ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ         ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΑΣ-ΚΥΘΝΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΚΕΑΣ

           

11 Φεβρουαρίου 2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 ΘΕΜΑ:  ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΛΑΪΚΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ  ΚΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΚΕΑ, 15-16  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ, 23-24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 

 

Μετά την επιτυχή διεξαγωγή κατά τα έτη 2002-2013 δώδεκα Μουσικών Συναντήσεων Λαϊκών Πνευστών στις Κυκλάδες, και δεδομένου ότι το ξεκίνημα του όλου εγχειρήματος έγινε από το νησί της Κέας – όπου τα λαϊκά πνευστά (τσαμπούνα) διαθέτουν μεγάλη παράδοση και πολυάριθμους μουσικούς – προγραμματίσαμε ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από κοινού με το Δήμο Κέας και το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, την πολιτιστική δράση με τίτλο «Αφιέρωμα στη Τζιώτικη Μουσική Παράδοση». 

Στα πλαίσια αυτής της δράσης, και γνωρίζοντας την αντίστοιχη μακρά πορεία της Θράκης – και ειδικότερα του Διδυμοτείχου Έβρου – στο όργανο της γκάιντας, έγινε η επιλογή πραγματοποίησης κοινής πρωτοβουλίας στο Νότιο Αιγαίο και στη Θράκη με θέμα τη Μουσική Ανταλλαγή Λαϊκών Πνευστών νήσου Κέας Κυκλάδων και Διδυμοτείχου Έβρου.

 

Η μουσική αυτή ανταλλαγή περιλαμβάνει μετάβαση, 2ήμερη παραμονή και μουσική παρουσίαση αντιπροσωπευτικής ομάδας μουσικών από το Διδυμότειχο στην Κέα στις 15 και 16 Φεβρουαρίου και αντίστοιχου αριθμού μουσικών από την Κέα στο Διδυμότειχο στις 23 και 24 Φεβρουαρίου. Οι εκδηλώσεις θα επιδιωχθεί να ενσωματωθούν στα δρώμενα της Αποκριάς.

 

Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο το γεγονός ότι τα λαϊκά πνευστά των δύο περιοχών που αποτελούν τη μήτρα της μουσικής παράδοσης με τη μακραίωνη παρουσία τους στο χώρο του Αιγαίου και της Θράκης, ενώ μέχρι πρόσφατα απειλούνταν με εξαφάνιση, βρίσκονται σήμερα ξανά στο επίκεντρο των μουσικών δρωμένων της πατρίδας μας και λειτουργούν ελκυστικά σε νέους ανθρώπους για να εντρυφήσουν στο εκστατικό στοιχείο που προκαλεί αυτό το είδος  μουσικής έκφρασης.

Η ενεργή συμμετοχή στην όλη πρωτοβουλία όσων αναζητούν – μέσα στο ζοφερό περιβάλλον που βιώνει η χώρα – την αυθεντική πολιτιστική δημιουργία και θέλουν να συμμετέχουν σε ένα πραγματικά γνήσιο αποκριάτικο γλέντι, θα είναι η εγγύηση για την επιτυχία της όλης πρωτοβουλίας.   

 

Διοργάνωση:

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ▪ Περιφερειακή Ενότητα Κέας-Κύθνου

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ▪ Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

Δήμος Κέας         Δήμος Διδυμοτείχου

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων 

 Φοίβου Ανωγειανάκη ▪ Κέντρο Εθνομουσικολογίας 

 

Για να δείτε την αφίσα της εκδήλωσης, πατήστε εδώ.