Οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την βιώσιμη ανάπτυξη και οι τοπικές και γηγενείς ποικιλίες των Κυκλάδων | 6 Απριλίου, 18.00-20.00
Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν τα δύο σεμινάρια για τη Φυτοπροστασία που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο φορείς.
Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων παρουσιάστηκαν οι πιο σημαντικές ασθένειες που πλήττουν τα καλλιεργούμενα φυτά και τα προβλήματα που προκαλούν έντομα και ακάρεα και συζητήθηκαν αποτελεσματικές λύσεις αντιμετώπισής τους σύμφωνα και με τις ιδιαιτερότητες του εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών των Κυκλάδων.
Ο κύκλος συνεχίζεται με άλλο ένα σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Απριλίου, στις 18.00-20.00 με θέμα «Οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και οι τοπικές και γηγενείς ποικιλίες των Κυκλάδων: Ευκαιρίες και προοπτικές αξιοποίησής τους με γνώμονα την τοπική ανάπτυξη».
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στις Κυκλάδες και θα αναδειχθούν τα καλά χαρακτηριστικά τους αλλά και οι δυσκολίες στην καλλιέργεια τους. Θα αναφερθούν οι τοπικές ποικιλίες ετήσιων φυτικών ειδών, όπως όσπρια και κηπευτικά, που διασώζονται στα Κυκλαδονήσια, η σημασία της καλλιέργειά τους σήμερα και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη παραγωγή προϊόντων και εδεσμάτων με μοναδικότητα, ταυτότητα, αναγνωρισιμότητα που θα αποτελέσουν γαστρονομικούς πρεσβευτές του κάθε κυκλαδίτικου νησιού. Θα αναφερθούν γεωργικές πρακτικές που συνάδουν με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Όλα τα παραπάνω θα συνδεθούν με τα κρίσιμα θέματα που αφορούν το μέλλον της γεωργίας και της υπαίθρου και τις εξελίξεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό το φως της Πράσινης Συμφωνίας.
Εισηγητές του σεμιναρίου είναι οι:
- Πηνελόπη Μπεμπέλη, Καθηγήτρια ΓΠΑ, διευθύντρια του εργαστηρίου Βελτίωσης Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού, ομιλία με θέμα «Τοπικές ποικιλίες ετήσιων φυτικών ειδών από τις Κυκλάδες και ευκαιρίες αξιοποίησής τους με γνώμονα την τοπική ανάπτυξη».
- Κατερίνα Μπινιάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΓΠΑ, διευθύντρια του Εργαστηρίου Αμπελολογίας, ομιλία με θέμα «Γηγενείς ποικιλίες αμπέλου στις Κυκλάδες» και
- Γεώργιος Βλάχος, Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών Αγροτικών Συστημάτων Αγροτικής Κοινωνιολογίας, ομιλία με θέμα «Πράσινη συμφωνία στην Γεωργία-Από το Αγρόκτημα στο ράφι».
Το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο που δραστηριοποιείται στον χώρο του πρωτογενούς τομέα, της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας στις Κυκλάδες και θα πραγματοποιηθεί μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους εισηγητές καθώς και την αίτηση συμμετοχής μπορείτε να βρείτε εδώ ή να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Κατάρτισης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο στο τηλέφωνο 22810 82346 (εσωτερικό 4) καθώς και στα γραφεία των νησιών σε Άνδρο 22820 51490 | Σαντορίνη 22860 25788| Μήλο 22870 23970 | Μύκονο 22890 23937 | Νάξο 22850 22767 | Πάρο 22840 23031 | Τήνο 22830 22404.
Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην παρακάτω φόρμα και θα γίνονται δεκτές έως και μία ώρα πριν την έναρξη του σεμιναρίου, οπότε και θα αποσταλεί ο σύνδεσμος παρακολούθησης σε όσους έχουν δηλώσει το email τους. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή αντιμετωπίζουν τεχνικές δυσκολίες, θα υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής επικοινωνίας και υποστήριξης στα τηλέφωνα που αναφέρονται παραπάνω.
Υπενθυμίζουμε ότι μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου και την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων το video θα αναρτηθεί στο κανάλι του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο youtube, όπου είναι ήδη διαθέσιμα τα προηγούμενα σεμινάρια.