Τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι) που παρουσιάστηκαν στην Κέα το τελευταίο διάστημα, προκάλεσαν την αποκόλληση και την κατακρήμνιση τμήματος βράχου στη θέση Χρυσοσπηλιώτισσα, στην Ιουλίδα. Εξαιτίας αυτών και λόγω επικινδυνότητας νέας αποκόλλησης η παλιά ημιονική οδός – στενή που οδηγεί από το Δημαρχείο Ιουλιδας έως τη θέση Τσίπη στην επαρχιακή οδό, θα παραμείνει κλειστή. Επομένως, για λόγους ασφαλείας, δεν επιτρέπεται η διάβαση πεζών και ζώων.

Επιπλέον, ο Δήμος Κέας με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας τον ενημέρωσε για την κατάσταση και τους κινδύνους, καθώς στον ίδιο βράχο υπάρχει και άλλη ρωγμή. Μια νέα κατάπτωση θα προκαλούσε ζημιές στο εκκλησάκι της Χρυσοσπηλιώτισσας αλλά και στο Δημαρχείο, νεοκλασικό κτίριο του Ernst Tschiller, ενώ θα έβαζε σε κίνδυνο την ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών. Ως εκ τούτου, ο Δήμος Κέας με την επιστολή του αυτή ζήτησε την επίσκεψη ενός κλιμακίου τεχνικών της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).

Ο Γ.Γ.Π.Π., Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέχεια του αιτήματος αυτού και στο πλαίσιο ενεργοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της ΕΑΓΜΕ, ζήτησε με κατεπείγον έγγραφο την πραγματοποίηση τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης από την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης της ΕΑΓΜΕ, με σκοπό την εξέταση φαινομένων βραχοπτώσεων και των επιπτώσεων του, καθώς και την εκτίμηση της επικινδυνότητας για τις επηρεαζόμενες κατασκευές (οικισμοί, οδικό δίκτυο και συνοδά έργα).

Βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Δήμος Κέας δύναται να λάβει εντός 24 έως 36 ωρών εισήγηση από την ΕΑΓΜΕ, σχετικά με την επικινδυνότητα του φαινομένου και την ασφάλεια των επηρεαζόμενων κατασκευών της περιοχής, συνοδευόμενη από πρόταση μέτρων, με στόχο τον άμεσο περιορισμό των επιπτώσεων.

Δείτε εδώ την επιστολή του Δήμου Κέας και τη διαβίβαση του αιτήματος από τον ΓΓΠΠ στην ΕΑΓΜΕ.