Αντίδραση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τους Δασικούς Χάρτες

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κύριος Γιώργος Χατζημάρκος, σε επιστολή του προς τους Δημάρχους, επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης και των επιπτώσεων στην κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.

Συγκεκριμένα γράφει:

“Τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται ενώπιον ενός ακόμη σοβαρού πλήγματος, καθοριστικού για το μέλλον τους. Κι εμείς, ως εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, βρισκόμαστε ενώπιον της ιστορικής μας ευθύνης να το αποτρέψουμε.

Η κατάρτιση και ανάρτηση των δασικών χαρτών βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 32/2016 και ο κίνδυνος να συμπεριληφθούν σε αυτούς αγροτικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις, θα επιφέρει ένα ακόμη σκληρό χτύπημα κατά των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, με τρόπο βίαιο και ακραίο και με επιπτώσεις μη αναστρέψιμες. Πρόκειται για ένα κατάφωρα αντιλαϊκό μέτρο, που εξελίσσεται σε μηχανισμό υφαρπαγής των πατρογονικών ιδιοκτησιών και ισοδυναμεί με δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας. Οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η ζωή στα νησιά μας θα υπονομευθεί εκ θεμελίων.

Είναι ώρα συναγερμού για τις τοπικές μας κοινωνίες. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας.

Στο κοινό μέτωπο για να σταματήσει το έγκλημα κατά το νησιών μας, οφείλουμε όλοι να συστρατευθούμε. Ο αγώνας μας, είναι αγώνας υπέρ δικαίων.

Σε αυτόν τον αγώνα, στον οποίο συντάσσονται στο πλευρό μας επιστημονικοί, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς, παρακαλώ να υπάρξει και από το Δημοτικό Συμβούλιό σας αντίστοιχη απόφαση, η οποία θα έρθει να ενισχύσει το κοινό μέτωπο, το οποίο οφείλουμε να σχηματίσουμε, μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και στους μεγάλους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Ζητάμε από τους κυβερνώντες να «παγώσει» άμεσα την διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και να ξεκινήσει διάλογος προκειμένου να αποκατασταθούν τα σημεία του ΠΔ 32/2016, που θα οδηγήσουν στην υφαρπαγή και την απαξίωση της προστατευμένης συνταγματικά, ιδιωτικής περιουσίας. Απαιτούμε λύση δίκαιη, ορθολογική, με σεβασμό τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, όπως ο Συνταγματικός Χάρτης της χώρας προβλέπει και επιτάσσει.”

Διαβάστε εδώ το σχετικό σχέδιο ψηφίσματος: ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ 1812