Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Κέας για το 2021. Στόχος όλων μας είναι να συμβάλλουμε ώστε το νέο έτος να μας φέρει ανάπτυξη και υγεία. Οι δυσκολίες που άφησε το 2020 είναι πολλές και σημαντικές, όμως με ψυχραιμία, πολλή δουλειά και αισιοδοξία το νησί μας, η Κέα, καταφέρνει να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις.

Το 2021 είναι χρονιά ορόσημο για τη υπηρεσία καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Σημαντική προσπάθεια γίνεται στην ίση αντιμετώπιση όλων των επιχειρήσεων μέσω της είσπραξης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και από επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν. Η δυναμική συμμετοχή του Δήμου Κέας στο Λιμενικό Ταμείο στόχο έχει να βελτιώσει της υπηρεσίες προς το νησί μας.

Ο προϋπολογισμός του 2021 χωρίζεται σε 6 πυλώνες βασικούς για την καθημερινότητα του πολίτη.
(i) Πολιτισμός: 44.000€. Σημαντικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το 2021 για την ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων.
(ii) Παιδεία: 60.000€. Η αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης αποτελεί από την πρώτη μέρα της παρούσας Δημοτικής Αρχής βασικό μέλημα. Για αυτό συμβάλλει με αυτό το επιπλέον ποσό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 128.000, αφού από χρηματοδοτήσεις της Κεντρικής Διοίκησης λαμβάνουμε το ποσό των 50.000 ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί.
(iii) Αθλητισμός: 19.000€. Όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις που αναβλήθηκαν το 2020 περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό.
(iv) Υγεία: 53.000€. Για πρώτη φορά γίνεται πρόβλεψη για μια ουσιαστική αναβάθμιση στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Δήμου μας στον τομέα της υγείας. Πέραν τούτου, καθημερινή είναι η βοήθεια μας τόσο όσον αφορά το κτηριολογικό, αλλά και όλους τους τομείς στους οποίους μπορούμε να ανταποκριθούμε.
(v) Τουρισμός: 37.000€. Υστέρα από την επιτυχημένη περσινή προσπάθεια ανάδειξης του νησιού μας, κάτω από δύσκολές συνθήκες. Φέτος αυξάνεται ο προϋπολογισμός για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
(vi) Κοινωνική Πολιτική: 33.500€. Η βοήθεια προς το συνάνθρωπο μας είναι σημαντική. Η λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας έρχεται να φέρει τους πολίτες της Κέας πιο κοντά στους δύο μεγάλους οικισμούς του νησιού.

Πέρα από τους παραπάνω τομείς, ο Δήμος Κέας συμμετέχει σε όλες τις προσκλήσεις του Προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Ψηφιακή σύγκλιση, Βιο-απόβλητα, Αγροτική Οδοποιία, Ηλεκτροκίνηση. Σημαντική προσπάθεια γίνεται ώστε τα μονοπάτια να κερδίσουν πανευρωπαϊκή πιστοποίηση. Η θωράκιση του νησιού μας από καταστροφικές πυρκαγιές είναι κάτι το αδιαπραγμάτευτο. Έχουμε την πρόθεση το 2021 να συμβάλουμε στην οδική ασφάλεια με την προμήθεια μπαρών ασφαλείας. Η καλύτερη καθαριότητα των οικισμών είναι προτεραιότητα. Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί πως ο Δήμος Κέας σχεδιάζει να προμηθευτεί ξυλουργικά μηχανήματα ώστε το προσωπικό μας να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.

Μερικά σημαντικά έργα και μελέτες τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη είναι τα παρακάτω:
(i) Μελέτη παιδικού σταθμού
(ii) Ύδρευση Ποισσών
(iii) Μελέτη ανακατασκευής Ρεδιάδειου
(iv) Γήπεδο Ποδοσφαίρου Προφήτη Ηλία
(v) Ψηφιακή εφαρμογή για την ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς
(vi) Προμήθεια κλαδοθρυματιστή και φορτηγού με αρπάγη
(vii) Μέτρα και μέσα Πυροπροστασίας στα σχολεία
(viii) Ανακατασκευή Πλατείας Ιουλίδας
(ix) Μονάδα Βιολογικού καθαρισμού Κορησσίας
(x) Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Δήμου Κέας
(xi) Αγωγός για την αντιμετώπιση πλημυρικών φαινομένων στην Κορρησία
(xii) Μελέτη ύδρευσης οικισμών Κορησσίας και Οτζιά
(xiii) Επέκταση αποχέτευσης
(xiv) Επισκευή γέφυρας Ποισσών
(xv) Βάνες καθαρισμού και μεταφορά μειωτήρων στο δίκτυο ύδρευσης Ιουλίδας
(xvi) Στάσεις αναμονής επιβατών.

Το δημοτικό συμβούλιο και η Δήμαρχος Κέας σεβόμενοι την εμπιστοσύνη των πολιτών θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βελτιώσουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν και επισκέπτονται την Κέα.