Στις 28 και 29 Μαΐου 2022 διοργανώνεται στην Κέα από τον Δήμο Κέας και τον κ. Δημήτρη Βρεττό, Γεωπόνο Γ.Π.Α., μία ενδιαφέρουσα διημερίδα για την βιοποικιλότητα του νησιού. Η βιοποικιλότητα – η ποικιλία της ζωής στη Γη – καθιστά τον πλανήτη, και ως εκ τούτου το νησί μας, κατοικήσιμο και όμορφο. Η φύση μας προσφέρει απόλαυση, έμπνευση και αναψυχή. Εξαρτόμαστε από αυτήν για τρόφιμα, ενέργεια, πρώτες ύλες, νερό και αέρα – τα στοιχεία που καθιστούν δυνατή τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε και αποτελούν την κινητήρια δύναμη κάθε οικονομίας. Ωστόσο, παρά τη μοναδική αξία της φύσης, πολύ συχνά τη θεωρούμε δεδομένη και οι πιέσεις σε πολλά φυσικά συστήματα αυξάνονται.

Το Σάββατο 28 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για την βιοποικιλότητα της Κέας στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» από τις 10.00 έως τις 14.00.

Τα θέματα που θα συζητηθούν και οι ομιλητές είναι:

  • Η άγρια πανίδας της Τζιας ως στοιχείο αγροτουρισμού | Ελένη Πάνου, Ε.ΔΙ.Π. εργαστηρίου γεωργικής ζωολογίας και εντομολογίας Γ.Π.Α.
  • Οι πεταλούδες της Ελλάδας. Μια ματιά στις πεταλούδες τις Τζιας. | Λάζαρος Παμπέρης, συγγραφέας βιβλίου “ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”.
  • Αρπακτικά και φυτοφάγα ακάρεα στη χλωρίδα της Τζιας | Δημήτρης Βρεττός, Διοργανωτής – Γεωπόνος Γ.Π.Α.
  • Η Τζια των πουλιών. Σημαντικότητα, απειλές και η ανθρώπινη διάσταση. | Νίκος Τσιόπελας, ορνιθολόγος, υπεύθυνος προγραμμάτων διατήρησης Ορνιθολογικής εταιρείας.
  • Προτάσεις για μια νέα αντίληψη στην αντιπλημμυρική προστασία | Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου «Ροή – Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων», Συντονιστής Ομάδας Γεωμυθική.

Την Κυριακή 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί μία παράλληλη δράση η οποία θα περιλαμβάνει την περιήγηση στο ρέμα της Φλέας, όπως και τον εθελοντικό καθαρισμό του ρέματος. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση θα ανακοινωθούν το Σάββατο κατά τη διάρκεια των ομιλιών.

Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς και υποστηρικτές της διημερίδας Ρόδι Κέας, Αμύγδαλα Κέας – Αλέξανδρος Λυμπερόπουλος, Σύλλογος Γυναικών Κέας «Η Μελίτη», και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες Goutos Lines, Karystia και Triton Ferries.

Η δράση πραγματοποιείται με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των φορέων, των συλλόγων, των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού γύρω από τα ζητήματα της βιοποικιλότητας της Κέας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Σας περιμένουμε όλους με ιδιαίτερη χαρά, ώστε να συζητήσουμε, να μοιραστούμε τις απόψεις μας και να συμμετάσχουμε ενεργά στη δράση υπέρ της τοπικής βιοποικιλότητας.