Όπως κάθε χρόνο, πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου συνεδρίασε στο νησί μας η Επιτροπή Πολυσύχναστων Παραλιών. Τα προηγούμενα χρόνια η επιτροπή αποτελούταν από εκπρόσωπο του Δήμου, εκπρόσωπο του Λιμεναρχείου και εκπρόσωπο της Περιφέρειας. Φέτος η σύσταση της άλλαξε και αποτελείται πλέον από εκπρόσωπο του Δήμου, εκπρόσωπο του Λιμεναρχείου και εκπρόσωπο του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Κέας.
Χωρίς να πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια, 6 από τις παραλίες του Δήμου μας χαρακτηρίστηκαν πολυσύχναστες, γεγονός που επιβαρύνει κατά 110.000 € τον προϋπολογισμό του Δήμου (ενδεικτικά για να καταλάβουμε το ύψος της δαπάνης, αναφέρουμε ότι είναι αντίστοιχο του ποσού που λαμβάνει ο Δήμος μας για όλο το χρόνο για τις επενδυτικές του δαπάνες). Αφετέρου, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, καταμετρήσεις που να δείχνουν την επισκεψιμότητα των 6 παραλιών που χαρακτηρίστηκαν πολυσύχναστες. Όπως είναι φυσικό, ο Δήμος Κέας ήταν αδύνατον να ανταπεξέλθει οικονομικά στην δαπάνη αυτή και κινήθηκε νομικά εναντίον της απόφασης. Ενδεικτικό είναι ότι νησιά που είναι ιδιαίτερα τουριστικά έχουν πολύ μικρότερο αριθμό πολυσύχναστων παραλιών.
Εν συνεχεία, στα τέλη του Ιουνίου, μόλις το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να επιχορηγήσει τους δήμους με περίπου 50% του κόστους ακολουθήσαμε έγκαιρα όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προκηρύχθηκαν θέσεις ναυαγοσωστών για την κάλυψη των αναγκών των παραλιών. Η προκήρυξη αυτή βγήκε δύο φορές. Η πρώτη ήταν άγονη, δηλαδή δεν έκανε αίτηση κάνεις και η δεύτερη λήγει στις 6/8 επίσης χωρίς καμία αίτηση μέχρι στιγμής. Παράλληλα, άκαρπες ήταν και οι συνομιλίες μας με εταιρείες που θα μπορούσαν να αναλάβουν την διαχείριση των παραλιών αυτών.
Έτσι, αποσύρθηκαν για φέτος οι γαλάζιες σημαίες. Ελπίζουμε με την δικαστική δικαίωση του Δήμου μας να επανέλθουν. Άλλωστε, με έγγραφο τους οι υπεύθυνοι του προγράμματος Blue Flag αναφέρονται μόνο στην έλλειψη ναυαγοσωστών και όχι στην καθαρότητα των ακτών ή των νερών τους.