Πάσχα 2018 στην Κέα

Η Κέα, καθώς απέχει μία ώρα μόνο από την Αττική, είναι ιδανικός προορισμός και για τις ημέρες του Πάσχα. Τα έθιμα και η φυσική ομορφιά του νησιού χαρίζουν μια ξεχωριστή εμπειρία σε κάθε επισκέπτη. Η Κέα καλωσορίζει τους επισκέπτες της σε ένα ανοιξιάτικο σκηνικό, με ατμόσφαιρα κατανυκτική και τις τοπικές παραδόσεις να πρωταγωνιστούν.

Πάσχα 2024 στην Κέα

Βρείτε ΕΔΩ τα δρομολόγια των λεωφορείων για τις ημέρες αυτές.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, μετά την καθιερωμένη ακολουθία, στολίζουμε τον επιτάφιο κάθε ενορίας με μυρωδάτα λουλούδια από τους τζιώτικους κήπους.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, στις 18.30, θα ακολουθήσουμε τον Επιτάφιο στο Βουρκάρι, ξεκινώντας από το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Η περιφορά του γίνεται πλάι στη θάλασσα και στα βαρκάκια με θέα τον κόλπο του Αγίου Νικολάου. Το βράδυ η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στην Κορησσία στις 22.00. Ξεκινώντας από την Αγία Τριάδα, οι πιστοί πλημμυρίζουν τα δρομάκια φτάνοντας μέχρι το πλοίο. Εκεί Καπετάνιος και πλήρωμα υποδέχονται τον Επιτάφιο με φωτοβολίδες και σφυρίγματα. Στην Ιουλίδα, την πρωτεύουσα του νησιού, στις 22.00, οι επιτάφιοι των τριών ενοριών καταλήγουν μέσα από τα φρεσκο-ασβεστωμένα σοκάκια και τα παραδοσιακά στεγάδια στην κεντρική Πλατεία. Το κλίμα είναι μοναδικό με ύμνους να ακούγονται από κάθε γωνιά της Χώρας και αμέτρητα φαναράκια να φεγγοβολούν.

Το Μεγάλο Σάββατο, υποδεχόμαστε το Άγιο Φως που έρχεται δια θαλάσσης στο λιμάνι της Κορησσίας. Την Αναστάσιμη Ακολουθία μπορείτε να παρακολουθήσετε στις ενορίες της Ιουλίδας, της Κορησσίας και του Βουρκαρίου. Σε κλίμα αγάπης, λέμε το “Χριστός Ανέστη” και τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά απολαμβάνοντας εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που γεμίζουν τον κυκλαδίτικο νυχτερινό ουρανό.

Την Κυριακή του Πάσχα, μετά τον Εσπερινό της Αγάπης, καίμε τον Ιούδα. Στην Ιουλίδα απολαύστε το έθιμο γύρω στις 12.00 το μεσημέρι από την Πιάτσα. Στο Βουρκάρι ο Ιούδας θα καεί μέσα στη θάλασσα στις 20.00, ενώ ο ήλιος δύει. Στον Οτζιά κάνουμε 2η Ανάσταση στον Άγιο Σώστη στις 18.30 και καίμε τον Ιούδα μέσα σε βαρκάκι στις 20.15.

Πάσχα στην Κέα

Την Δευτέρα του Πάσχα μην χάσετε την έκθεση τοπικών προϊόντων στην Πλατεία Ηρώων, στην Κορησσία, από τις 12.00 το μεσημέρι. Οι επισκέπτες έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια μεγάλη γκάμα εκλεκτών προϊόντων της τζιώτικης φύσης, να έρθουν σε απευθείας επαφή με τους παραγωγούς, τον μύθο και την ιστορία πίσω από κάθε προϊόν και να ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων, να βρουν δημιουργίες από την Κέα, ενώ φεύγοντας μπορούν, εάν θέλουν, να πάρουν μαζί τους, λίγο ακόμα από Τζια, καθώς τα προϊόντα θα διατίθενται προς πώληση.

Όσα κάνουν το Πάσχα στην Κέα ξεχωριστό

Από το πασχαλινό τραπέζι δεν λείπουν οι τζιώτικες γεύσεις. Το τζιώτικο κρέας, μοναδικό στο είδος του, συνοδεύεται από μυρωδικά, βότανα και κηπευτικά. Το ντόπιο τυρί, το κρασί και τόσα άλλα, όλα φτιαγμένα με μεράκι στο νησί εντυπωσιάζουν γευστικά κάθε επισκέπτη. Τσαμπούνες και τουμπιά δίνουν το ρυθμό για το νησιώτικο μπάλο σε κάθε γωνιά του νησιού.

Η τζιώτικη φιλοξενία, τα έθιμα, η ευλαβική ατμόσφαιρα, τα κατάλευκα κυκλαδίτικα σοκάκια, οι παραδοσιακές γεύσεις και τα αρώματα, η θαλασσινή αύρα κάνουν κάθε χρόνο το Πάσχα στην Κέα μία εμπειρία αξεπέραστη. Σας περιμένουμε να τη ζήσουμε μαζί!

Μην παραλείψετε τις ημέρες αυτές να ανακαλύψετε την τζιώτικη ύπαιθρο, το δίκτυο των αρχαίων μονοπατιών και την αρχαία πόλη της Καρθαίας, μερικούς μόνο από τους θησαυρούς του νησιού. Οι ανοιξιάτικοι περίπατοι θα σας μείνουν αξέχαστοι!

Kea Challenge

Kea Challenge