ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΘΑΙΑ
ΔΟΞΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Τέσσερα δοξάρια ενώνονται για μια συναυλία στο αρχαίο θέατρο της Καρθαίας
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΘΑΙΑ, σας προσκαλούν το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 στη συναυλία με τίτλο ΔΟΞΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, στο αρχαίο θέατρο της Καρθαίας. Φέτος ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο μνήμες θα μας παρασύρει γύρω από την Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες μελωδίες που αναμειγνύονται με αυτοσχεδιασμούς θα συνθέσουν μια ατμόσφαιρα αρμονική με τον αρχαίο τόπο της Καρθαίας. Μελωδίες από τη Μικρά Ασία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, τη Συρία, την Κάτω Ιταλία, την Ελλάδα, ενορχηστρωμένες για να αποδοθούν από κουαρτέτο εγχόρδων, θα δημιουργήσουν ένα πάντρεμα παραδοσιακού και κλασικού ήχου και θα αναδείξουν την μουσική ταυτότητα της κάθε χώρας, όπως και τα κοινά τους μουσικά σημεία.

Ενορχήστρωση – Μουσική Διεύθυνση: Βαγγέλης Τούντας

Ερμηνεύουν:
Ίρινα Δημάκη – Τσέλο
Μιχάλης Καταχανάς – Βιόλα
Κωνσταντίνος Πατσιώτης – Κοντραμπάσο
Βαγγέλης Τούντας – Βιολί

Μάθετε περισσότερα για τους καλλιτέχνες εδώ.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η είσοδος στο αρχαίο θέατρο για τη συναυλία θα γίνεται μόνο κατόπιν κράτησης. Οι διαθέσιμες θέσεις φέτος θα είναι περιορισμένες και θα διατεθούν δωρεάν, με σειρά προτεραιότητας, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό Covid-19. Για τον ίδιο λόγο δεν θα υπάρχουν έντυπα εισιτήρια.

Κρατήσεις: Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών, Κορησσία | Ώρες 9:00 – 21:00, Τηλ. 22880 21500

Όσοι επιθυμούν να μεταβούν στην Καρθαία με πλωτό μέσο, μπορούν να κάνουν την κράτηση τους για το πλωτό μέσο και για τη συναυλία 25 – 31.8.2021. Όσοι επιθυμούν κράτηση θέσεων μόνο για τη συναυλία, μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών 1 – 3.9.2021.

Τυχόν έκτακτες ανακοινώσεις για την εκδήλωση, τη διαθεσιμότητα των θέσεων, τις καιρικές συνθήκες θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα kea.gr και τα κοινωνικά δίκτυα του Δήμου Κέας.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ

ΤΑΞΙΘΕΣΙΑ 16.30
► Οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της αναμονής έξω από το χώρο του θεάτρου, της ταξιθεσίας και της συναυλίας.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ 17:00

► Οι θεατές θα καθίσουν αυστηρά και μόνο στις θέσεις που θα τους υποδειχθούν, λόγω των περιορισμών και των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για την ταξιθεσία βοήθεια θα παρέχουν αρχαιολόγοι, εθελοντές και εργαζόμενοι στο Δήμο Κέας.
► Βοηθήστε μας να κρατήσουμε το μοναδικό αυτό χώρο καθαρό. Για τα απορρίμματα χρησιμοποιείστε τα καλάθια απορριμμάτων που θα υπάρχον στο χώρο.
► Θερμά παρακαλούνται οι θεατές να προσέλθουν στο αρχαίο θέατρο ευπρεπώς ντυμένοι.

Δεν επιτρέπονται:
▪ H είσοδος μετά την έναρξη της συναυλίας
▪ Το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφίμων και ποτών μέσα στο αρχαίο θέατρο
▪ Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της συναυλίας
▪ Τα ψηλά τακούνια
▪ Η χρήση καρεκλών παραλίας ή οποιοσδήποτε άλλο αντικείμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην επιφάνεια του μνημείου

► Σε περίπτωση κακοκαιρίας θα υπάρξει έκτακτη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα kea.gr και τα κοινωνικά δίκτυα του Δήμου Κέας.


ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΘΑΙΑ

Το σύγχρονο αμαξιτό οδικό δίκτυο δεν φτάνει έως την Καρθαία. Έτσι, η πρόσβαση στην Καρθαία μπορεί να επιτευχθεί είτε από ξηράς μέσω μονοπατιών, είτε δια θαλάσσης με κάποιο πλωτό μέσο.

Μονοπάτια

Υπάρχουν τέσσερα πανέμορφα παραδοσιακά μονοπάτια που φτάνουν στην Καρθαία με αριθμούς 3, 5, 6 και 7, χαρτογράφηση των οποίων και αναλυτικές πληροφορίες επ’ αυτών μπορείτε να βρείτε στο destinationkea.com. Με αυτόν τον τρόπο προσεγγίζει κανείς τον αρχαιολογικό χώρο σταδιακά, σαν μέσα από μία «τελετή μύησης».

