ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Μια γιορτή για την Καρθαία

Τελετή βράβευσης του έργου αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου

Δράση λόγου και μουσικής στο αρχαίο θέατρο

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τον Δήμο Κέας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διοργανώνουν, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, διήμερο εκδηλώσεων απόδοσης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Καρθαίας Κέας στο κοινό, με αφορμή τη βράβευση του έργου Συντήρησης και Ανάδειξής του με το σημαντικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο EuropaNostra 2017.

 

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, μετά από περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας με ξεναγήσεις από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του βραβείου που απονεμήθηκε στο έργο «Συντήρηση και Ανάδειξη αρχαίας Καρθαίας Κέας». Σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν: η Γενική Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.Α. κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Κέας κ. Γιάννης Ευαγγέλου, εκ μέρους της EuropaNostra η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στον τομέα «Συντήρηση» κα Φανή Μαλλούχου-Tufano, η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Έργου «Συντήρηση και Ανάδειξη Μνημείων Κέας» Ομ. Καθ. κα Ευαγγελία Σημαντώνη-Μπουρνιά και ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρης Αθανασούλης.

Θα ακολουθήσει παράσταση στο αρχαίο θέατρο. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η ακροτελεύτια Ραψωδία Ω από την ΙΛΙΑΔΑ του Ομήρου ως μια δράση λόγου και μουσικής, σε μετάφραση του αείμνηστου Δημήτρη Μαρωνίτη. Τη ραψωδία θα διαβάσουν η ηθοποιός Μαρία Σκουλά και ο συνθέτης Κορνήλιος Σελαμσής, ενώ τέσσερεις μουσικοί σε ένα συνδυασμό κλασικών και παραδοσιακών μουσικών οργάνων θα ερμηνεύσουν πρωτότυπες συνθέσεις του Βαγγέλη Τούντα, εμπνευσμένες από τη μουσική παράδοση της Κέας.

Θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Τούντας (βιολί), Ίρινα Δημάκη (τσέλο), Παρασκευάς Ντόμπρος (κρουστά), Γιάννης Σέρβος (τσαμπούνα). Μουσική δραματουργία, επιμέλεια: Κορνήλιος Σελαμσής. Οργάνωση παραγωγής: ART FILES PRODUCTIONS – Ίλια Παπασπύρου.

 

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου προγραμματίζονται για το πρωί ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας στην Ιουλίδα και στον αρχαιολογικό χώρο του προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης στο Βουρκάρι από προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Το απόγευμα θα ακολουθήσει παρουσίαση του αρχαιολογικού χώρου της Καρθαίας, των μνημείων του και των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης που έλαβαν χώρα σε αυτόν από το 2002 έως το 2015. Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στην Κορησσία, στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» με προβολή πλούσιου φωτογραφικού υλικού από την πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής που διηύθυνε τις εργασίες, ομ. καθ. Ε. Σημαντώνη-Μπουρνιά. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Γενική Γραμματέας της EuropaNostra κα Sneska Quaedvlieg Mihailovic.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στον ιστότοπο του Δήμου Κέας: www.destinationkea.com  και να απευθύνονται στο τηλέφωνο του Γραφείου Τουριστικών Πληροφοριών του Δήμου Κέας: 22880 21500, από τις 06/09 έως και τις 13/09 και κατά τις ώρες 08:15-15:00.   

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Ημερομηνία

Ώρα

Τόπος

Θέμα

Παρασκευή 15/9

09:30

Άφιξη στο λιμάνι Κέας

 

10:00 έως 12:30

Λιμάνι Κέας

Ελεύθερο πρόγραμμα

13:00 έως 14:30

Μετάβαση στην Καρθαία

Βλ. πληροφορίες

14:30 έως 16:15

Καρθαία

Ξενάγηση στα μνημεία

16:20

Καρθαία: άνδηρο ναού Αθηνάς

Συγκέντρωση στο άνδηρο της Αθηνάς

16:30 έως 17:10

Καρθαία: άνδηρο ναού Αθηνάς

Σύντομοι χαιρετισμοί επισήμων

17:15

Καρθαία: είσοδος αρχαιολογικού χώρου

Συγκέντρωση στην είσοδο

17:20 έως 17:30

Καρθαία: είσοδος αρχαιολογικού χώρου

Αποκαλυπτήρια βραβείου

17:30 έως 18:00

Καρθαία: θέατρο

Tαξινόμηση στο θέατρο

18:00 έως 19:00

Καρθαία: θέατρο

Παράσταση

19:30

 

Αναχώρηση

Σαββάτο 16/9

09:30 έως 11:30

Αρχαιολογικός χώρος προϊστορικού οικισμού Αγίας Ειρήνης

Ξενάγηση

12:00 έως 14:00

Μουσείο Κέας

Ξενάγηση

14:00 έως 18:00

Ελεύθερος χρόνος

 

18:00 έως 20:00

Κορησσία (λιμάνι) –   Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης»

Ομιλίες – παρουσιάσεις αρχαιολογικού χώρου Καρθαίας 

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ / ΠΡΟΣ ΛΑΥΡΙΟ

 

Τα πλοία για την Κέα αναχωρούν καθημερινά από το λιμάνι του Λαυρίου και το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα. Για τα δρομολόγια βλ.  www.openseas.gr

 

Δρομολόγια εκτελούνται από τρία πλοία:

§        ΜΑΡΜΑΡΙ ΕΞΠΡΕΣ:  Πρακτορείο Λαυρίου (Κριαλής): 22920-60370-1, 22920-26200

                                                   Πρακτορείο Κέας («Το Στεγάδι»): 22880-21435, 22880-22660

§        ΜΑΚΕΔΩΝ: Πρακτορείο Λαυρίου («Όστρια»): 22920-26777, 22920-27285

       Πρακτορείο Κέας («Όστρια»): 22880 22004

       Πρακτορείο Κέας (Μουζάκη): 22880-21920

§        ΑΡΤΕΜΙΣ: Εξυπηρετούν όλα τα ανωτέρω πρακτορεία σε Λαύριο και Κέα

 

Λιμεναρχείο Λαυρίου: 22923-20400, 22923-20401

Λιμεναρχείο Κέας: 22880-21344

 

Παρακαλούμε να επικοινωνήσετε εγκαίρως με τα παραπάνω πρακτορεία για επιβεβαίωση των δρομολογίων και για κρατήσεις θέσεων. Οι κρατήσεις θέσεων είναι απολύτως απαραίτητες, ιδίως στην περίπτωση που θέλετε να πάρετε και όχημα.

 

 

ΔΙΑΜΟΝΗ

 

Στην Κέα λειτουργεί μεγάλος αριθμός καταλυμάτων, στοιχεία των οποίων μπορείτε να βρείτε μέσω της ιστοσελίδας www.destinationkea.com/tonhsi/diamoni ή μέσω των σχετικών διαδικτυακών τόπων για τουριστικά καταλύματα.

 

Λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης στο νησί παρακαλείσθε να προβείτε άμεσα σε κρατήσεις δωματίων.

 

 

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΘΑΙΑ

 

Το σύγχρονο αμαξιτό οδικό δίκτυο δεν φτάνει έως την Καρθαία. Έτσι, η πρόσβαση στην Καρθαία μπορεί να επιτευχθεί είτε από ξηράς μέσω μονοπατιών είτε δια θαλάσσης με κάποιο πλωτό μέσο.

 

Μονοπάτια

Υπάρχουν τέσσερα πανέμορφα παραδοσιακά μονοπάτια που φτάνουν στην Καρθαία Πρόκειται για τα μονοπάτια με αρ. 3, 5, 6 και 7, χαρτογράφηση των οποίων και αναλυτικές πληροφορίες επ’ αυτών μπορείτε να βρείτε στο http://destinationkea.com/politismos/monopatia/.

 Με αυτόν τον τρόπο προσεγγίζει κανείς τον αρχαιολογικό χώρο σταδιακά, σαν μέσα από μία «τελετή μύησης».

 

Από τα τέσσερα αυτά μονοπάτια το συντομότερο είναι το υπ’ αρ. 6, το οποίο ξεκινάει από τη θέση Σταυρουδάκι / Χαλτσιδιό, και έχει συνολικό μήκος περ. 1.900 μ. Η διάρκεια της πεζοπορίας για την κατάβαση υπολογίζεται σε 40΄. Στο σημείο εκκίνησης του μονοπατιού φτάνει κανείς ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που κατευθύνεται από την Κάτω Μεριά προς τα Χαβουνά και στρίβοντας αριστερά σε χωματόδρομο (συνολικού μήκους 500 μ. περίπου) στο σημείο όπου υπάρχει μπλε πινακίδα με την ένδειξη «Αρχαία Καρθαία – Πόλες». Ο χωματόδρομος καταλήγει σε μικρό πλάτωμα στάθμευσης όπου βρίσκεται η εκκίνηση του μονοπατιού σηματοδοτημένη με τη σχετική ξύλινη πινακίδα («Καρθαία 40΄»).

 

ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Για τα μονοπάτια μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το παραδοσιακό μέσο μετακίνησης, τα μουλάρια. Την υπηρεσία αυτή παρέχει ο κ. Νικόλαος Δεμένεγας, με αντίτιμο17€/άτομο (χωρίς χρέωση για μικρά παιδιά) και διάρκεια 40 λεπτά (τηλ. 6976469413).

 

Από την Καλησκιά

Η Καλησκιά είναι ο γειτονικός όρμος της Καρθαίας προς τα νοτιοδυτικά, ο οποίος διαθέτει μία πανέμορφη παραλία. Την ημέρα της εκδήλωσης θα είναι δυνατή η προσέγγιση της Καρθαίας με αφετηρία την Καλησκιά:

§  είτε με φουσκωτό

§  είτε με πεζοπορία περίπου 15΄, που θα είναι σηματοδοτημένη και διέρχεται από την ιδιωτικό χώρο του κ. Ελ. Πορίχη, ο οποίος φιλόξενα μας παρέχει την άδεια διέλευσης για εκείνη την ημέρα.

