Ο Δήμος Κέας έχει ως κύρια πολιτική του να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση προς τους πολίτες, τους επισκέπτες αλλά και τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή, με συνεχείς προσπάθειες που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου, αξιοποιώντας ευκαιρίες της ψηφιακής επανάστασης και τεχνολογικά μέσα για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT) που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος.
Αντικείμενο των δράσεων
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος πρόκειται να υλοποιήσει, μέσω χρηματοδότησης που έχει εξασφαλίσει από το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021-2027, τις παρακάτω δράσεις που θα συμβάλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου με την εφαρμογή:
- Μιας Έξυπνης Διάβασης με αυτόματη αναγνώριση παρουσίας πεζών και αυτόματη φωτεινή σήμανση, που θα εξασφαλίζει τις ασφαλείς διελεύσεις πεζών. Η διάβαση θα λειτουργεί «έξυπνα» ώστε να προειδοποιεί τους πεζούς και τους οδηγούς όταν πραγματικά υπάρχει πρόθεση διέλευσης.
- Ενός συστήματος διαχείρισης κατανάλωσης ενέργειας σε εννέα δημοτικά και σχολικά κτίρια του Δήμου, με στόχο μια ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση των ενεργειακών δεδομένων, την εξοικονόμηση πόρων, μέσω του αυτοματοποιημένου ελέγχου και κατ’ επέκταση τη μείωση δαπανών του Δήμου. Το σύστημα θα παρέχει απομακρυσμένη εποπτεία, έλεγχο και καταμέτρηση των καταναλώσεων των κτιρίων, ενώ θα παρέχει και υπηρεσίες ενημέρωσης για την ενεργειακή συμπεριφορά, την εξοικονόμηση κόστους, καθώς και για την άμεση αποφυγή υπερκαταναλώσεων και άσκοπων καταναλώσεων.
- Μίας πλατφόρμας Διαχείρισης Παιδικών Σταθμών, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης προς τους γονείς μέσω έξυπνης εφαρμογής. Η υλοποίηση του εν λόγω έργου θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτιστοποίηση της εσωτερικής οργάνωσης των ροών εργασίας και της παραγωγικότητας του Παιδικού σταθμού του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα, θα αποτελέσει σημαντικό μέσο ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών του Δήμου, συμβάλλοντας στην ταχύτερη διεκπεραίωση των σχετικών αιτημάτων τους για συμμετοχή στις δομές εκπαίδευσης του Δήμου, όσο και να καθιερωθεί ως ένα χρηστικό μέσο για τα στελέχη του Δήμου, το οποίο θα βελτιώσει την καθημερινή εργασία τους.
- Ενός συστήματος διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών βεβαιωμένων και μη οφειλών, το οποίο θα προσφέρει μια σύγχρονη διαδικτυακή λύση τακτοποίηση των οφειλών των δημοτών και των επιχειρήσεων, βασισμένη σε ανοιχτά πρότυπα και εκμεταλλευόμενη την δυνατότητα πληρωμής με χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
- Ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις για το σύνολο της ψηφιακής δραστηριότητας του δήμου (δίκτυο, διακομιστές, εφαρμογές, τερματικά) και παροχή συστήματος τηλε-εργασίας, όπου μέσω της πλατφόρμας που θα προμηθευτεί ο δήμος θα πρέπει να παρέχει η δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης / εργασίας σε εξουσιοδοτημένους υπάλληλους,
- Κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ, μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η συλλογή και ολιστική διαχείριση δεδομένων από όλες τις εφαρμογές και συστήματα που είναι εγκατεστημένα ή πρόκειται να εγκατασταθούν μελλοντικά στο Δήμο, με στόχο την εξαγωγή γνώσης και κατ’ επέκταση τη συνδυασμένη λήψη αποφάσεων, βασισμένη στους δείκτες διακυβέρνησης.
Η πράξη με τίτλο «Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού στο Δήμο Κέας» (MIS 6000620), συνολικού προϋπολογισμού 191.300,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, περιλαμβάνει το σύνολο των ανωτέρω δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού του δήμου, καθώς και τις απαιτούμενες δράσεις δημοσιότητας, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021-2027 (Κωδικός Εναρίθμου Πράξης 2024ΣΕ26370110), σύμφωνα με την αριθμό πρωτοκόλλου 2841/27.11.2024 Απόφαση Ένταξης και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.
Αποτελέσματα και οφέλη των δράσεων
Η υλοποίηση των εν λόγω δράσεων αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου προγραμματισμού του Δήμου Kέας για την μετατροπή του σε μία έξυπνη πόλη μέσω εφαρμογής βιώσιμων πολιτικών και με την χρήση προηγμένων τεχνολογιών, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να επιτύχει μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης, αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, βελτίωση της λειτουργίας των Υπηρεσιών του δήμου αλλά και καλύτερη εσωτερική διασύνδεσή τους αλλά και γενικότερα αύξηση των κινήσεων προς την ανάπτυξη του δήμου.