Την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, όσον αφορά στην πρόληψη σημαντικών φθορών στο λιμενοβραχίονα του λιμένα της Κέας, μετέφερε η Δήμαρχος Κέας, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου, η οποία παρέστη στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου.
Η Δήμαρχος Κέας στην τοποθέτησή της κατά τη συνεδρίαση του ΔΛΤ Σύρου – Κέας – Κύθνου – Σερίφου τόνισε, πως έχει παρατηρηθεί μικρή καθίζηση στο λιμενοβραχίονα του κεντρικού λιμένα της Κέας, ενώ ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη από πλευράς του Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου αφενός να πραγματοποιηθεί άμεσα επίσκεψη εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων, που θα δώσουν μία πρώτη εικόνα της φθοράς και αφετέρου, το ζήτημα του λιμενοβραχίονα να ενταχθεί στις προβλέψεις του Ταμείου για το 2020, ώστε να εκπονηθεί σχετική μελέτη.
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Λιμενικού Ταμείου, κ. Ρένος Ζερβός, υπήρξε καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη καθίζηση είναι γνωστή στα στελέχη της Υπηρεσίας, καθώς και ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.
Αίτημα πρόληψης για αποτροπή σημαντικής υποβάθμισης
Την τοποθέτησή της η Δήμαρχος Κέας στη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου άνοιξε, ζητώντας αρχικά να υπάρχει συνεννόηση και αμφίδρομη ενημέρωση μεταξύ Λ.Τ. και Δήμου, για ζητήματα που αφορούν την Κέα. Όπως είπε η ίδια, εφόσον ο Δήμος Κέας αποτελεί μέλος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, «από αυτή τη σχέση προκύπτουν κάποιες υποχρεώσεις και κάποιες αρμοδιότητες. Αυτό που θα θέλαμε από την πλευρά μας είναι, για οτιδήποτε αφορά την Κέα, οποιαδήποτε απόφαση, να έχει έρθει πρώτα μία εισήγηση από εμάς. Υπάρχει ο υπεύθυνος του λιμανιού, κ. Δεμένεγας, αλλά και εγώ ως Δήμαρχος. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχει πρώτα μία συνεννόηση, προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία αφορά την Κέα».
Περνώντας στο αίτημά της, σχετικά με το λιμάνι, η κ. Βελισσαροπούλου σημείωσε, ότι «στην Κέα έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αφορά στον λιμενοβραχίονα. Το συζητάμε τώρα και θέλω να σας ενημερώσω, ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει μία επέμβαση, διότι ο λιμενοβραχίονας μας έχει υποστεί μεγάλες ρωγμές, τόσο στο κάθετο, όσο και στο οριζόντιο τμήμα του και θα πρέπει άμεσα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, πριν κάποιος πολύ δυνατός αέρας μας δημιουργήσει πρόβλημα».
Όπως υπενθύμισε η Δήμαρχος «πριν από περίπου 15 χρόνια, ο λιμενοβραχίονας είχε κοπεί, με αποτέλεσμα να μας απομονώσει από την υπόλοιπη Ελλάδα» και ως εκ τούτου, «τώρα παρουσιάζει πάλι προβλήματα και πρέπει άμεσα λοιπόν να δούμε, αν μπορεί να γίνει κάτι για αυτό».
Η κ. Βελισσαροπούλου ζήτησε να επισκεφτεί τις λιμενικές εγκαταστάσεις ειδικός λιμενολόγος, λέγοντας, ότι «είχαμε ήδη συνεννοηθεί να υπάρξει επίσκεψη κάποιου ειδικού, όπως και δύτη, ώστε να δούμε και το κομμάτι του Βουρκαρίου, όπου παρουσιάζονται κάποιες καθιζήσεις».
Η Δήμαρχος τόνισε, πως «πρέπει, όμως, αυτές οι ενέργειες να γίνουν άμεσα, ώστε να προλάβουμε κάποιο μεγαλύτερο κακό. Ζητούμε και θέλουμε τη στήριξη και τη βοήθεια του ΔΛΤ», ενώ συμπλήρωσε, πως «στο πλαίσιο αυτό των υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων όπως προείπα, δική μας υποχρέωση να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τον οποιοδήποτε μελετητή».
