Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Κέας τάχθηκε ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί της Κέας.

Επιπλέον, συστήθηκε επιτροπή απαρτιζόμενη από τρία μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους επικεφαλής των δύο δημοτικών παρατάξεων, τη Δήμαρχο κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου, και τον επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Ιωάννη Ευαγγέλου, καθώς και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στυλιανό Γκρέκα. Η επιτροπή έχει σκοπό την άμεση δρομολόγηση διαδικασιών για την ανάκληση της άδειας εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις θέσεις Άγιος Παντελεήμονας και Πάουρας Κέας. Την επιτροπή θα συνεπικουρεί δικηγόρος που θα διοριστεί για αυτό το λόγο από το Δήμο Κέας.

Τέλος, με την ίδια απόφαση ζητήθηκε η απομάκρυνση της κατεστραμμένης ανεμογεννήτριας που υπάρχει στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Η Δήμαρχος, εισηγούμενη το θέμα, εξέφρασε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της, με τους οποίους ταυτίστηκαν και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.:

«Το εν λόγω θέμα είχε απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Κέας το 2006 όπου με απόφασή του γνωμοδότησε θετικά για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην εν λόγω περιοχή και ουσιαστικά δίνοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ως «πράσινη ενέργεια» στο νησί.

Είκοσι χρόνια μετά, και έχοντας δει τις αρνητικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στους κατοίκους των περιοχών, τον υποβιβασμό του φυσικού τοπίου, την αλλαγή που επιτελείται στη χρήση γης, βλέποντας τις αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κυρίως βλέποντάς τα «ιδίοις όμμασι» από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο γειτονικό μας νησί της Εύβοιας και στη βραχονησίδα του Σαν Τζώρτζη (Άγιος Γεώργιος), το Δημοτικό Συμβούλιο επανέρχεται στο θέμα της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο νησί της Κέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες με ψήφισμά μας (αριθμός απόφασης 72_2024) είχαμε ταχθεί στο πλευρό του γειτονικού νησιού της Κύθνου που έδινε τον αγώνα του για τη μη εγκατάσταση αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 ανεμογεννητριών Επίσης πρέπει να κάνουμε μνεία απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου (αριθμός απόφασης 154/2019) όπου, Το Περιφερειακό Συµβούλιο Νοτίου Αιγαίου ζητά από την Κυβέρνηση και κάθε εμπλεκόμενο φορέα, να ανασταλούν οι οποιεσδήποτε αδειοδοτήσεις και εργασίες για τα Αιολικά Πάρκα, µέχρι να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο προκειμένου να υπάρχει µια δίκαιη, εύλογη και αποδεκτή, µετά από διαβούλευση, χωροθέτηση των Αιολικών Πάρκων που επιχειρούνται να εγκατασταθούν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Και με την απόφασή της με αριθμό 84/2021 στην οποία συμμετείχε και το θεσμικό μας όργανο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, είχε ταχθεί κατά της 4 17η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας την 4η Οκτωβρίου 2024 εκτέλεσης αδειών που έχουν εκδοθεί, ζητώντας την αναστολή έκδοσης νέων αδειών και μετατροπής τους σε Off Shore. Κρίνοντας δικαιότερο να ακούσουμε όλες τις πλευρές, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο καλέσαμε την εταιρία του κ. Ιωάννη Στέφα σε μια ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου μας ανέπτυξε τις απόψεις του και μας έδωσε τα στοιχεία που ζητήσαμε.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, έχουμε αποκομίσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Αφουγκραζόμαστε την ανησυχία των κατοίκων της Κέας. Ανησυχούμε για την αλλοίωση του φυσικού τοπίου το οποίο είναι ο εθνικός μας πόρος, η ταυτότητα του νησιού. Η λιτή ομορφιά και η συμμετρία του τοπίου, με το δάσος της βελανιδιάς, εν γένη το σύνολο της χλωρίδας και της πανίδας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτός κλίμακας 90 ή 100 μέτρων ανεμογεννήτριες. Σε συνδυασμό με το δίκτυο υψηλής τάσης που θα δημιουργηθεί θα μετατρέψει την περιοχή σε βιομηχανικό τοπίο, χωρίς, δε, να υποτιμούμε και την πιθανότητα έναρξης πυρκαγιάς στην περιοχή αυτή που είναι από τις πιο κατάφυτες του νησιού. Θα απαιτηθούν έργα διάνοιξης οδού, για τα οποία δεν είμαστε ενήμεροι. Είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει την αγοραστική αξία των ιδιοκτησιών στην ευρύτερη περιοχή και τον τουρισμό…»

Διαβάστε ολόκληρο το πρακτικό της συγκεκριμένης Συνεδρίασης εδώ: ΠΡΑΚΤΙΚΟ 17ης Συνεδρίασης ΔΣ Κέας