ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

ΚΕΑ 4 & 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στις 14.00 το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε και τις δύο ημέρες στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου  ‘‘Στυλιανός Ρέστης’’ στην Κορησσία Κέας, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου

Στο συνέδριο συμμετείχαν:

Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και αιρετοί εκπρόσωποι από τα Νησιά:

Κέα , Τήλος, Λειψοί, Χάλκη, Κίμωλος, Κύθνος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Σπέτσες, Σαμοθράκη, Ιθάκη, Κάλαμος, Καστός, Μαθράκι, Ερείκουσα, Οθωνοί, Πάτμος, Σαρωνικού

Παραβρέθηκαν επίσης: Ο Ευρωβουλευτής μέλος της επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ Μιλτιάδης Κύρκος, ο  Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Αιγαίου ο οποίος και εκπροσώπησε την Κυβέρνηση Σπύρος Σπυρίδων, ο Διευθυντής της ΚΕΔΕ Γαβριήλ Κουγιανός, εκπρόσωποι του Υπ Ανάπτυξης Προϊστάμενος της ΕΥΣΣΑΑΠ Ιωάννης Φίρμπας  και ο Μανώλης Βολακάκης Προϊστάμενος Τομέα Διαχειριστικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών της ΜΟΔ ΑΕ, Εκπρόσωπος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και  Περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Άννα Μαυρουδή, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και αρχηγός της ελάσσονος μειοψηφίας Μπενέτος Σπύρου, ο Αντιδήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της ΚΕΑΣ, Εκπρόσωποι από ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ (μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής, Επιτροπή Δια ταύτα Εσωτερικών, Πρόνοιας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νησιωτικής Πολιτικής, και Συντονιστές Πειραιώς και Νήσων ), ο τ. Ευρωβουλευτής μέλος της επιτροπής Μεταφορών Σπύρος Δανέλλης, οι πρώην δήμαρχοι Κέας  Αντώνης Δεμένεγας και Στέφανος Λέπουρας.

Από πλευράς πανεπιστημιακών παραβρέθηκαν: Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθ. Μαρία Λεκάκου κ. ο ερευνητής Γεώργιος Ρεμούνδος και ο καθ. Μάρκος Μποναζούντας ΕΜΠ.

Συμμετείχαν επίσης: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Γεώργιος Μπενέτος, Η Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλάδων Πασχάλης Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας  από το  Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών Βασίλης Κωνσταντινέας π. Πρέσβης και Εμπειρογνώμων, η διοίκηση από τον  Σύλλογο Φίλων Κέας, ΚΟΙΝΣΕΠ Καλλονή Κελιά, Ο Περικλής Σαχίνης εκπροσωπώντας  το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Οι Συνεργάτες του Δικτύου σε θέματα  Διεύθυνσης και τεχνικής Υποστήριξης, Κώστας Κωστέλλος και Νάντια Ζαφειριάδου, ενώ επιστολή απέστειλαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής Τ. Χατζηπέρος, οι Δήμαρχοι Κάσου, Κυθήρων, Μήλου Αντικυθήρων, Σίφνου, Αγκιστρίου, Σκοπέλου και  ο πρόεδρος Γραμματέων των ΟΤΑ.

Χαιρέτησαν: Ο Ευρωβουλευτής Μιλτιάδης Κύρκος, ο Γεώργιος Βασιλόπουλος ως ΕΔΜΝ, ο Γεώργιος Μπενέτος ως INSULEUR, Η Άννα Μαυρουδή εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, η Φωτεινή Λεομπίλλα εκπρόσωπος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και ο Δήμαρχος Κέας ανοίγοντας και τις εργασίες του Συνέδριου.

 

Α Συνεδρία

Συζητήθηκαν με κύριο Ομιλητή τον  Ευρωβουλευτή Σπύρο Δανέλλη, θέματα πού αφορούσαν τι πετύχαμε σε Επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς Μεταφορών και Τουρισμού, έγινε αναφορά στην γαλάζια Ανάπτυξη, την γεωργία αλλά και την έλλειψη πολιτικής σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τουρισμό.  Επακολούθησε ωριαία Συζήτηση και ενημέρωση των παρόντων αιρετών και του κοινού.

 

 

Β Συνεδρία

Με κύριο Ομιλητή τον Ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκο συζητήθηκαν θέματα πού άπτονται της νέας περιόδου της Ευρωβουλής στον τομέα Μεταφορών, ενημερωτική συζήτηση σχετικά με το τι είναι και πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι επιτροπές και ποια είναι η διαδικασία έγκρισης και ψήφισης νόμου σε επίπεδο ΕΕ. Ο Ευρωβουλευτής ενημέρωσε ανάμεσα στα άλλα για την διοργάνωση του επόμενου πανευρωπαϊκού Δικτύου μικρών Νησιών στην Ελλάδα, αλλά και την Συμμετοχή του ΕΔΜΝ στο Μητρώο Διαφάνειας του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τον συντονισμό από την πλευρά του ΕΔΜΝ της νότιας Ευρώπης σε θέματα διαβούλευσης και παρεμβάσεων πριν την ολομέλεια πού ενδιαφέρουν τα νησιά μας. Ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για την μέχρι σήμερα συνεργασία με το ΕΔΜΝ και τις ενημερώσεις πού έχει ήδη κάνει ο ευρωβουλευτής με τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Γιούγκερ και τον νέο Επίτροπο σε θέματα μικρών Νησιών και επανέλαβε την πρόθεση για ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία του με το ΕΔΜΝ.

Επακολούθησε ωριαία Συζήτηση και ενημέρωση των παρόντων αιρετών και του κοινού.

 

Γ Συνεδρία

Με την Τρίτη συνεδρία ξεκίνησε η ενημέρωση των νέων ιδιαίτερα αιρετών σε θέματα χρηματοδότησης των νησιών μέσω ΕΣΠΑ, την νέα Συνθήκη ΣΕΣ, την διαχειριστική επάρκεια, τον τρόπο ένταξης και ελέγχου έργων κλπ. Την ενημέρωση και συζήτηση διεύθυνε ο προϊστάμενος του Υπουργείου Ανάπτυξης της ΕΥΣΣΑΑΠ Γιάννης Φίρμπας. Το ενδιαφέρον των παριστάμενων ήταν έντονο όπως αναμένονταν και Επακολούθησε ωριαία Συζήτηση και ενημέρωση των παρόντων αιρετών και του κοινού. Ο προϊστάμενος της ΕΥΣΣΑΑΠ παρέμεινε να συζητά με τους αιρετούς και κατά την διάρκεια της επόμενης συνεδρίας.

 

Δ Συνεδρία

Στην  επόμενη συνεδρία  το λόγο είχε ο προϊστάμενος του Τομέα Διαχειριστικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, Υπεύθυνος των Ομάδων Υποστήριξης των δικαιούχων της ΜΟΔ ΑΕ Μανόλης Βολακάκης. Η συζήτηση εδώ περιστράφηκε σε θέματα υποστήριξης των μικρών νησιωτικών δήμων μέσα από στελέχη της ΜΟΔ αλλά και οι τρόποι ενίσχυσης της συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα κατά τη νέα περίοδο. Υπήρξαν προτάσεις οι οποίες και ενσωματώθηκαν στα συμπεράσματα και τις δράσεις του ΕΔΜΝ. Επακολούθησε ωριαία Συζήτηση και ενημέρωση των παρόντων αιρετών και του κοινού

 

Ε Συνεδρία

Με την έναρξη της Πέμπτης συνεδρίας, μπήκαμε καθαρά στο μέρος των δράσεων των δήμων μετά τις πρώτες τέσσερεις ενημερωτικές συνεδρίες. Έτσι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την καθηγήτρια  Μαρία Λεκάκου και τον Ερευνητή Γιώργο Ρεμούνδο ξεκίνησαν το συμμετοχικό εργαστήρι με τους αιρετούς και τους εκπρόσωπους φορέων σχετικά με την Ακτοπλοΐα. Το εργαστήρι διήρκησε περίπου δύο ώρες και οι δήμαρχοι  έκλεισαν την πρώτη ημέρα μετά από 10 περίπου ώρες συνεδρίασης.

