Η Δήμαρχος Κέας, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου, μίλησε χτες, Τρίτη 24/1/2023, στην ΕΡΤ1 και την Σταυρούλα Χριστοφιλέα για το ζήτημα της ανακύκλωσης στην Κέα, αλλά και την προστασία των θαλασσών μας.

Παρουσίασε το νησί και το έργο που έχει γίνει στην ανακύκλωση, στον καθαρισμό των βυθών σε συνεργασία με την Aegean Rebreath. Στο πλαίσιο της προστασίας των θαλασσών δημιουργήθηκε στο Βουρκάρι σταθμός ΘΑΛΛΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ. Η ανακύκλωση, που αποτελεί τρόπο ζωής για τους κατοίκους της Κέας, γίνεται πλέον και σε αρκετά άλλα είδη, πέραν αυτών του μπλε κάδου (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο). Ρούχα, παπούτσια και στρώματα πρόσφατα προστέθηκαν στα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία δεν θα επιβαρύνουν πια τον ΧΥΤΑ της Κέας και το περιβάλλον. Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, και κυρίως των παιδιών, μέσα από δράσεις και συνεργασίες, είναι βασική μέριμνα της Δημοτικής Αρχής.

Η ταυτότητα του νησιού μας καθορίζεται πλέον από τον “πράσινο” τρόπο ζωής σε αυτό, με θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και τον τουρισμό. Την προσπάθεια μας υποστηρίζουν οι επαγγελματίες και αυτό την ενδυναμώνει.

Ο Δήμος Κέας συμμετέχει από το 2021 στο Δίκτυο «Μπλε Δήμων», θέλοντας να ενώσει τις δυνάμεις του με άλλους Δήμους και φορείς, ώστε να δημιουργηθεί μία κοινή πολιτική στο ζήτημα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Δίκτυο «Μπλε Δήμων» αποτελεί το πρώτο σχετικό Δίκτυο στην Ελλάδα και στοχεύει  στην ανταλλαγή και προώθηση καλών πρακτικών, τη υλοποίηση κοινών δράσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ανάπτυξη συνεργειών, την  παροχή κατευθύνσεων στα αρμόδια Υπουργεία και την κατάθεση προτάσεων όπως και τη διαμόρφωση πολιτικών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.