Μακρόνησος

Στη Μακρόνησο βρέθηκε η Δήμαρχος Κέας, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου, μαζί με τον Έπαρχο Κέας Κύθνου κ. Ιωάννη Ευαγγέλου την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021. Στο ναό του Αγίου Γεωργίου τελέσθηκε λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Κέας, παρουσία και του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, Επίτιμου Δημότη Κέας και ελάχιστων πιστών.

Μετά το τέλος της λειτουργίας επισκέφθηκαν το νότιο άκρο της Μακρονήσου. Στο σημείο αυτό η Ένωση Ποντίων Ελλάδας είχε αιτηθεί την τοποθέτηση μνημείου στη μνήμη των προγόνων τους που μεταφέρθηκαν στο νησί το 1923 μετά τη γενοκτονία των Ποντίων. Η Δήμαρχος στην ομιλία της καλωσόρισε τους παριστάμενους στο νησί μας, εφόσον η Μακρόνησος και η Κέα αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα του Δήμου Κέας, και συμπλήρωσε ότι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης δημοτικής περιόδου υπερψήφισε στις 15 Μαρτίου 2019 την τοποθέτηση του μνημείου. Υπερθεμάτισε την διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης στην Μακρόνησο. Είναι επιβεβλημένο, όπως είπε, να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη όσων διαδραματίστηκαν στον τόπο αυτό, ως την καλύτερη διασφάλιση ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Το μνημείο σχεδιάστηκε μετά από ιστορική και επιστημονική έρευνα ετών και έχει στόχο να φέρει για πρώτη φορά σε επαφή με το ευρύ κοινό αυτήν την πτυχή της ιστορίας της Μακρονήσου. Στο σημείο έγινε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια ένας λυράρης έπαιξε και τραγούδησε έναν παραδοσιακό Ποντιακό επιμνημόσυνο ύμνο.