Από τα τέσσερα αυτά μονοπάτια το συντομότερο είναι το υπ’ αρ. 6, το οποίο ξεκινάει από τη θέση Σταυρουδάκι, και έχει συνολικό μήκος περ. 1.900 μ. Η διάρκεια της πεζοπορίας για την κατάβαση υπολογίζεται σε 40΄.

Στο σημείο εκκίνησης του μονοπατιού φτάνει κανείς ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που κατευθύνεται από την Κάτω Μεριά προς τα Χαβουνά και στρίβοντας αριστερά σε χωματόδρομο (συνολικού μήκους 500 μ. περίπου) στο σημείο όπου υπάρχει μπλε πινακίδα με την ένδειξη «Αρχαία Καρθαία – Πόλες». Ο χωματόδρομος καταλήγει σε μικρό πλάτωμα στάθμευσης όπου βρίσκεται η εκκίνηση του μονοπατιού σηματοδοτημένη με τη σχετική ξύλινη πινακίδα («Καρθαία 40΄»). Για τα μονοπάτια μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το παραδοσιακό μέσο μετακίνησης, τα μουλάρια.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Κέας, θα μπορεί κανείς να φτάσει στο Σταυρουδάκι (από όπου ξεκινά το μονοπάτι 6) δωρεάν με λεωφορείο. Στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο Κορησσία – Ιουλίδα – Σταυρουδάκι. Η αφετηρία θα είναι στην Πλατεία Ηρώων στην Κορησσία.

Πλωτά μέσα

Καθώς η αρχαία πόλη είναι παραθαλάσσια, η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο επιτυγχάνεται και από τη θάλασσα. Για την εκδήλωση θα έχει διαμορφωθεί ειδική πλωτή προβλήτα στο ανατολικό προστατευμένο άκρο της μεγάλης παραλίας της Καρθαίας («Πίσω ή Μεγάλες Πόλες»).

Ύστερα από μεσολάβηση του Δήμου Κέας, την ημέρα της εκδήλωσης η ιδιωτική πλοιοκτήτρια εταιρεία «AEGEAS SHIPPING COMPANY» θα εκτελέσει δρομολόγια διάρκειας 30 λεπτών, για περιορισμένο αριθμό ατόμων, από τις Ποίσσες προς την Καρθαία και αντίστροφα.

Τα δρομολόγια που θα εκτελεστούν θα είναι τα ακόλουθα:

 1. Ποίσσες → Καρθαία: 14.00 | Καρθαία → Ποίσσες: 18.10
 2. Ποίσσες → Καρθαία: 14.15 | Καρθαία → Ποίσσες: 18.30
 3. Ποίσσες → Καρθαία: 14.30 | Καρθαία → Ποίσσες: 18.45
 4. Ποίσσες → Καρθαία: 14.45 | Καρθαία → Ποίσσες: 19.00
 5. Ποίσσες → Καρθαία: 15.00 | Καρθαία → Ποίσσες: 19.15
 6. Ποίσσες → Καρθαία: 15.15 | Καρθαία → Ποίσσες: 19.30
 7. Ποίσσες → Καρθαία: 15.30 | Καρθαία → Ποίσσες: 19.45
 8. Ποίσσες → Καρθαία: 15.45 | Καρθαία → Ποίσσες: 20.00
 9. Ποίσσες → Καρθαία: 16.00 | Καρθαία → Ποίσσες: 20.15
 10. Ποίσσες → Καρθαία: 16.15 | Καρθαία → Ποίσσες: 20.30
 11. Ποίσσες → Καρθαία: 16.20 | Καρθαία → Ποίσσες: 20.45

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλούμε να προμηθευτείτε εγκαίρως τα εισιτήρια για τα πλωτά μέσα από το Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών στην Κορησσία (πληροφορίες: τηλ. 22880 21500). Η προπώληση των εισιτηρίων πλωτών μέσων θα γίνεται από τις 25 έως τις 31.08.2021 καθημερινά και κατά τις ώρες 9:00 – 21:00. Δεν θα γίνονται τηλεφωνικές κρατήσεις. Σε περίπτωση κακοκαιρίας ή ακύρωσης της συναυλίας θα υπάρξει έκτακτη ανακοίνωση. Η επιστροφή εισιτηρίων και χρημάτων θα μπορεί να γίνει 5 – 12.9.2021 στο Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών.

Από την Καλησκιά

Η Καλησκιά είναι ο γειτονικός όρμος της Καρθαίας προς τα νοτιοδυτικά, ο οποίος διαθέτει μία πανέμορφη παραλία. Στην Καλησκιά φτάνει κανείς μέσω ενός χωματόδρομου μήκους περ. 7 χλμ., ο οποίος ξεκινά από τα Χαβουνά. Προσοχή! Ο δρόμος αυτός εμφανίζει απότομες κλίσεις σε τρία σημεία και απαιτεί χρήση αυτοκινήτου με τετρακίνηση. Η προσέγγιση της Καρθαίας με αφετηρία την Καλησκιά είναι εφικτή είτε με με πεζοπορία περίπου 15 λεπτών, η οποία είναι σηματοδοτημένη, είτε από θαλάσσης.

Κεντρική φωτογραφία: Eric Demarcq