Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022, σε μία υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά πραγματοποιήθηκαν στην Κορησσία τα εγκαίνια της υπαίθριας έκθεσης ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΤΗΣ ΚΕΑΣ. Πλήθος παρευρισκόμενων και επίσημων προσκεκλημένων περιηγήθηκε στην έκθεση και ταξίδεψε στο παρελθόν της Κέας μέσα από ενδιαφέρουσες ιστορίες των θαλασσών της. Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν όταν η Δήμαρχος, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου, καλωσόρισε τους επισκέπτες της έκθεσης και έδωσε το σήμα για την φωταγώγηση της. Το αποτέλεσμα μάγεψε το κοινό, που θα έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει την έκθεση μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει το παλιό φανάρι του Αγίου Νικολάου, το οποίο τοποθετήθηκε σε προθήκη και μπορεί κανείς να το θαυμάσει φωτισμένο με φόντο τον ίδιο τον φάρο που κάποτε το φιλοξενούσε. Η πλατεία γύρω του αναδιαμορφώθηκε και ονομάστηκε Πλατεία Φάρου. Παράλληλα, φωτισμένες προθήκες στην πλατεία αυτή, στην Πλατεία Ηρώων και στο Κέντρο Κοινότητας εξιστορούν, μέσα από κείμενα και εικόνες, ιστορίες που καθόρισαν την Κέα και την έφεραν ως το σήμερα. Η σημαία του Λάμπρου Κατσώνη κυματίζει δίπλα στην προτομή του στην Πλατεία Ηρώων. Αξίζει να διαβάσει κανείς εκεί την ιστορία του, όπως και της αγωνίστριας Άννας Λαούπη. Λίγο πιο δίπλα, οι χάρτες των παλιών περιηγητών μας παρουσιάζουν την Κέα μέσα από τα μάτια τους. Στο Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών έχει κανείς την ευκαιρία να δει βίντεο από καταδυτικές αποστολές στα ναυάγια του νησιού. Το προαύλιο του Νηπιαγωγείου στο Βουρκάρι είναι ένα ακόμη σημείο με εντυπωσιακές φωτογραφίες και πληροφορίες για τα ναυάγια της Κέας.


Υπαίθρια έκθεση ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΤΗΣ ΚΕΑΣ

Κέα, 25 Ιουνίου – 31 Αυγούστου 2022

Η ΕΚΘΕΣΗ
Η ιστορία της Κέας και η ζωή στο νησί καθορίστηκαν στο πέρασμα των χρόνων από τη θάλασσα που την περιβάλλει. Τα ναυάγια της Κέας, ο Φάρος του Αγίου Νικολάου, οι λόγιοι περιηγητές και χαρτογράφοι, ο ατρόμητος Λάμπρος Κατσώνης είναι όλα ιστορίες που άφησαν το αποτύπωμά τους στο νησί, στον πολιτισμό του, εμπότισαν την μνήμη των κατοίκων του, συντέλεσαν στην πρόοδο και την ευημερία του. Είναι ιστορίες που οφείλουμε να αναδείξουμε γιατί θα χαράξουν το δρόμο για το μέλλον μας. Είναι ιστορίες που θα μπορούσαν να καθιερώσουν την Κέα ως διεθνή καταδυτικό προορισμό, αλλά και ως έναν προορισμό με ιδιαίτερο πλούτο, ιστορικό και πολιτισμικό. Η υπαίθρια έκθεση έχει στόχο να αναδείξει τα κομμάτια αυτά της ιστορίας των θαλασσών της Κέας. Eκτείνεται σε διάφορα σημεία στην Κορησσία και στο Βουρκάρι, που βρίσκονται στον κόλπο του Αγίου Νικολάου, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.

ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
1 Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών, Κορησσία
2 Προαύλιο Κέντρου Κοινότητας, Κορησσία
3 Πλατεία φάρου, Κορησσία
4 Πλατεία Ηρώων, Κορησσία
5 Προαύλιο Νηπιαγωγείου, Βουρκάρι

Τα ναυάγια της Κέας
Η Κέα αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού καθώς στον βυθός της κείτονται τέσσερα πολύ ενδιαφέροντα ναυάγια, τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της: το αδελφό πλοίο του Τιτανικού, το νοσοκομειακό πλοίο «Βρετανικός» και το γαλλικό υπερωκεάνειο «Burdigala», το τροχήλατο ατμόπλοιο «Πατρίς», ένα γερμανικό αεροπλάνο Junkers 52 του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και τα ναυάγια Città di Tripoli και M/S Théophile Gautier.

Το υλικό που προβάλλεται στην έκθεση προέρχεται από διακεκριμένους παγκοσμίως δύτες και ερευνητές. Επιπλέον, τον Αύγουστο θα εκτίθενται στο Πνευματικό Κέντρο Στυλιανός Ρέστης έργα ξυλογλυπτικής από τον Τζιώτη εμπειροτέχνη, κ. Γιάννη Ράλλη, τα οποία απεικονίζουν τα πλοία που ναυάγησαν. Παράλληλα, θα διοργανωθεί εργαστήριο για παιδιά και νέους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν την ξυλογλυπτική τέχνη και να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία των ναυαγίων της Κέας.

Η Κέα με το βλέμμα των Περιηγητών – Kea Travelogues
Περιηγητές θεωρούνται οι ταξιδιώτες αλλά και οι λόγιοι ταξιδιώτες, όπως γεωγράφοι, χαρτογράφοι, νησολόγοι, λογοτέχνες και τυχοδιώκτες, οι οποίοι μας κληροδότησαν κείμενα αλλά και εικόνες από τα ταξίδια τους στο πέρασμα του χρόνου. Οι περιηγητικές εκδόσεις αποτελούν πολύτιμη πηγή για τη γεωγραφία, την οικονομία, τη δημογραφία, την κοινωνία, τη θρησκεία και όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού βίου της τοπικής κοινωνίας της Κέας. Στην έκθεση παρουσιάζονται 8 χάρτες της Κέας από περιηγητικές εκδόσεις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Ο Φάρος του Αγίου Νικολάου – Ο παλιός φακός του
Ο Φάρος του Αγίου Νικολάου καλωσορίζει τους επισκέπτες στο λιμάνι της Κέας. Χτισμένος στα ερείπια του ιερού ναού του Ποσειδώνα από την Γαλλική Εταιρία Φάρων, με ύψος πύργου 8 μ. και εστιακό ύψος 32 μ., είναι ο πρώτος φάρος που άναψε στις Κυκλάδες το 1831 και ο δεύτερος στην Ελλάδα, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ως «ιδιαίτερα αξιόλογη αρχιτεκτονικά κατασκευή και αντιπροσωπευτικό δείγμα φάρου». Στην υπαίθρια έκθεση παρουσιάζεται το παλιό φανάρι και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία του με φόντο το σημερινό του φως.

Ο ατρόμητος Λάμπρος Κατσώνης και η άγνωστη αγωνίστρια Άννα Λαούπη
Η ιστορία του Λάμπρου Κατσώνη δίπλα στο ιστορικό κανόνι στην Πλατεία Ηρώων της Κορησσίας είναι μια ακόμη ιστορία που αξίζει να ειπωθεί. Το στενότερο σημείο γης στον κόλπο του Αγίου Νικολάου υπήρξε το σκηνικό για ένα επεισόδιο από τη νεότερη ελληνική ιστορία που επηρέασε σημαντικά την Κέα και τους κατοίκους της.

Στο πλαίσιο της έκθεσης προβάλλεται ακόμα η ιστορία της Τζιώτισσας, Άννας Λαούπη, μιας άγνωστης ηρωίδας της επανάστασης. Η προσφορά της υπήρξε σημαντική και μας κάνει περήφανους μέχρι σήμερα.

Δείτε εδώ τον κατάλογο της έκθεσης.