Χρηματοδότηση για νέο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κέα

Χρηματοδότηση εξασφάλισαν 17 δήμοι, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Κέας, από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων. Με το ποσό των 950.000 ευρώ ο Δήμος Κέας θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός γηπέδου ποδοσφαίρου 11×11. Το έργο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα ικανοποιήσει ένα αίτημα πολλών ετών για το νησί, όπως δήλωσε η Δήμαρχος, κυρία Ειρήνη Βελισσαροπούλου.

Παλιός ΧΑΔΑ γίνεται χώρος άθλησης

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην τεχνική περιγραφή του έργου για τη χωροθέτηση του γηπέδου ποδοσφαίρου, αυτός ο αθλητικός χώρος θα βρίσκεται στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, στη θέση που λειτουργούσε πριν από πολλά χρόνια χωματερή.

“Η επιλογή της κατασκευής γηπέδου 11×11 κρίνεται απαραίτητη, διότι σε ολόκληρο το νησί υπάρχει μόνο ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5 στην Ιουλίδα και είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων του νησιού η κατασκευή ενός γηπέδου που θα δύναται να χρησιμοποιηθεί σε αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος που διοργανώνει η Ε.Π.Σ. Κυκλάδων από το 1980, αλλά και σε αγώνες του σχολικού πρωταθλήματος των Κυκλάδων που διοργανώνονται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια” αναφέρεται μεταξύ άλλων στο περιεχόμενο της τεχνικής περιγραφής, ενώ ξεκαθαρίζεται πως ο χώρος που θα δημιουργηθεί είναι κατάλληλος, αφού έχει γίνει η αποκατάστασή του.

“Το έτος 2006 εκπονήθηκε μελέτη περιβαλλοντικής αποκατάστασης και εν συνεχεία ο χώρος αποκαταστάθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην μελέτη και την κείμενη νομοθεσία. Έκτοτε δεν έχουν γίνει άλλες επεμβάσεις και η σημερινή μορφή του χώρου είναι η προβλεπόμενη από τα σχέδια και την μελέτη περιβαλλοντικής αποκατάστασης” διευκρινίζεται ρητά σχετικά με το σοβαρό θέμα της χωροθέτησής του.

Σχετικά με τις θετικές εξελίξεις, η Δήμαρχος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”

Αρχικά επιβεβαίωσε πως, “Είναι ένα έργο που θα γίνει σε χώρο που έχει γίνει η αποκατάσταση παλιάς χωματερής στον Προφήτη Ηλία”, καθώς όπως τονίζει, “Η Κέα δεν έχει γήπεδο ποδοσφαίρου και είναι ένα όνειρο ετών”. Υπενθυμίζει μάλιστα πως, “Το αίτημα είχε γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και χαιρόμαστε πάρα πολύ διότι αυτή η απόφαση του Υπουργείου θα μας βοηθήσει να το υλοποιήσουμε”.

Σχετικά με το θέμα της εκπόνησης της μελέτης, η ίδια γνωστοποιεί πως ο Δήμος είχε απευθυνθεί, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια στην ΕΕΤΑΑ. “Ανακοινώθηκε προσφάτως και από τον Υπουργό ότι κάποιες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσαν να βοηθήσουν μικρούς Δήμους σαν κι εμάς στο κομμάτι της υλοποίησης” ανέφερε, ενώ σημείωσε πως σχετικά με άλλες ανάγκες σε υφιστάμενους χώρους, “έχουμε μόνον στο νησί ένα γήπεδο 5×5 το οποίο είναι στην Ιουλίδα δίπλα στο συγκρότημα των σχολείων (Δημοτικό και Γυμνάσιο). Αυτό είχε κάποια προβλήματα, με την περίφραξη η οποία έπεσε πριν από μερικούς μήνες εξαιτίας δυνατών ανέμων και εμείς σαν Δημοτική Αρχή άμεσα θα προβούμε στην αποκατάστασή του.”

Ωστόσο, η ίδια γνωστοποίησε πως στην ΕΕΤΑΑ είχε απευθυνθεί ο Δήμος Κέας προκειμένου να ζητήσει βοήθεια για εντάξεις δύο ακόμη σημαντικών έργων για το νησί. “Το ένα αφορά σε παλιό δημοτικό κτίριο που κάποτε στέγαζε τη ΔΟΥ και θέλουμε να στεγάσουμε εκεί το ΕΠΑΛ Κέας, το οποίο αυτή τη στιγμή συστεγάζεται με το Γυμνάσιο – Λύκειο και δεν έχει δικό του χώρο”.

Επιπλέον, η ίδια έκανε λόγο και για την ανάγκη δημιουργίας παιδικού σταθμού. “Ένα άλλο θέμα που αφορά την παιδεία είναι η ίδρυση ενός παιδικού σταθμού. Περιμένουμε και για αυτό βοήθεια από την ΕΕΤΑΑ”.

Περιγραφή γηπέδου

Βάσει της τεχνικής μελέτης, για το γήπεδο αναφέρονται τα ακόλουθα: “Στον χώρο θα κατασκευαστεί γήπεδο ποδοσφαίρου 11×11, αγωνιστικών διαστάσεων 90x45M, με επιφάνεια αγωνιστικού χώρου από συνθετικό χλοοτάπητα νέας γενιάς ύψους πέλους 60mm. Για την αποστράγγιση της επιφάνειας θα κατασκευαστεί δίκτυο αποστράγγισης από διάτρητους σωλήνες πολυαιθυλενίου διαμέτρου Φ90 και Φ200, εγκιβωτισμένοι σε χοντρόκοκκο υλικό προέλευσης λατομείου. Η επιφάνεια του γηπέδου, καθώς και ο περιβάλλον χώρος κατασκευάζεται εν μέρει σε εκσκαφή (βόρια – βορειοδυτική πλευρά) και εν μέρει σε επίχωμα (νότια – νοτιοδυτική πλευρά). Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της σταθεροποίησης του επιχώματος λόγω του μεγάλου ύψους του, επιλέχθηκε ως λύση η αντιστήριξη του πρανούς με την μέθοδο της οπλισμένης γης και την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων στο μέτωπο.

Περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου θα κατασκευαστεί περίφραξη μικτού ύψους 6,00Μ, αποτελούμενη από θεμέλιο από σκυρόδεμα, σιδηροσωλήνες γαλβανισμένους διαμέτρου 2ins και συρματόπλεγμα. Για την εξυπηρέτηση των αθλητών και του κοινού προβλέπεται να κατασκευαστούν αποδυτήρια για δύο ομάδες, w.c. κοινού και w.c. AMEA συνολικής επιφανείας 57,87Μ2. Προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση μιας λυόμενης κερκίδας για την εξυπηρέτηση των θεατών 360 θέσεων με πλαστικά καθίσματα”.