Ο Δήμος Κέας διοργάνωσε στις 13 και 14 Απριλίου 2024 ένα διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων αφιερωμένων σε δύο προγράμματα που αφορούν την μουσική και την προφορική παράδοση της Κέας. Και τα δύο αυτά προγράμματα επιλέχθηκαν και υλοποιήθηκαν με τη χρηματοδότηση της νέας πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, CYCLADIC IDENTITY.
Το πρόγραμμα “Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας για τη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς”, το οποίο σχεδιάστηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κέας, το έτος 2023, παρουσιάστηκε την Κυριακή 14 Απριλίου στην Κορησσία, στο Πνευματικό Κέντρο Στυλιανός Ρέστης. Στην εκδήλωση προβλήθηκε ένα αρθρωτό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Φυσάει τα βάσανά του και βγάνει μουσική…», φράση του παπα-Λευτέρη, ενός από τους παραδοσιακούς μας οργανοπαίχτες. Το ντοκιμαντέρ περιελάμβανε δέκα αυτόνομες συνεντεύξεις από τους δέκα οργανοπαίχτες, ενώ καταγράφονται το δεξιοτεχνικό τους παίξιμο, οι τρόποι ερμηνείας συγκεκριμένων τραγουδιών και εξιστόρηση παλαιών ιστοριών από γιορτές και πανηγύρια (τα 10 βίντεο προβάλλονται στην επίσημη τουριστική ιστοσελίδα του Δήμου Κέας, εδώ).
Την εκδήλωση άνοιξε η Δήμαρχος Κέας, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου, η οποία είπε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστώ θερμά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όχι για τη χρηματοδότηση των πρότζεκτ, αλλά για τη συμβολή του στη διατήρηση και στη συντήρηση στοιχείων της κληρονομιάς κάθε τόπου, αυτής της κληρονομιάς που δίνουν οι παππούδες στα εγγόνια τους, χωρίς να περνάει από συμβολαιογράφο. Είναι μια συνειδητοποίηση στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης και της μαζικότητας, αντιτάσσοντας τα δικά μας πολιτιστικά στοιχεία, τη δική μας φυσιογνωμία, τη δική μας ταυτότητα». Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, κ. Σάντρα Μαρινοπούλου, τονίζοντας τη σπουδαιότητα διάσωσης αυτού του είδους άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο τ. πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κέας, κ. Λευτέρης Τζουβάρας, μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να καταγράφουμε τις συλλογικές μνήμες, καθώς δημιουργούν βαθιές ρίζες στις επόμενες γενιές και βοηθούν στη συνοχή της τοπικής κοινότητας. Ο παραγωγός και σκηνοθέτης, κ. Θεοφάνης Μαραγκός, ευχαριστώντας όσους συμμετείχαν στην καταγραφή, μίλησε για τις δυσκολίες και τις συγκινητικές στιγμές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αλλά και την έμφαση που δόθηκε ώστε να καταγραφούν επίσης οι ήχοι του τοπίου και της φύσης.
Ακολούθησε βράβευση από τη Δήμαρχο των συντελεστών υλοποίησης του έργου και συγκεκριμένα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του κ.Ελευθέριου Τζουβάρα, του κ. Θεοφάνη Μαραγκού και των μουσικών που πήραν μέρος στις καταγραφές.
Το Σάββατο 13 Απριλίου, στην Ιουλίδα, στο Θέατρο «Αντώνης Ζουλός» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το πρόγραμμα «Ακούστε την ιστορία…», το οποίο περιλαμβάνει αφηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών από την παράδοση της Κέας, από το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» και το «Παραμυθόφωνο».
Μετά τις ομιλίες της Δημάρχου, της Προέδρου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του ιστορητή κ. Γιώργου Ευγενικού, και της μουσικού κ. Μάρας Καίσαρη ακολούθησε αφήγηση ιστοριών από τον εκφραστικότατο κ. Ευγενικό και την ταλαντούχα κ. Καίσαρη, σε συνδυασμό με περίπατο ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια του οικισμού της Ιουλίδας, μέσα από τα στενά δρομάκια και το λιθόστρωτο μονοπάτι του Λέοντα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκαν 20 podcasts που συνοδεύονται από πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις σε συνδυασμό με ήχους Τζιώτικης παραδοσιακής μουσικής και σχετίζονται με την προφορική παράδοση και τη μυθολογία της Κέας. Οι 20 ιστορίες και παραμύθια του νησιού καταγράφηκαν από τον Γιώργο Ευγενικό και με τη συνεπιμέλεια της Μαρίας Βλαχάκη και τη συνδρομή της συνθέτριας Μάρας Καίσαρη δημιουργήθηκαν 20 υπέροχες αφηγήσεις που αποτυπώνουν την ταυτότητα του νησιού μας. Κάθε επισκέπτης της Κέας μπορεί να τις ακούει σκανάροντας έναν κωδικό QR σε κεντρικά σημεία στο νησί ή μπαίνοντας στην επίσημη τουριστική ιστοσελίδα της Κέας, εδώ.