Μεταφορικό Ισοδύναμο

Μεταφορικό Ισοδύναμο (M.I.) είναι το μέτρο με τη θέσπιση του οποίου επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση.

Μετά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, η πλατφόρμα είναι πλέον ανοιχτή για το σύνολο της νησιωτικής χώρας. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καλεί τους νησιώτες και το ιατρικό και εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί προσωρινά σε νησί, να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα metaforikoisodynamo.gr, ώστε να αποκτήσουν εγκαίρως τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) και να γίνουν δικαιούχοι του νησιωτικού αντισταθμίσματος για ταξίδια που θα πραγματοποιήσουν από 1/1/2019 και για όλο το έτος. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις των νησιών μπορούν στον ίδιο ιστόποπο να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους.

 

Η διαδικασία για τους πολίτες

Για την αρχική εγγραφή το μόνο που απαιτείται από τον πολίτη είναι η είσοδος του στην διαδικτυακή τοποθεσία metaforikoisodynamo.gr, με τα στοιχεία εισόδου του TaxisNET. Εκεί εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα πεδία του κύριου μέλους της οικογενειακής μερίδας και των υπόλοιπων εξαρτώμενων μελών που την απαρτίζουν. Ο χρήστης καλείται να καταχωρίσει μόνο στοιχεία επικοινωνίας καθώς και το IBAN του αριθμού λογαριασμού του στον οποίο θα πιστωθεί η επιδότηση. Πριν την ολοκλήρωση της εγγραφής, γνωστοποιείται και σε εκτυπώσιμη μορφή, ο Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη (Μ.Α.Ν.), ο οποίος είναι ξεχωριστός για κάθε μέλος της οικογένειας της ωφελούμενης μονάδας.

Πριν την έκδοση κάθε ακτοπλοϊκού εισιτηρίου ο δικαιούχος, επιδεικνύει τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη στον υπάλληλο του πρακτορείου έκδοσης εισιτηρίων. Ο δικαιούχος δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε άλλο απλά να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων του στο εισιτήριο. Το Α.ΝΗ.ΚΟ (ΑΝτιστάθμισμα ΝΗσιωτικού ΚΟστους) θα πιστωθεί στον λογαριασμό IBAN που έχει δηλώσει στην αρχική του εγγραφή μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αφού πραγματοποιηθεί το ταξίδι.

Εγγραφή για τις επιχειρήσεις

Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου επιχειρεί να εναρμονίσει το υψηλό κόστος μετακίνησης εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ) θα αποδίδεται στις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στα νησιά και είναι εγγεγραμμένες στο αντίστοιχο νησιωτικό επιμελητήριο. Tο μέτρο αφορά τους κλάδους εμπορίου-μεταποίησης-τουριστικών καταλυμάτων. Το Α.ΝΗ.ΚΟ είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Δικαιούχοι-επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι όσες εμπίπτουν στη κατηγορία “πολύ μικρή”, “μικρή”, “μεσαία” βάσει των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (Ν. 4308/2014). Οι επιχειρήσεις που δικαιούνται να λάβουν μέρος στην δράση του Μεταφορικού Ισοδύναμου υποβάλουν τις αιτήσεις συμμετοχής χρησιμοποιώντας τους κωδικούς εισόδου του TAXIS.

 

Στον ιστότοπο metaforikoisodynamo.gr θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τους δικαιούχους και τις επιχειρήσεις, αλλά και απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις.