Σχέδιο Ασφάλειας Νερού προτίθεται να εκπονήσει ο Δήμος Κέας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κέας ομόφωνα διαμαρτυρήθηκε για τις αναγκαστικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ και των Υπηρεσιών Ύδρευσης (μία επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης ανά Περιφέρεια), καθώς με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος υποτιμάται για μια ακόμα φορά το έργο των Υπηρεσιών αυτών στη διαχείριση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος. Η λειψυδρία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την αναγκαστική συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α., που είναι μία ενέργεια νομικά έωλη και λειτουργικά μη εφαρμόσιμη.

Επιπλέον, ομόφωνα το Δ.Σ. με ψήφισμα του:

– Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη μη τήρηση από την ίδια την Κυβέρνηση του Ν. 5037/2023, με τον οποίο υπήγαγε τον έλεγχο των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, μεταξύ των οποίων και οι Δ.Ε.Υ.Α., στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία είναι η μόνη αρμόδια για να εισηγηθεί μέτρα για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α.

– Επισημαίνει ότι η αναγκαστική επέκταση Ανωνύμων Εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ Νήσων σε δημοτική περιουσία, όπως είναι οι Δ.Ε.Υ.Α., χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και κατά συνέπεια παράνομη.

– Ζητά να δοθεί στην Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και στην ΚΕΔΕ το σχέδιο της μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο για τις Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

– Τάσσεται υπέρ της ολιστικής πρότασης της ΕΔΕΥΑ και της ΚΕΔΕ, για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης με παρόχους τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους.

– Τάσσεται κατά της οποιασδήποτε μορφής αναγκαστικής συνένωσης – συγχώνευσης των ΔΕΥΑ ή των Διευθύνσεων ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων, στο πλαίσιο των εξαγγελιών της Κυβέρνησης.

Η Δήμαρχος, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου, η οποία μίλησε για το θέμα στη συνεδρίαση ανέφερε το Ψήφισμα της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, το οποίο αφορά το ζήτημα της νομοθετικής μεταρρύθμισης των ΔΕΥΑ της χώρας, μέσω αναγκαστικών συνενώσεων. Κάλεσε στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο να υιοθετήσει το ψήφισμα αυτό και να εκφράσει τη διαμαρτυρία του, έτσι ώστε να υπάρξει ενιαία θέση όλων των Δήμων της Περιφέρειάς μας. Το ψήφισμα με τις αποφάσεις της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και των Δημοτικών Συμβουλίων θα κατατεθεί στους αρμόδιους Πολιτειακούς παράγοντες και θα αποτελέσει θέμα, στο επικείμενο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, διατυπώνοντας την αντίθεσή μας. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Ευαγγέλου συμφώνησε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των νησιωτικών δήμων και αυτών της ηπειρωτικής Ελλάδας και επισήμανε τη σοβαρότητα του ζητήματος.

Διαβάστε ολόκληρο το πρακτικό της συγκεκριμένης Συνεδρίασης εδώ: ΠΡΑΚΤΙΚΟ 17ης Συνεδρίασης ΔΣ Κέας