Η 8η Athens International Tourism & Culture Expo υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», συμμετείχε στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια ελευθερίας της χώρας διοργανώνοντας Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Αρχαιολογική και Πολιτισμική κληρονομιά μας, πόλος έλξης του Διεθνούς Τουρισμού».

Εκλεκτοί Διεθνείς Ομιλητές, προερχόμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχαν στο Συνέδριο με δικές τους παρουσιάσεις. Η Δήμαρχος Κέας, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου, άνοιξε το Συνέδριο παρουσιάζοντας την αρχαιολογική κληρονομιά, την ιστορία και τον πολιτισμικό πλούτο του νησιού μας.

Σε μία παρουσίαση 30 λεπτών μίλησε για την Κέα στα προϊστορικά χρόνια και πιο αναλυτικά για την Κεφάλα, την Αγία Ειρήνη, την Κέα ως Τετράπολις, την Καρθαία, το Κείον Νόμιμον, τον Λέωντα, τους επιφανείς Κείους της αρχαιότητας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας που φιλοξενεί μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί. Περνώντας στην Ελληνιστική Περίοδο αναφέρθηκε στον Πύργο της Αγίας Μαρίνας. Στη συνέχεια εξιστόρησε την πορεία του νησιού από τα Βυζαντινά χρόνια έως την Τουρκοκρατία, μίλησε για τον Λάμπρο Κατσώνη, την αντίσταση, τη συμμετοχή στην επανάσταση. Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και τα τοπικά προϊόντα χαρακτηρίζουν το νησί μέχρι και σήμερα. Έπειτα παρουσίασε τα πολύ ενδιαφέροντα ναυάγια, τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της Κέας και κείτονται μέχρι σήμερα στους βυθούς της. Ακολούθησε η ιστορία του Εργοστασίου Εμαγιέ, που ήταν καθοριστική για τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις στο νησί. Φτάνοντας στον 20ο αιώνα η Κέα πλέον αποτελεί ένα νησί με πλούσια ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά. Ο φυσικός και υλικός της πλούτος της προσδίδει και άλλες πτυχές πέρα από τον γεωργικό-κτηνοτροφικό της χαρακτήρα και η Κέα είναι ένας μαγευτικός προορισμός και πόλος έλξης για τους επισκέπτες – σύγχρονους εξερευνητές της.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν να ενισχύσει τη συμβολή του Ελληνικού Πολιτισμού στο τουριστικό γίγνεσθαι της χώρα µας. Η Ελλάδα αποτελεί το διεθνές φωτεινό λίκνο του πολιτισμού παραμένοντας ένας σημαντικός διεθνής πόλος έλξης του τουρισμού, αφού κάθε περιοχή της χώρας είναι πλούσια σε Ιστορικά Μνημεία, Αρχαιολογικούς χώρους αλλά και Ήθη και Έθιμα που συνθέτουν την μακρόχρονη διαδρομή της Πολιτισμικής της κληρονομιάς.

H έκθεση έχει πλέον εξελιχθεί σε μία καθιερωμένη και μεγάλη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στην Ελλάδα που συγκεντρώνει εκθέτες και επισκέπτες από πολλές χώρες. Ο Τουρισμός στη χώρα μας αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ η έκθεση ακολουθεί τις σύγχρονες προτιμήσεις και ανάγκες του Διεθνούς Τουρισμού.