Τις ημέρες αυτές στο νησί μας, για ακόμη μία φορά, γίναμε μάρτυρες του απαράδεκτου φαινομένου παράνομης εναπόθεσης μπάζων. Παρά τη διαρκή ενημέρωση από τον Δήμο Κέας και την ευαισθητοποίηση της πλειοψηφίας των πολιτών της Κέας, ορισμένοι συμπολίτες μας και ιδιοκτήτες κατοικιών συνεχίζουν να πετούν ανεξέλεγκτα μπάζα, σκουπίδια και αντικείμενα που θέλουν να ξεφορτωθούν, αγνοώντας τον νόμο και τις διαρκείς παρακλήσεις μας για καθαριότητα και σεβασμό. Ιδιαίτερη εντύπωση μας κάνει, μάλιστα, όταν μεγάλα χρηματικά ποσά δαπανούνται στην ανακαίνιση μίας κατοικίας, αλλά τα μπάζα πετιούνται κρυφά σε δημόσιους χώρους, ώστε να τα μαζέψει στη συνέχεια ο Δήμος, ο οποίος διαθέτει ελάχιστους πόρους και προσωπικό.

Ο Δήμος Κέας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα του ίδιου και των δημοτών του. Σας υπενθυμίζουμε ότι:

  • σύμφωνα με τη νομοθεσία τα αδρανή και ογκώδη υλικά (μπάζα), όπως και τα κλαδιά, θα πρέπει να καταλήγουν στους αδειοδοτημένους χώρους που υπάρχουν στο νησί μας και όχι δίπλα σε κάδους, σε ρέματα, σε ιδιοκτησίες άλλων ή σε δημόσιους χώρους.
  • Η εναπόθεση τους στο περιβάλλον απαγορεύεται ρητά και θα επιβάλλονται κυρώσεις. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο που επιβάλλεται για τέτοιου είδους παραβάσεις είναι 500€, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 111/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας.
  • Οι ιδιώτες και οι εργολάβοι ιδιωτικών και δημόσιων έργων πρέπει να μεταφέρουν τα συγκεκριμένα απόβλητα στους αδειοδοτημένους για το σκοπό αυτό χώρους. Αν αυτό δεν συμβαίνει, το περιστατικό θα πρέπει να καταγγέλλεται στο Δήμο Κέας.

Παρακαλούμε θερμά όλους να συμπεριφέρονται με σεβασμό στην τοπική κοινωνία, στους υπαλλήλους του Δήμου που κοπιάζουν καθημερινά και αδιάλειπτα και φυσικά στο περιβάλλον.

Aς γίνει αυτός ο σεβασμός τρόπος ζωής και ένα φωτεινό παράδειγμα για τα παιδιά μας!

 

ΤΙ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΖΑ;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα αδρανή και ογκώδη υλικά (μπάζα) θα πρέπει να καταλήγουν στους αδειοδοτημένους χώρους που υπάρχουν στο νησί μας. Όχι δίπλα ή μέσα σε κάδους, σε ρέματα, σε ιδιοκτησίες άλλων ή σε δημόσιους χώρους. Η εναπόθεση τους στο περιβάλλον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ και θα επιβάλλονται κυρώσεις. Παρακαλούμε αν είστε ιδιοκτήτης ή εργολάβος ιδιωτικού ή δημόσιου έργου απευθυνθείτε στους αδειοδοτημένους για το σκοπό αυτό χώρους:

ΣΑΪΤΗΣ ΕΜ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ | ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ – ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε.Κ.Κ.
Άγιοι Ανάργυροι Μακρινοί Κέας | τηλ. 6977302198, 6970133163 | email: saitis_stefanos@yahoo.gr

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΟΡΦΩΝΙΟΣ | ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ – ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε.Κ.Κ.
Άγιος Συμεών Κέας | τηλ. 2288029161, 6972698172 | email: morfoniosfilippos@gmail.com

Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ)
Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέας – Κύθνου λειτουργούν επιπλέον τα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. (www.anakem.grκαι ΑΝΑΕΚΚ Α.Ε (www.anaekk.gr).

Βοηθήστε μας να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και τον φυσικό πλούτο της Κέας! Ο Δήμος μας δέχεται μόνο χώμα από εκσκαφές για υποβοήθηση στην υγειονομική ταφή των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Κέας. Για τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση προηγουμένως με το προσωπικό του ΧΥΤΑ.