Μελέτη για τα αίτια της καθίζησης
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Λιμενικού Ταμείου επιβεβαίωσε πως είχε υπάρξει συνεννόηση για επίσκεψη ειδικού, ωστόσο «δε μας βοήθησε ούτε ο καιρός ούτε ο χρόνος. Πρόθεσή μας ήταν να γίνει αυτοψία στο Βουρκάρι, αλλά στο πλαίσιο της επίσκεψης θα τα εξετάζαμε όλα τα θέματα».
Ο κ. Ζερβός ενημέρωσε, πως «σίγουρα χρειάζεται μία επέμβαση αλλά και να δούμε και γιατί το κάνει αυτό. Το θέμα δεν είναι τόσο θέμα καιρού, όσο θέμα καθίζησης. Δεν είναι ότι το βρίσκει ο καιρός και το επιβαρύνει, αλλά το γεγονός, ότι σιγά σιγά αυτό κάθεται και θα πρέπει να βρούμε το λόγο», ενώ διαβεβαίωσε, πως ο υφιστάμενος μόλος είναι αρκετά θωρακισμένος.
Παρεμβαίνοντας, η πρόεδρος του ΔΛΤ Σύρου, κ. Κανδιώ Μαραγκού, ζήτησε «να γίνει μία μελέτη, να μας δείξει τι είναι αυτό που εξαιτίας του υπάρχει αυτή η καθίζηση, από πού εξαρτάται και πώς πρέπει να το λύσουμε», ενώ σε ερώτησή της αν υπάρχει πρόβλεψη στους κωδικούς του προϋπολογισμού του ΔΛΤ για το 2019, που να αφορούν σε μελέτες για την Κέα, ο κ. Ζερβός απάντησε, ότι «υπάρχουν μελέτες μέσα στο 2019 για την Κέα, τις οποίες τις είχαμε συζητήσει. Υπάρχουν λιμενικές μελέτες», με την Δήμαρχο Κέας να υπογραμμίζει όμως, πως «υπάρχουν, αλλά δεν έχουν μπει μπροστά, ώστε να τις υλοποιήσουμε. Αυτό, λοιπόν, ζητάμε σήμερα, να υλοποιήσουμε αυτά που υπήρχαν ήδη από το 2019».
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, τόσο η Πρόεδρος του ΔΛΤ Σύρου, όσο και ο κ. Ζερβός, έδειξαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει προσπάθεια αξιοποίησης των ήδη προβλεφθέντων μελετών ει δυνατόν εντός του 2019, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.
Διεκδίκηση λύσεων έγκαιρα
Στην “Κοινή Γνώμη” η Δήμαρχος Κέας διευκρίνισε, πως «υπάρχει ένα πρόβλημα στο λιμενοβραχίονα, το οποίο μεν δε χρήζει επείγουσας παρέμβασης, ωστόσο για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό το να προγραμματίζουμε σωστά, ώστε να μη βρισκόμαστε μπροστά σε εκπλήξεις».
Όπως εξήγησε, «αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχουν κάποια προβλήματα στο λιμενοβραχίονα τα οποία όμως πρέπει να τα λύσουμε σήμερα, πριν μας δημιουργήσουν το οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα, είτε αυτό εμφανιστεί του χρόνου, είτε νωρίτερα, είτε αργότερα», ενώ συμπλήρωσε, πως οι λιμενικές υποδομές χρήζουν επίσης συνεχούς συντήρησης, επαναλαμβάνοντας, πως «για μας είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίζουμε τις δράσεις μας».
«Ενημερώθηκα από τον κ. Ζερβό, ότι υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2020, να υπάρξει κάποια μελέτη. Για να μπει όμως στον προϋπολογισμό του 2020, θα πρέπει από το 2019 να το προσπαθούμε», σημείωσε η Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας, ότι «προσωπικά δεν θέλω να αφήνω κάτι στη μοίρα του, αλλά να το διεκδικώ και με σωστό προγραμματισμό, θέλω να κάνω πράγματα για το σύνολο του νησιού».
Τέλος, η κ. Βελισσαροπούλου επεσήμανε, ότι «μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς πρόκειται για τον “καθρέφτη” του νησιού μας και πρέπει πάντοτε να βρίσκεται σε μία πολύ καλή κατάσταση. Είμαι απόλυτα σίγουρη, ότι μέσα από την καλή συνεργασία μας, τόσο με την Πρόεδρο του ΔΛΤ Σύρου, κ. Κανδιώ Μαραγκού, όσο και με το προσωπικό, αυτό το αίτημά μας θα ικανοποιηθεί».
Πηγή: Κοινή Γνώμη | koinignomi.gr