Πλούσιο πρόγραμμα και μεστό σε γνώσεις και εμπειρίες για τους Δήμαρχους και αιρετούς.

 

ΣΤ Συνεδρία

Την Κυριακή στις δέκα το πρωί ξεκίνησε η δεύτερη μέρα του Συνέδριου με τον καταρχήν εναρκτήριο  χαιρετισμό του Δήμαρχου Κέας Ιωάννη Θ Ευαγγέλου και στη συνέχεια ξεκίνησε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου Σπύρος Σπυρίδων. Ο Γενικός γραμματέας μετά την ομιλία του συζήτησε με τους παριστάμενους δήμαρχους, αιρετούς και φορείς, άκουσε τα προβλήματα τους , πρότεινε μορφές συνεργασίας και ενημέρωσε τι μέλλει γενέσθαι στην νέα προγραμματική περίοδο. Ο διάλογος ήταν γόνιμος και εποικοδομητικός. Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύθηκε να στηρίξει τα μικρά νησιά της πατρίδας μας και πέραν από την ιδιότητα του ΓΓ μιας και έχει διατελέσει περισσότερο από 10 χρόνια αυτοδιοικητικός σε μικρό νησί.

 

 

Ζ Συνεδρία

Το λόγο στην επόμενη ενδιαφέρουσα συνεδρία πήρε καταρχήν ο πρόεδρος του ΕΔΜΝ Λευτέρης Κεχαγιόγλου ο οποίος και έκανε έναν απολογισμό δράσεων του ΕΔΜΝ σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, ακολούθησε το μέλος του ΕΔΜΝ και πρώην Δήμαρχος Κέας Αντώνης Δεμένεγας ο οποίος και έκανε τον Εσωτερικό Απολογισμό του ΕΔΜΝ.  Αμέσως μετά παρουσιάσθηκαν φορείς με καλές πρακτικές  και προγράμματα σε εξέλιξη όπως ο καθ. Μάρκος Μποναζούντας  για τη μετεξέλιξη του προγράμματος smartislandsσε EIEGSmartIslandκαι την συμμετοχική διαδικασία του ΕΔΜΝ και η ΚΟΙΝΣΕΠ  Καλλονή Κελιά. Στη συνέχεια πήρε το λόγο Ο Περικλής Σαχίνης εκπροσωπώντας  το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη παρουσίασε την πρόταση προγράμματος την οποία και καταθέτει το ΕΔΜΝ σχετικά με το EPLife. Η Νάντια Ζαφειριάδου εκ μέρους της συνεργαζόμενης εταιρίας PenguinCityόπου παρουσίασε την τηλεματική πλατφόρμα ενημέρωσης πού χτίζεται αυτές της μέρες από το ΕΔΜΝ και προσδοκεί να παίξει τον ρόλο του Επικουρικού φορέα ενημέρωσης των δήμων των μικρών νησιών σε θέματα Εθνικής Νομοθεσίας και Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Αμέσως μετά πήραν τον λόγο Δήμαρχοι, φορείς και  ιδιώτες, συζήτησαν σχετικά με τα προαναφερόμενα, κατατέθηκαν προτάσεις και για τρείς ώρες η κατάμεστη αίθουσα  της Κέας φιλοξένησε έναν εποικοδομητικό και με ενδιαφέρον διάλογο από όλες τις πλευρές.

Κλείνοντας το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΜΝ αποτελούμενο από τους: Ελευθέριο Σ Κεχαγιόγλου, Μαρία Καμμά, Σπύρο Φαρδέλλο, Γεώργιο Βασιλόπουλο, Ελένη Παναγή συνέλεξε τις προτάσεις και συνέταξε τα συμπεράσματα του Συνέδριου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 6ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ.

 ΚΕΑ 4,5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

 

  1. Από όλους τους ομιλητές τονίσθηκε με έμφαση η σπουδαιότητα και ο ρόλος του ΕΔΜΝ στην προώθηση και λύση των προβλημάτων των νησιών μας
  2. Να φύγουμε με τσαμπουκά και ενωμένοι από εδώ γυρνώντας στα νησιά μας ανέφερε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο του Συνέδριου ο Δήμαρχος Κέας.
  3. Κρίνει θετικό και καλεί όλα τα μέλη Δήμαρχους και Αντιδήμαρχος (Καλλικρατικών Νησιωτικών Δήμων) να ενταχθούν στο Μητρώο Διαφάνειας του ΕΚ Υπογράφοντας τον Κώδικα δεοντολογίας, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη συμμετοχή στις προτάσεις και Διαβουλεύσεις  μας πού θα καταθέτουμε στην ΕΕ πριν την εισαγωγή στην Ολομέλεια του ΕΚ. Ορίζει δε Συντονιστές από το Αιγαίο την Δήμαρχο Τήλου και Αντιπρόεδρο του ΕΔΜΝ Μαρία Καμμά, συνεπικουρούμενη από τον δημοτικό σύμβουλο Σπετσών και μέλος του ΔΣ του ΕΔΜΝ Σπύρο Φαρδέλλο και από το Ιόνιο τον Δήμαρχο Ιθάκης και Αντιπρόεδρο του ΕΔΜΝ Διονύση Στανίτσα. Στο έργο τους θα υποστηρίζονται και από την Διεύθυνση του ΕΔΜΝ. Διανεμήθηκε ήδη στους παριστάμενους δήμαρχους Υλικό σχετικά με τον Κώδικα δεοντολογίας και συλλέχθηκαν οι πρώτες συμμετοχές.
  4. Ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δικτύων Μικρών Νησιών για την αποδοχή της πρότασης του για διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνέδριου Μικρών Νησιών στο Καστελόριζο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2015. Το ίδιο διάστημα θα διοργανωθεί και το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο στο Ίδιο νησί. Οπότε η ατζέντα διαμορφώνετε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2015 ως εξής: δύο ημέρες Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, μία ημέρα Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Νέων των Μικρών Νησιών και ακολουθεί δύο ημέρες πανευρωπαϊκό Συνέδριο Μικρών Νησιών. Συζητήθηκε επίσης και εγκρίθηκε η αίτηση ένταξης της Κροατίας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μικρών Νησιών.
  5. Εγκρίνει τις προτάσεις:

Α. Πρόταση να περάσουν ο Αιγιαλός καταρχήν στους δήμους

Β. Να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο το ακτοπλοϊκό πρόβλημα των νησιών (ενδεικτικά αναφέρετε το Πλοίο της Τήλου και οι εξελίξεις πάνω σε αυτό). Να χρησιμοποιηθεί κάθε νόμιμο μέσω πίεσης, αλλά και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ΟΤΑ σε εθνικό και Ευρωπαϊκό Επίπεδο και με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος – κάθε νομίμου απαιτήσεως τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ΠΡΟΣΦΥΓΗ)

Γ. Διοργάνωση Τουριστικής έκθεσης μικρών Νησιών

Δ. Συνέδριο με θέμα: Μικρά Νησιά και ΜΜΕ.

