Σε ένα δισέλιδο αφιέρωμα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» φιλοξενούνται τα 91 ιστορικά ναυάγια – «δώρα» για τον ελληνικό τουρισμό, με αφορμή ότι σύντομα θα είναι επισκέψιμα και τυπικά. Η Δήμαρχος Κέας, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου, μίλησε για το θέμα, καθώς η Κέα θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους πόλους έλξης για τους δύτες αναψυχής.

Ανοίγει ο δρόμος για τις οργανωμένες καταδύσεις στα ιστορικά ναυάγια σε Αιγαίο και Ιόνιο

Η Δήμαρχος εξέφρασε την αγωνία να ολοκληρωθεί η διαδικασία τεκμηρίωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να καταστούν και τυπικά επισκέψιμα τα 91 ναυάγια και να μη χαθεί η φετινή σεζόν: «Χαιρετίζουμε την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που “ανοίγει” τη δυνατότητα να γίνουν επισκέψιμα τα ναυάγια. Είναι κάτι που το ζητούσαμε εδώ και πολλά χρόνια.

Υπάρχει ακόμα ένα βήμα που αφορά την επισημοποίηση της τεκμηρίωσης και στην ανάρτηση των ναυαγίων σε μία λίστα (listedmonuments.culture.gr) με τα μνημεία της ελληνικής επικράτειας. Ελπίζουμε να γίνει άμεσα ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος. Η δυνατότητα να επισκεπτόμαστε τα ναυάγια είναι κάτι που αναβαθμίζει πολύ τον τουρισμό μας. Ως νησί επενδύουμε στον καταδυτικό τουρισμό. Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε μια σειρά από εκδηλώσεις που στόχο έχουν να αναδείξουν τα ναυάγια και την ιστορία των θαλασσών».

Η Κέα ένας από τους ισχυρότερους πόλους έλξης για τους δύτες αναψυχής

Η Κέα βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους καταδυτικούς προορισμούς της χώρας μας για τα απανταχού μέλη της καταδυτικής κοινότητας, καθώς διαθέτει περισσότερα από ένα ναυάγια κοντά στις ακτές της, αφού όπως σημειώνουν επαγγελματίες του κλάδου, «δεν θα κάνει κάποιος ολόκληρο ταξίδι για μια βουτιά».

Όσο αφορά το προφίλ των δυτών αναψυχής, που έως τώρα επισκέπτονταν ναυάγια σε Τουρκία, Κροατία και Μάλτα, πρόκειται κυρίως για άνδρες 35-60 ετών, από υψηλές εισοδηματικές κατηγορίες, κυρίως Δυτικοευρωπαίους, Αμερικανούς και Πολωνούς, που ταξιδεύουν με τις οικογένειές τους και διαμένουν στις κοντινές ακτές περίπου 10 ημέρες. Εκτός από την αυτονόητη οικονομική ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, οι συγκεκριμένες καταδυτικές αποστολές συνήθως συνοδεύονται από υποβρύχιες φωτογραφίες και βίντεο, οι οποίες αναρτώνται στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφημίζοντας τα μέρη με τρόπο μοναδικό.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ: