Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μ.Βρετάννια η τελετή απονομής για την υποψηφιότητα του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, (“European Region Of Gastronomy 2019”, τίτλος που θα συνοδεύει τα νησιά του Αιγαίου για τρία ολόκληρα χρόνια). Πρόκειται για μια σπουδαία διάκριση όχι μόνο για το Αιγαίο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Στόχος της Περιφέρειας, είναι να καταστεί η περιοχή μας διεθνής γαστρονομικός τουριστικός προορισμός, και να δοθεί παράλληλα έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην εκπαίδευση των παραγωγών και στη μύηση των επισκεπτών στον γαστρονομικό της πλούτο. Η κατάθεση της υποψηφιότητας της ΠΝΑΙ, που έλαβε μέρος στο Άρχους της Δανίας τον Ιούνιο του 2016, αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας προσπάθειας ετών, για την ανάδειξη της Αιγαιακής κουζίνας (Aegean Cuisine), και των εξαιρετικής ποιότητας και ποικιλίας προϊόντων της.

 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κύριος Γιώργος Χατζημάρκος, ανακοίνωσε την επίσημη υποψηφιότητα της ΠΝΑΙ, κίνηση που έχει ως στόχο της εξωστρέφεια, τη διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και την οικονομία, τον πολιτισμό, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την διάθεσή τους σε αγορές του εξωτερικού. Ο κύριος Χατζημάρκος αναφέρθηκε τόσο στην πλούσια γαστρονομική παράδοση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, όσο και στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η ΠΝΑΙ όσον αφορά το branding και την εξαγωγή των τοπικών προϊόντων.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν διάφοροι εκπρόσωποι τη κυβέρνησης και της βουλής των Ελλήνων, και άλλοι επίσημοι, μεταξύ των οποίων και πολλοί δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου. Την Κέα εκπροσώπησαν  ο Δήμαρχος Κέας, Γιάννης Ευαγγέλου και ο Αντιδήμαρχος, Γιώργος Πατητής. Από την Κέα παραβρέθηκαν επίσης και οι κύριοι Marcie Mayer και Νίκος Τιμολέων, εκπροσωπώντας τις εταιρείες τους, οι οποίοι συνέβαλαν στην επιτυχή διάκριση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, διαθέτοντας τα εξαιρετικά προϊόντα τοπικής γαστρονομίας  με προέλευση την Κέα. Οι ίδιοι παρουσίασαν τα προϊόντα αυτά στην Διεθνή Έκθεση Cial στο Παρίσι, που οργανώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου του 2016 ( 16-20/10.)

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link

http://moneytourism.gr/stis-25-ianouariouiaponomistinpnetoutitloueuropeanregionofgastronomy-2019/