 

Στην Καλησκιά φτάνει κανείς μέσω ενός χωματόδρομου μήκους περ. 7 χλμ., ο οποίος ξεκινά από τα Χαβουνά. Προσοχή!Ο δρόμος αυτός εμφανίζει απότομες κλίσεις σε τρία σημεία και απαιτεί χρήση αυτοκινήτου με τετρακίνηση.

 

Πλωτά μέσα

Καθώς η αρχαία πόλη είναι παραθαλάσσια, η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο επιτυγχάνεται και από τη θάλασσα. Για την εκδήλωση θα έχει διαμορφωθεί ειδική πλωτή προβλήτα στο ανατολικό προστατευμένο άκρο της μεγάλης παραλίας της Καρθαίας («Πίσω ή Μεγάλες Πόλες»).

 

Ύστερα από μεσολάβηση του Δήμου Κέας, την ημέρα της εκδήλωσης η ιδιωτική πλοιοκτήτρια εταιρεία «AEGEAS SHIPPING COMPANY» θα εκτελέσει δρομολόγια, για περιορισμένο αριθμό ατόμων, από τις Ποίσσες προς την Καρθαία και αντίστροφα. Το κόστος της μετάβασης μαζί με την επιστροφή ανέρχεται σε 30 € κατ’ άτομο. Τα δρομολόγια που θα εκτελεστούν θα είναι τα ακόλουθα:

 

1)      Ποίσσες → Καρθαία: αναχώρηση 13:30 / άφιξη 14:00

Καρθαία → Ποίσσες: αναχώρηση 19:45 / άφιξη 20:15

 

2)      Ποίσσες → Καρθαία: αναχώρηση 15:15 / άφιξη 15:45

Καρθαία → Ποίσσες: αναχώρηση 21:30 / άφιξη 22:00

 

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα για κρατήσεις με το Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών του Δήμου στο τηλ. 22880 21500. Οι κρατήσεις θα μπορούν να γίνονται τηλεφωνικά από τις 6-9-2017 έως τις  13-9-2017, από Δευτέρα έως Παρασκευή και κατά τις ώρες 08:15 – 15:00. Έως τις 14-9-2017 θα πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να παραλάβει τα κουπόνια κρατήσεων από το Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριώντου Δήμου στο λιμάνι της Κέας (έναντι του χώρου πρόσδεσης των πλοίων).

 

Σε περίπτωση κακοκαιρίας θα υπάρξει έκτακτη ανακοίνωση και επικοινωνία.

 

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

 

Η είσοδος στο αρχαίο θέατρο για την παράσταση  θα είναι δωρεάν κατόπιν επιδείξεως εισιτηρίων άνευ αντιτίμου.

 

Εισιτήρια εισόδου θα μπορεί να λαμβάνει κανείς:

§        – είτε μαζί με το κουπόνι κράτησης θέσης για το πλωτό μέσο από Ποίσσες από το Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών

§        – είτε από το ειδικό γραφείο που θα έχει στηθεί την ημέρα της εκδήλωσης στις 13:00 στον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας. Επομένως, όποιος επιλέξει να φτάσει στην Καρθαία από τα μονοπάτια, την Καλησκιά ή με ιδιωτικό πλωτό μέσο θα πρέπει να αναζητήσει το εισιτήριό του κατά την άφιξή του στον αρχαιολογικό χώρο.

 

Οι θέσεις θα είναι αριθμημένες (311 στο αρχαίο θέατρο και 65 καθήμενοι σε πάγκους πλευρικά του θεάτρου). Οι επισκέπτες θα καθίσουν στις θέσεις που ορίζει το εισιτήριο. Θα διατεθούν, επίσης, 100 εισιτήρια όρθιων. Για την ταξινόμηση στις θέσεις βοήθεια θα παρέχουν εθελοντές και εργαζόμενοι στο Δήμο.

 

 

Δεν είναι εφικτή η προκράτηση θέσεων, ενώ για τα εισιτήρια που θα διατεθούν απευθείας στον αρχαιολογικό χώρο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 

 

TΑΧΙ

 

Άτζακας Νίκος: 6977575888

Γκρέκας Φώτης: 6977575822

Δαρδάγος Γιάννης: 6973012813

Κορασίδης Αντώνης: 6977979614

Μακρής Σταύρος: 6973011681

Μαρκουλάκης Μάνος: 6936660251

 

 

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

 

Επιχείρηση Τουριστικών Διαδρομών KEATOUR

Τηλ. επικοινωνίας: 6972714407

URL: www.keatour.gr

 

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

 

Δήμος Κέας: 22883 60000

Κ.Ε.Π.: 22880 21150

Αστυνομικό Τμήμα Κέας: 22880 21100

Π.Π. Ιατρείο (Ιουλίδα): 22880 22200

Φαρμακείο (Ιουλίδα): 22880 22277

Φαρμακείο (Κορησσία): 22880 22000

Αρχαιολογικό Μουσείο: 22880 22079

Γραφείο τουριστικών πληροφοριών: 22880 21500

Επιχείρηση τουριστικών μεταφορών «Kea Tour»: 6972714407   /   www.keatour.gr