Ε Συνέδριο με θέμα: Δημόσια Αγαθά και Υπηρεσίες. Δημόσιος Πλούτος σε ποιους ανήκουν; Ήδη  διανεμήθηκε σε όλους τους παρόντες υλικό διαβούλευσης – Κείμενα εργασίας σχετικά με το θέμα: Δημόσια Αγαθά και Υπηρεσίες. Δημόσιος Πλούτος σε ποιους ανήκουν;

Στ. να ανέβει ποιο ψηλά στην Ατζέντα το θέμα της Υγείας, παιδείας και ανάπτυξη πρωτογενούς  τομέα  στα μικρά νησιά

Ζ. Να κατατεθεί πρόταση και να επιδιωχθεί η εκπόνηση Μελέτης  αποτύπωσης σημερινής κατάστασης (συρρίκνωσης) των Δημόσιων και δημοτικών Υπηρεσιών στα μικρά νησιά. Ώστε να κατοχυρωθεί η κάλυψη Ελάχιστου Αριθμού λειτουργίας των δήμων με ανθρώπινο δυναμικό

Η. Να μελετηθεί σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς το κρίσιμο θέμα των ΔΕΙΚΤΩΝ στα μικρά νησιά

Θ. Να μελετηθούν τρόποι και εξουσιοδοτείτε το ΔΣ του ΕΔΜΝ ώστε να λειτουργεί το ΕΔΜΝ ως Κόμβος υποστήριξης μικρών νησιών, υποστήριξη σε θέματα Διαχειριστικής  Επάρκειας,  Ενδεικτικά αναφέρονται: Διαδημοτική Υπηρεσία Διαχειριστικής Επάρκειας μικρών νησιών, Συνάντηση ΕΤΑΑ για διαχ. Επάρκεια, κλπ

6. Εγκρίνει να μελετηθούν οι προτάσεις: Πρόγραμμα σωτηρίας παλαιών Οικισμών και μετατροπή τους σε Ξενώνες. Το Δίκτυο να ενσωματώσει  δραστηριότητες Επιμελητήριου μικρών Νησιών. Να προσφέρει  Νομικές και Λογιστικές Υπηρεσίες στους μικρούς δήμους  και φιλοξενία μέσα από της ηλεκτρονικές του εφαρμογές στα μικρά νησιά.  Συμμετοχή μικρών νησιών σε πρόγραμμα του Ηνωμένου βασιλείου σχετικά με την τουριστική συνεργασία Ελλάδας Ην Βασιλείου όπως προτάθηκε από τον Ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκο. Τηλεματικές εφαρμογές, Ηλεκτρονική Υπογραφή από την Αποκεντρωμένη Αιγαίου όπου ξεκινά πιλοτικά και το ΕΔΜΝ ζήτησε από τον Γ.Γ. να συμπεριληφθεί και κάποιο μικρό νησί στην πρώτη πεντάδα νησιών.

 

7. Ευχαριστεί τον τ. Δήμαρχο Κέας  Αντώνη Δεμένεγα για την προσφορά του στο ΕΔΜΝ και τον εσωτερικό απολογισμό, πού παρουσίασε στο Συνέδριο.

8. Να κατατεθούν αρμοδίως και να διερευνηθεί ο τρόπος εφαρμογής των CLLD και ITI σχετικά με το ΕΣΠΑ και τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις. Να προταθεί επίσης σε όλες τις Νησιωτικές Περιφέρειες και στα σχετικά Τομεακά  για την συμμετοχή του ΕΔΜΝ στα ΣΕΣ.

9. Αποφασίσθηκε ακόμη η επιπλέον σύσφιξη των συνεργασιών ανάμεσα στα μικρά νησιά και η υποβολή πρότασης προγράμματος πού να αφορά νησιά του αιγαίου καταρχήν και να μεταφερθούν προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου οι ευχαριστίες για την Αιγίδα της διοργάνωσης και τις προτάσεις του ΕΔΜΝ πού το αφορούν (Συμμετοχή στο ΣΑΣ)

