Απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων πολιτών - Αναλυτικές οδηγίες

Και στην Κέα φυσικά ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ! Αποφεύγουμε τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό. Φροντίζουμε όμως να ενημερωνόμαστε και για τα γειτονικά μας πρόσωπα, ειδικά αν βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες. Σε περίπτωση που χρειάζονται βοήθεια επικοινωνούμε άμεσα με το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (τηλ. 2288022300, 6980655168).

Παραμένουμε ψύχραιμοι, αισιόδοξοι, αλλά και σωστά ενημερωμένοι. Για οτιδήποτε αφορά το Δήμο Κέας, ενημερωνόμαστε από την επίσημη ιστοσελίδα του, kea.gr και δεν παραπληροφορούμαστε από ψευδείς ειδήσεις ή φήμες.

Δρούμε με ευσυνειδησία, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Προστατεύουμε το νησί μας. Σε λίγο καιρό θα το απολαύσουμε και πάλι, υγιείς, παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.


Την απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας πολιτών από αύριο, Δευτέρα 22/3, στις 06.00 π.μ ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Πλέον, θα επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο σε αυτούς που:

  • πηγαίνουν ή επιστρέφουν από την εργασία τους,
  • βγαίνουν για την αγορά τροφίμων ή φαρμάκων, η μεταβαίνουν σε τράπεζα στο βαθμό που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή,
  • επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο που χρειάζεται φροντίδα,
  • ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους,
  • εφάπαξ μεταβαίνουν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους ενώ βρίσκονται σε αστικά κέντρα,
  • μεταβαίνουν σε τελετές, ή είναι γονείς σε διάσταση ή διαζευγμένοι, για τις ανάγκες επικοινωνίας γονέων – τέκνων.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ όσοι παραβιάζουν την απαγόρευση θα τιμωρούνται με πρόστιμο 150 ευρώ. Ο λόγος μετακίνησης θα βεβαιώνεται με:

  • Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου συμπληρωμένη από τον εργοδότη, ή υπεύθυνη δήλωση σε περίπτωση που πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο (για μετακίνηση λόγω εργασίας),
  • Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών, ή ένα λευκό χαρτί στο οποίο θα αναγράφονται τα στοιχεία του πολίτη και ο λόγος μετακίνησης
  • ένα SMS στον αριθμό 13033, δωρεάν. Οι πολίτες αναφέρουν έναν από τους 6 αριθμούς κωδικοποίησης των μετακινήσεων, αφήνουν κενό, αναγράφουν το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικία τους.

Σχετικές πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα forma.gov.gr.

Για τη μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τα νησιά, υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητη η Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης από τη διεύθυνση https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis.

Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην προστασία του κοινωνικού συνόλου. «Οι συνεπείς πολίτες που κατανόησαν τον περιορισμό το μόνο που θα δουν να αλλάζει είναι να συμπληρώνουν τη φόρμα.» ανέφερε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου.