ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ: ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΕΑΣ

Την Πέμπτη 5 και Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε διήμερη επίσκεψη κλιμακίου του φορέα «Συνήγορος του Παιδιού», που ανήκει στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του πολίτη» στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κέας, έπειτα από πρόσκληση του Κέντρου Κοινότητας και σε συνεννόηση με τους διευθυντές και τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων.

Έγιναν επισκέψεις και στα τρία Δημοτικά Σχολεία του νησιού μας, Κορησσίας, Ιουλίδας και Κάτω Μεριάς, όπου εκτός από ενημέρωση των μαθητών κυρίως Ε’ και ΣΤ΄ τάξης σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού, πραγματοποιήθηκαν διαδραστικά παιχνίδια με τους μαθητές, θέαση βίντεο σχετικό με το θέμα και συζήτηση γύρω από τα συναισθήματα και τις σκέψεις που τους δημιούργησε.

Παράλληλα, την πρώτη ημέρα της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας των σχολείων στο Δ.Σ. Κορησσίας, όπου αναπτύχθηκε το πλαίσιο των υπηρεσιών για μελλοντική στήριξη και συνεργασία που θα μπορούσε να προσφέρει ο φορέας στα σχολεία και διατυπώθηκαν από την πλευρά των δασκάλων προβληματισμοί και δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.

Την δεύτερη ημέρα, κατά την επίσκεψη στο δυσπρόσιτο μονοθέσιο  Δ.Σ. του Αγ. Νικολάου στην Κάτω Μεριά Κέας, η δράση περιλάμβανε όλη την ομάδα των μαθητών, καθώς και του νηπιαγωγείου, και συζήτηση με νεοδιόριστους και μη εκπαιδευτικούς που αντάλλαξαν απόψεις για τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις συνθήκες εργασίας.

Η διήμερη δράση έκλεισε με κάλεσμα των γονέων στο Πνευματικό Κέντρο Στυλιανός Ρέστης και εποικοδομητική συζήτηση, όσον αφορά θέματα, όπως σχολείο, οικογένεια, εφηβεία, έλλειψη παροχών, συνθήκες διαβίωσης οικογενειών και χρόνος που αφιερώνεται στα παιδιά, ιδιαιτερότητα της νησιωτικής ζωής, κ.ά. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και συμμετείχε η ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας.

 

Ευχαριστούμε όλους τους γονείς και εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν τη δράση και παρευρέθηκαν με προθυμία, αλλά και τους μαθητές για την ειλικρίνεια, τη θετική παρουσία και συμμετοχή τους και κυρίως τις κυρίες του «Συνηγόρου του Παιδιού» για αυτά που προσέφεραν και το υλικό για προβληματισμό και σχεδιασμό νέων δράσεων. Επίσης, ευχαριστούμε το Δήμο Κέας για την στήριξη και τους επαγγελματίες του νησιού για την ευγενική χορηγία τους στην μετακίνηση (κ. Ρουσουνέλος – Leon rent a car).