θεματικού ενδιαφέροντος, αλλά και πολύμηνων διαμονών.

Ακολουθούν τα στοιχεία του προγράμματος όπως παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο:

Στόχοι τουριστικής προβολής

Στόχος και επιδίωξη μιας επιτυχημένης στρατηγικής για το 2023 είναι η ανάπτυξη κατάλληλων δράσεων οι οποίες θα επηρεάσουν οικονομικά και κοινωνικά το νησί, σεβόμενες το περιβάλλον, την παράδοση και στο σύνολό της την φυσιογνωμία της Κέας.

 • Διαχρονική είναι η επιδίωξη μας να ενδυναμωθεί το τουριστικό brand name της Κέας.
 • Ανάδειξη των ποιοτικών στοιχείων που παρουσιάζουν το φυσικό κάλλος του νησιού και συμβάλλουν στην εικόνα της Κέας ως τουριστικό προορισμό.
 • Αξιοποίηση των τοπικών πόρων και ανάπτυξη δραστηριοτήτων με στόχο τον εμπλουτισμό του παρεχόμενου προϊόντος.
 • Ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της που την καθιστούν μοναδική.
 • Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος.
 • Προώθηση των περιπατητικών διαδρομών.
 • Παραγωγή και Χρήση Τοπικών Προϊόντων και Γαστρονομίας
 • Προώθηση και Ανάδειξη της Κέας ως προορισμό Καταδυτικού Ενδιαφέροντος
 • Προσέλκυση επισκεπτών Ιστορικού και Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος
 • Ανάδειξη των στοιχείων που προσελκύουν επισκέπτες Θρησκευτικού ενδιαφέροντος
 • Αξιοποίηση Αθλητικών και Πολιτιστικών εκδηλώσεων
 • Προσέλκυση μαθητικών εκδρομών
 • Αύξηση της επισκεψιμότητας και την επέκταση της παραμονής των τουριστών που επισκέπτονται την Κέα.

Το ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του Δήμου Κέας για το 2023 χωρίζεται σε 3 άξονες:

Α. ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 • ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Ο στόχος του Δήμου Κέας μέσω της υπηρεσίας αυτής είναι να υλοποιεί τις προτεινόμενες δράσεις που αφορούν την τουριστική προβολή του νησιού μέσω του διαδικτύου Η ενημέρωση των ιστοσελίδων, οι προωθητικές ενέργειες, σχεδιασμός αφισών, η εδραίωση του Δήμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η προβολή των εκδηλώσεων, η συντήρηση και βελτίωση των τουριστικών ιστοσελίδων του Δήμου, η γραφιστική επιμέλεια τουριστικών εντύπων κρίνονται απαραίτητα για την σωστή προβολή της Κέας και των δράσεων του Δήμου
 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΙΝΤΕΟ – ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Στόχος είναι να προάγει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού μας και να αποτελεί κάλεσμα για τους ταξιδιώτες. Θα περιλαμβάνει πλάνα από παραλίες, ηλιοβασιλέματα, μονοπάτια, αρχαιολογικούς χώρους, φαγητό και ποτό, πλάνα από συγκεκριμένες περιοχές του νησιού καθώς και επιμέρους θέματα όπως τοπική κουζίνα, κουλτούρα και παράδοση , ιστορικά ναυάγια, παραλίες και χαλάρωση.
 • ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ- PRESS TRIPS Ο στόχος του Δήμου Κέας είναι με τη φιλοξενία (έξοδα μετακίνησης-διαμονής- διατροφής) δημοσιογράφων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παραγωγών, bloggers κλπ από τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ να εξασφαλίσει σωστή προβολή της Κέας και των δράσεων του Δήμου σε ένα σημαντικό κοινό με χαμηλό κόστος.
 • ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΜΜΕ Ο Δήμος Κέας αποσκοπεί στην καλλιέργεια επαφών με ελληνικά και διεθνή μέσα, με στόχο την προώθηση της Κέας ως τουριστικό προορισμό μέσω της συγγραφής άρθρων, καταχωρήσεων σε περιοδικά, της παραχώρησης συνεντεύξεων και της μαγνητοσκόπησης εκπομπών, καλύπτοντας το κόστος της υπηρεσίας, την ενοικίαση μέσων μεταφοράς για τον εξοπλισμό ή τη μετακίνηση των συντελεστών και τις λειτουργικές ανάγκες, όπως την ενοικίαση εξειδικευμένου και τεχνικού εξοπλισμού. Τα θέματα που θα προβάλλονται θα είναι οι ομορφιές του νησιού όπως παραλίες, ηλιοβασιλέματα, μονοπάτια, αρχαιολογικοί χώροι, φαγητό και ποτό και επιμέρους θέματα όπως τοπική κουζίνα, κουλτούρα και παράδοση , ιστορικά ναυάγια και επικαιρότητα. Η στρατηγική προβολής επικεντρώνεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που ο Δήμος μας μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες και τη σύντομη απόδραση σε έναν ποιοτικό τουρισμό με μοναδικές επιλογές διαμονής, ψυχαγωγίας, εστίασης.
 • ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΤΥΠΩΝ -ΧΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ Αφορά παραγωγή εντύπων και χαρτών που θα παρουσιάζουν τα παρακάτω θέματα Τα μονοπάτια της Κέας Τις παραλίες του νησιού Χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος Εκκλησίες και ξωκλήσια Οικισμούς και κοινότητες του Δήμου Κέας Ναυάγια που υπάρχουν στο θαλάσσιο χώρο γύρω από την Κέα Αναφορά στη Γαστρονομία.
 • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ Η εξωστρέφεια αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα για μακροπρόθεσμη τουριστική ανάπτυξη. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η συμμετοχή του Δήμου Κέας μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και μέσω του ΕΟΤ. Η συμμετοχή του Δήμου Κέας σε Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις έχει δύο στόχους, την προβολή του τουριστικού προϊόντος του Δήμου στη συγκεκριμένη χώρα και την προσωπική επαφή των εκπροσώπων με το κοινό που επισκέπτεται την έκθεση και την ανάπτυξη επαφών και συνεργασιών μεταξύ της αντιπροσωπίας μας και των επαγγελματιών της χώρας υποδοχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Δήμος Κέας προτίθεται να πάρει μέρος σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού(όπως η έκθεση ΒΟΟΤ), σε συνεργασία με τον ΕΟΤ. Ειδικότερα οι Γερμανοί διοργανωτές δίνουν την ευκαιρία στην Κέα να παρουσιάσει τον Ενάλιο Ιστορικό Τόπο της κατά τη διάρκεια της έκθεσης, σε ειδική παρουσίαση διάρκειας 10 λεπτών το Σάββατο 22 Ιανουαρίου. Επ’ ευκαιρίας της εν λόγω παρουσίασης προσφέρουν στο Δήμο μας ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προβολής το οποίο υπόσχεται ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα και προβολή.

Β. ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 • ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ Αφορά την ανάδειξη του δικτύων μονοπατιών πεζοπορίας τη σηματοδότηση, τον καθαρισμό τους και τη χαρτογράφηση τους (GIS). Περιλαμβάνει επιτόπια έρευνα και καταγραφή διαδρομών και μονοπατιών και κατηγοριοποίηση τους (υψομετρικές διαφορές, βαθμός δυσκολίας, αποστάσεις, φωτογραφίες και σημεία ενδιαφέροντος).
 • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΑΣ Η φωτογραφία είναι αναμφισβήτητα η γλώσσα της εποχής μας. Είναι σημαντικό εργαλείο για το Δήμο Κέας ως μέσο επικοινωνίας, έκφρασης, προβολής δημιουργώντας έναν οπτικό λόγο προσέλκυσης τουριστικού ενδιαφέροντος. Η διαχείριση του φωτογραφικού αρχείου και η συνακόλουθη αξιοποίηση του ανάλογα τη θεματολογία και τη στοχοθεσία της εκάστοτε περίστασης κρίνεται αναγκαία για την αποδοτική προβολή του νησιού σε κάθε τομέα.

