Η Καρθαία ήταν μια από τις τέσσερις πόλεις της αρχαίας Κέας. Ιδρύθηκε κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και είχε μακρά διάρκεια ζωής, ως την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, στην παραθαλάσσια περιοχή που σήμερα ονομάζεται Πόλες. Αν βρεθείς εκεί νομίζεις ότι έχει γυρίσει ο χρόνος πίσω, γιατί τίποτα δεν θυμίζει 21ο αιώνα, ούτε καν ο τρόπος για να φτάσεις. Η πρόσβαση στην Καρθαία, γίνεται μέχρι και σήμερα μέσω του αρχαίου δρόμου που συνέδεε την πόλη με τις άλλες πόλεις του νησιού. Η ακρόπολη περιβάλλεται από τείχη με έξι τουλάχιστον εισόδους, ενώ υπήρχαν πύργοι, από τους οποίους έλεγχαν την περιοχή.
Η διαδρομή που έχει καθιερωθεί, έχει αφετηρία τον οικισμό Σταυρουδάκι και απέχει 17 χιλιόμετρα από την Ιουλίδα. Μετά από 400 περίπου μέτρα χωματόδρομου, θα συναντήσουμε το λιθόστρωτο μονοπάτι. Από κει, αφήνουμε τη σύγχρονη Κέα πίσω μας. Το φυσικό και ιστορικό τοπίο της διαδρομής, είναι από τα σημαντικότερα στις Κυκλάδες. Προχωρώντας στο αρχαίο μονοπάτι, η πανίδα και η χλωρίδα της Κέας μας συστήνεται ενώ ακούμε να ρέει το νερό του Βαθυπόταμου. Όταν πια το μάτι μας έχει συνηθίσει την πυκνή βλάστηση είναι η στιγμή που φτάνουμε στο προορισμό μας. Μπροστά μας απλώνεται η θάλασσα. Είναι οι Μικρές Πόλες, μοναχικές και επιβλητικές. Αφού ξαποστάσουμε στην Παναγιά των Πολώ και βουτήξουμε στα νερά που προστατεύουν αιώνες την πόλη, μπορούμε να αρχίσουμε την εξερεύνηση μας. Στο νότιο άκρο της λοφοσειράς της Άσπρης Βίγλας βρίσκονται τα σημαντικότερα οικοδομήματα, ο ναός της Αθηνάς (τέλη 6ου / αρχές 5ου αιώνα) στα βόρεια και ο ναός του Απόλλωνα(530πχ) στα νότια. Δύο ακόμη κτίσματα, ένα πρόπυλο και το κτήριο D (αρχές 3ου αιώνα), βρίσκονται στο άνδηρο του ναού της Αθηνάς.
Στην κοιλάδα του Βαθυπόταμου, ανακαλύφθηκε το θέατρο και τμήμα του συστήματος υδροδότησης της πόλης. Στα ανατολικά της Ακρόπολης, βρίσκεται το νεκροταφείο της πόλης. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται τμήματα από τα αετώματα του ναού της Αθηνάς. Από τα θραύσματα των εναέτιων γλυπτών συμπεραίνουμε ότι το νότιο αέτωμα είχε ως θέμα την αμαζονομαχία με την Αθηνά στο κέντρο, ενώ η αρπαγή της Αντιόπης από τον Θησέα βρισκόταν στη θέση του ακρωτηρίου, όπως μαρτυρούν δύο αρχιτεκτονικά μέλη, στην κορυφαία σίμη της νότιας πλευράς, που φέρουν τις επιγραφές Θησεύς και Αντιόπη.