Ο Δήμαρχος Κέας, κύριος Γιάννης Ευαγγέλου, παρευρέθηκε στο “Δελτίο Τοπικής Αυτοδιοίκησης” που παρουσιάζει η Αλεξάνδρα Ντούσκα στον τηλεοπτικό σταθμό Attica TV.

Μίλησε για την ποιότητα και τη γνησιότητα που χαρακτηρίζουν την Κέα ως προορισμό. Προτεραιότητα όμως δήλωσε πως είναι οι κάτοικοι του νησιού να ζουν ισότιμα με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τόνισε πόσο σημαντικό είναι να έχουν ίσα δικαιώματα στην ιατρική περίθαλψη και στην παιδεία καθώς και να ζουν την καθημερινότητα τους σε ισότιμες συνθήκες.

Συζήτησαν ακόμα για τα σχολεία τα οποία λειτουργούν ικανοποιητικά ωστόσο υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. Ο Δήμαρχος δήλωσε υπερήφανος για το Νέο Δημοτικό Σχολείο Ιουλίδας το οποίο αποτελεί μία σχολική μονάδα σύγχρονων προδιαγραφών. Αλλά και στα υπόλοιπα σχολεία έγιναν διάφορες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης όπου ήταν απαραίτητο. Για το ΕΠΑΛ της Κέας στόχος είναι η επέκταση των ειδικοτήτων, κυρίως για τουριστικά επαγγέλματα.

Μίλησαν επίσης για τον θεματικό τουρισμό της Κέας που προσελκύει επισκέπτες με ειδικά ενδιαφέροντα. Η Καρθαία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ναυάγια αποτελούν πόλους έλξης και στα πλαίσια αυτά έχει προγραμματιστεί η δημιουργία ενός καταδυτικού μουσείου με εκθετήριο και ερευνητικό κέντρο με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σχετικά με την καθημερινότητα στην Κέα, μία από τις προτεραιότητες για την Δημοτική Αρχή είναι το καθαρό πόσιμο νερό. Το νέο δίκτυο ύδρευσης στην Ιουλίδα ολοκληρώνεται ενώ θα συνδεθεί και με σύστημα αφαλάτωσης.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην κατασκευή του Νέου ΧΥΤΑ με στόχο τη σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων αλλά και της ανακύκλωσης, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι περιμένουμε ακόμα εγκρίσεις για τον νέος δρόμο του ΧΥΤΑ.

 

Ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης

Σαν νησί που δεν έχει αυτονομία υπηρεσιών, η Κέα εξαρτάται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και από την Κεντρική Διοίκηση. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος με την Π.Ν.Αι. υπάρχει καλή συνεργασία αλλά δεν λείπουν τα προβλήματα υποστελέχωσης. Δυστυχώς, πολλές φορές σημαντικά έργα στο νησί βρίσκονται εν αναμονή μίας υπογραφής για μήνες ή χρόνια. Όταν ρωτήθηκε για τον “νέο Καλλικράτη” είπε πως θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στην ιδιαιτερότητα των μικρών νησιών. Η Κεντρική Διοίκηση θα πρέπει να σχεδιάσει τη θεσμική ρύθμιση για τη νησιωτικότητα ώστε να λύσει τα χέρια των Δήμων των νησιών και να βελτιώσει τις διαδικασίες. Σχετικά με την απλή αναλογική δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μικρά μέρη αλλά θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και σε άλλους δήμους. Σχετικά με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών δήλωσε πολύ θετικός αφού θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα  μειωθεί ακόμη περισσότερο η γραφειοκρατία.

Δρομολόγια πλοίων

Πάνω στο ζήτημα των δρομολογίων των πλοίων τόνισε την ανάγκη για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση ώστε να μπορούν οι επισκέπτες, κυρίως του εξωτερικού, να προγραμματίζουν τις διακοπές τους όσο νωρίς το επιθυμούν. Ο Δήμος Κέας επιχειρεί όσο είναι δυνατόν να παρεμβαίνει και να συζητά με τις πλοιοκτήτριες εταιρίες όταν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Τουρισμός

Σχετικά με τη χρονιά που πέρασε εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων και διανυκτερεύσεων στην Κέα. Παρατηρήθηκε αύξηση επισκεπτών τους πλάγιους μήνες (άνοιξη, φθινόπωρο) ενώ αυξήθηκαν οι αλλοδαποί επισκέπτες και οι επισκέπτες ειδικών ενδιαφερόντων. Έτσι και φέτος το Πάσχα περιμένουμε αντίστοιχα αποτελέσματα με τα καταλύματα και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του νησιού να προετοιμάζονται. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη, μίλησε για την νέα ξενοδοχειακή μονάδα που θα γίνει στον Βρόσκοπο της Κέας από την εταιρία One & Only. Αποτελεί μία σημαντική επένδυση για την Κέα και η κατασκευή της θα ξεκινήσει φέτος τον Ιούνιο. Οι επισκέπτες τέτοιου είδους καταλυμάτων αναζητούν την ποιότητα που προσφέρει ένα τόπος που διατηρεί την γνησιότητα του όπως είναι η Κέα.