10. Θερμές ευχαριστίες: Στον τ. Δήμαρχο Κέας Αντώνη Δεμένεγα και το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για την θετική του ανταπόκριση να διοργανωθεί το 6ο πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στην Κέα. Θερμές ευχαριστίες στο Δήμαρχο Κέας, Ιωάννη Θ. Ευαγγέλου και το Δημοτικό Συμβούλιο για την αποδοχή της διοργάνωσης και στήριξης του Συνέδριου. Θερμές ευχαριστίες στην Επιστημονική Συνεργάτη του Δημάρχου Κέας, Χριστίνα Τσούλου και σε όλο το προσωπικό του Δήμου για τις φιλότιμες και ειλικρινείς υπηρεσίες του στην διοργάνωση. Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους χορηγούς, πού με την δική τους συνεισφορά πετύχαμε το άψογο αποτέλεσμα της όλης διοργάνωσης.  Τέλος θερμές ευχαριστίες στους τοπικούς φορείς και ιδιώτες της Κέας για την ζεστή παρουσία και συμμετοχή τους.

11. Υπάρχει ανάγκη περισσότερης σύσφιξης και προσωπικής γνωριμίας   μεταξύ όλων των Δημάρχων και Αντιδημάρχων των Μ.Ν. Προτείνετε να γίνει σε ένα δίωρο ενδιάμεσα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ. Περιμένουμε απάντησή σας.

12. Οι γραμμές για την μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών, των Ευρωπαίων πολιτών, προς τα διοικητικά κέντρα των νησιών, αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας να γίνονται σε ετήσια βάση και με σταθερό ωράριο λειτουργίας.

13. Παρατηρείτε στρέβλωση για την συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΣΑΣ για την κατοχύρωση της γραμμής κατατίθεται σοβαρό παράβολο συμμετοχής, το οποίο χάνετε αν δεν εκτελεί ορθά τους όρους του διαγωνισμού.

14. Ακινησία και διάφορα εφευρήματα δεν δίνονται αν η εταιρεία το πολύ σε 15 ημέρες δεν αντικαταστήσει το πλοίο που πήρε τη γραμμή με άλλο των ιδίων δυνατοτήτων.

15. Να  δίνονται περιοδικές γραμμές και κυρίως καλοκαίρι.

16. Να εκπονήσει ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ μέσα σε έξι (6) μήνες τεχνοοικονομική μελέτη κτισίματος πλοίων για τις γραμμές των ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ και να τα βάλει σε Ευρωπαΐκά προγράμματα. Αυτός είναι ο δικός μας ΟΔΙΚΟΣ και ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ άξονας μας.

17. ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και όχι ΕΤΕΡΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Ενεργειακό Αποτύπωμα.

Η διοργάνωση του συνέδριου στην Κέα κατανάλωσε 31kwh ενέργειας και παρήγαγε 24,85 kgrCO2.

 

 

Πριν τη Διοργάνωση υπήρξε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, με το Γραφείο του Υφυπουργού Εσωτερικών Γεώργιου Ντόλιου και αμέσως μετά τη Διοργάνωση, την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, δεύτερη Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο,  τον Υφυπουργό υπεύθυνο για το ΕΣΠΑ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τον πρόεδρο του ΕΟΤ Χρήστο Πάλη, την Διευθύντρια του Υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη κα Σταματίνα Παπαδόγγονα και  τον Προϊστάμενο της ΕΥΣΣΑΑΠ του Υπουργείου Ανάπτυξης Ιωάννη Φίρμπα.

 

 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών σας προσκαλεί

να παρακολουθήσετε το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών,

το 15ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Μικρών Νησιών και την Πανευρωπαϊκή συνάντηση Νέων

 που θα γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2015

στο Καστελόριζο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΔΜΝ: Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών

ΕΣΠΑ: Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς

ΣΕΣ: Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης

ΣΑΣ: Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Υπ Ναυτιλίας και Αιγαίου)

ΕΥΣΣΑΑΠ: Ειδική  Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης αναπτυξιακών   Προγραμμάτων (Υπουργείο Ανάπτυξης )

ΕΟΤ: Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού

ΚΕΔΕ: Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας

ΜΝ: Μικρά Νησιά

Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης

ΕΚ: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΜΟΔ: Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης

ΚΟΙΝΣΕΠ: Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση

ΓΓ: Γενικός Γραμματέας

 

ΜΜΕ: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης