Μια εβδομάδα για την προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή μέσω της συνεργασίας ενεργών πολιτών και επαγγελματιών του πολιτισμού διοργανώθηκε στην Κέα. Η diadrasis σε συνεργασία με το Δήμο Κέας και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο του έργου «ΣυμβαδίΖουμε – Συνεργασία πολιτών και επαγγελματιών για την προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, διοργάνωσε μια σειρά δράσεων από τις 10 έως τις 17 Απριλίου σε διάφορα σημεία του νησιού.

Τι έγινε στην Κέα λίγο πριν το Πάσχα;

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εβδομάδα δράσεων του έργου «ΣυμβαδίΖουμε», μια εβδομάδα για την προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή!

Οι δράσεις του έργου έδωσαν την ευκαιρία στους ίδιους τους πολίτες, μέσα από την εκπαίδευση, το διάλογο και τη συνεργασία με επαγγελματίες του πολιτισμού, να φροντίσουν και να προστατέψουν τα μνημεία του τόπου τους.

Πώς;

✍️ Εκπαιδευτικό σεμινάριο προληπτικής συντήρησης σε συλλόγους
1️⃣7️⃣ κάτοικοι – εκπρόσωποι 4 τοπικών συλλόγων έμαθαν για τις επιπτώσεις την κλιματικής αλλαγής στα μνημεία & γνώρισαν μεθόδους συμμετοχής στην προστασία τους.
👥 Διαβούλευση μεταξύ πολιτών, δημοτικής αρχής και εκπροσώπων του ΥΠΠΟΑ με στόχο την επιλογή του σημείου της εθελοντικής δράσης προληπτικής συντήρησης της επόμενης Κυριακής. Τελική επιλογή… ο αρχαιολογικός χώρος της Αγίας Ειρήνης!

🤸 Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά δημοτικού
1️⃣5️⃣1️⃣ μικροί μαχητές των μνημείων γνωρίζουν πλέον πως «είμαστε τα μάτια, τα αυτιά και η φωνή των μνημείων… Τα αγαπάμε, τα φροντίζουμε, αλλά δεν τα ακουμπάμε!» 👂👀🗣

🌱 Εθελοντική δράση
2️⃣0️⃣ άτομα κατέγραψαν επιτόπου τους κινδύνους και τις απειλές που αντιμετωπίζει ο αρχαιολογικός χώρος της Αγίας Ειρήνης από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.
1️⃣1️⃣ σακούλες εύφλεκτης ύλης απομακρύνθηκαν ως μέτρο πρόληψης κατά των πυρκαγιών πριν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τι ακολουθεί;

Μία εικόνα, χίλιες λέξεις!
Μπορεί κανείς να μιλήσει για την κλιματική αλλαγή μέσα από μια φωτογραφία; φωτογράφοι ετοιμαστείτε, ο διαγωνισμός του έργου οργανώνεται και τα δώρα θα σας ταξιδέψουν μέχρι την Κέα!

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.diadrasis.org/research/simvadizoume

Το έργο υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Diadrasis @diadrasis και τον Δήμο Κέας @kea.greece, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ @minculturegr και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο @greenfundgreece, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2021» – Άξονας Προτεραιότητας «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες».