Μετά από πολυετείς και επίμονες προσπάθειες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία θέσπισης και λειτουργίας του καινοτόμου Ενάλιου Ιστορικού Τόπου Κέας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα θεματικό θαλάσσιο πάρκο, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο αποτελείται από τρείς προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, εμβαδού 360 στρεμμάτων η καθεμιά, άνωθεν των τριών σπουδαίων ιστορικών ναυαγίων – νεωτέρων μνημείων που βρίσκονται στο βυθό της Κέας, του υπερωκεάνιου Britannic, του υπερωκεάνιου Burdigala και του τροχήλατου ατμόπλοιου Πατρίς. Σύντομα θα προστεθεί η περιοχή του τέταρτου ναυαγίου, του αεροσκάφους Junkers 52.

Το νέο θαλάσσιο πάρκο χωροθετεί αυτές τις 3 ζώνες απολύτου προστασίας για τα ιστορικά μνημεία, απαγορεύοντας κάθε μορφή ερασιτεχνικής και επαγγελματικής αλιείας στις συγκεκριμένες περιοχές. Το νησί αποκτά επιτέλους προστατευόμενες θαλάσσιες ζώνες, οι οποίες με την κατάλληλη διαχείριση θα αποτελέσουν σύντομα πόλο έλξης και σημείο αναγέννησης και πολλαπλασιασμού της θαλάσσιας ζωής. Υπολογίζουμε ότι σε 3 έως 5 χρόνια στις συγκεκριμένες περιοχές τα αποθέματα αναμένεται να αυξηθούν εντυπωσιακά, σε απίστευτα για τα δεδομένα της Μεσογείου επίπεδα.

Τα συγκεκριμένα ιστορικά ναυάγια είναι διεθνώς φημισμένα και αποτελούν πόλο έλξης για πεπειραμένους δύτες από όλο τον κόσμο. Ως τώρα προκειμένου να καταδυθεί κανείς σε αυτά τα ναυάγια, απαιτούνταν μακροχρόνια και περίπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία αδειοδότησης, με υψηλό κόστος και πολλούς περιορισμούς. Πλέον, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που μόλις ολοκληρώθηκε, κατάλληλα πιστοποιημένοι δύτες από όλο τον κόσμο, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν καταδύσεις στα ναυάγια υποστηριζόμενοι και συνοδευόμενοι από τα επίσημα αδειοδοτημένα από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ελληνικά καταδυτικά κέντρα.

Προκείμενου να ολοκληρωθεί η μακροχρόνια αυτή πρωτοβουλία του Δήμου Κέας απαιτήθηκε:

Οι επισκέψεις στα ναυάγια γίνονται κυρίως τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί, από ένα κοινό υψηλών εισοδημάτων.

Η λειτουργία του θαλάσσιου αυτού πάρκου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα συμβάλλει αποφασιστικά στη διεθνή προβολή και αναγνωρισιμότητα της Κέας και αποτελεί μια σπουδαία παρακαταθήκη για το μέλλον.