Σήμερα έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος εμπειρογνώμονας στα εκκλησιαστικά θέματα Αριστείδης Πανώτης. Ο διακεκριμένος αυτός Επιστήμονας και Άνθρωπος υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα στην ιστορία του νησιού μας (τόπος καταγωγής της μητέρας του), το οποίο και υπεραγαπούσε. Με την έρευνα και το ιερό του έργο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, μας έκανε υπερήφανους.

Ο Αριστείδης Πανώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε στο Παρίσι μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία των θρησκευμάτων και ειδικά του Χριστιανισμού, αλλά και για τις Λειτουργικές Τέχνες της Εκκλησίας. Διετέλεσε Καθηγητής στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, στη μέση εκπαίδευση και στην ανώτερη και στη μέση εκκλησιαστική εκπαίδευση ως λυκειάρχης.

Ο ίδιος σε έρευνα που διενήργησε στο νησί το 1953 εντόπισε τα ερείπια ναού στην περιοχή Ελληνικά με μια μεγάλη τοιχογραφία (το άλλοτε Σταυροπηγιακό Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Εντόπισε επίσης την θέση της κόγχης του μονυδρίου του Αθηνων Μιχαήλ Χωνιάτη αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα ακριβώς απέναντι.

Συνέβαλε σημαντικά στην ανέγερση του ναού του Αγίου Τιμοθέου, με δωρεές της οικογένειάς του και λοιπών γνωστών του δωρητών. Ο ναός του Σωτήρος στην περιοχή του Οτζιά αποπερατώθηκε επίσης από τον ίδιο το 1962, όταν του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του αρχισυντάκτη της μεγαλύτερης ορθόδοξης εκδόσεως του 20ού αιώνα, της Θρησκευτικής και Ηθικής Εγκυκλοπαίδειας. Στον τρούλο αυτού αντέγραψε επακριβώς τα σχέδια των Δεσποτικών εορτών από τις κατακόμβες της Ρώμης και στο ανατολικό μέρος αυτού φιλοτεχνήθηκαν μωσαϊκά στα οποία απεικονίζονται οι νεομάρτυρες που θυσιάστηκαν από τον 16 ο αιώνα για την Κέα. Ο ναός καθαγιάστηκε από τον Ιερό κλήρο του νησιού με την τέλεση της αρχαίας θείας λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου και παρέδωσε τη χρήση του στους Κείους.

Τέλος υπήρξε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της Μονής Καστριανής και του Συνδέσμου Απανταχού Κείων επί σειρά ετών συμβάλλοντας με κάθε δυνατό τρόπο στα θέματα που απασχολούσαν το νησί και τους κατοίκους του.

Ευχόμαστε στην οικογένειά του Θερμά Συλλυπητήρια.