Γ. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΑΣ

 • ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Στοχεύοντας στην προσέλκυση επισκεπτών εναλλακτικού τουρισμού ο Δήμος Κέας προτίθεται να διοργανώσει εκδηλώσεις που θα προβάλλουν την ομαδική άθληση, τον υγιεινό τρόπο ζωής στην πράξη, την προστασία και ανάδειξη των παραδοσιακών μονοπατιών και της θάλασσας, την αγάπη και το σεβασμό προς τη φύση και τη ζωή. Μέσω των εκδηλώσεων αυτών προάγονται ταυτόχρονα η κοινωνική συμμετοχή, ο εθελοντισμός και η ευγενής άμιλλα ως πρότυπο ζωής στους επισκέπτες του τόπου μας. Θα υλοποιηθούν δύο διοργανώσεις Kea Run -αποτελεί αγώνα δρόμου σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος Kea Challenge- αποτελεί αγώνα δρόμου σε παραδοσιακά και χαρτογραφημένα μονοπάτια.
 • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΩΝ Η διοργάνωση ημερίδων με ποικίλη θεματολογία εμπνευσμένη πάντα από την Κέα αποσκοπεί στην προβολή της ιστορίας, του φυσικού περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας και ειδικότερα της παραδοσιακής ράτσας αγελάδας της Κέας, η οποία παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, των παραδοσιακών της προϊόντων, των ηθών και των εθίμων αλλά και κοινωνικών θεμάτων που απασχολούν στην καθημερινότητα τους κατοίκους της.
 • ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ – ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ Αφορά την παρουσίαση τοπικών προϊόντων από ντόπιους παραγωγούς και χειροτέχνες. Το στήσιμο της έκθεσης- παρουσίασης, τους πάγκους των παραγωγών , τα προϊόντα που εκτίθενται είναι ευθύνη της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κέας και του Δήμου Κέας με την οργάνωση βραχυχρόνιων αγορών όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός. Επίσης οι παρουσιάσεις αυτές θα γίνονται και στα πλαίσια της αναβίωσης των τοπικών πανηγυριών και την προβολή της τοπικής μουσικής και των τοπικών κερασμάτων από τους διοργανωτές τους. Στόχος είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων.
 • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΥΛΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
 • α. ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ Της 21ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ Ο Δήμος Κέας στηρίζει κάθε χρόνο τον πρωτοπόρο ελληνικό θεσμό της γιορτής Παραμυθιών με διεθνή φήμη . Η «Γιορτή Παραμυθιών» 21 συνεχόμενα χρόνια αναδεικνύει και τονίζει τη διαχρονικότητα και την πολυσημία της λαϊκής προφορικής παράδοσης και αποτελεί έναν χώρο συνάντησης πολιτισμών και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται.
 • β. ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Στα πλαίσια της Γιορτής Παραμυθιών θα υπάρξει και ηχογράφηση των παραμυθιών που αφορούν στην λαϊκή παράδοση του τόπου μας . Στόχος η προώθηση και διατήρηση της άυλης κληρονομιάς και η προβολή της σε περισσότερους δυνητικούς επισκέπτες του νησιού μας Η Γιορτή Παραμυθιών συνεισφέρει στην καθιέρωση του Δήμου Κέας στον τουριστικό χάρτη καθώς είναι πλέον παγκοσμίως γνωστή και ακολουθείται από σημαντικό αριθμό εν δυνάμει τουριστικών επισκεπτών του νησιού. Ο Δήμος Κέας μέσω αυτής προβάλλει κάθε χρόνο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του, γνωρίσματα που ταυτόχρονα αναδεικνύουν την γενικότερη εικόνα του ελληνικού πολιτισμού.
 • γ. ΕΚΘΕΣΗ «ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΑΣ» Ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό φορέα KEOS CULTURE θα διοργανώσει για πέμπτη χρονιά την έκθεση ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΑΣ. Η προσπάθεια αυτή έχει στόχο μέσα από φωτογραφικό υλικό και συνοδευτικά κείμενα να παρουσιάζει κάθε χρόνο ένα αρχείο ανοικτό σε όλους τους κατοίκους, ερευνητές και επισκέπτες της Κέας.
 • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ – ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ Η διοργάνωση συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων κατά τους θερινούς μήνες τόσο για ψυχαγωγικούς λόγους όσο και για προβολή υψηλού καλλιτεχνικού και πολιτισμικού περιεχομένου κρίνεται ως αποδοτικός τρόπος προσέλκυσης τουριστικού ενδιαφέροντος. Οι συναυλίες – θεατρικές παραστάσεις αυτές είτε διοργανώνονται σε ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών είτε σε ευρύτερες περιοχές του Δήμου Κέας με απώτερο στόχο της ψυχική και συναισθηματική ανάταση των παρευρισκόμενων. Ο Δήμος μας προτίθεται να διοργανώσει τις κάτωθι εκδηλώσεις: Μια Γιορτή για την Καρθαία, Συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες & Θεατρικές παραστάσεις.