Αποκαλυπτήρια Μνημείου Λοιμοκαθαρτηρίου Μακρονήσου, στη μνήμη των θανόντων εκεί Ελλήνων Ποντίων και Ασσυρίων και προς τιμήν του υγειονομικού προσωπικού περίθαλψής τους (Περίοδος 1922-1923)

Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», πραγματοποίησαν στη Μακρόνησο τα αποκαλυπτήρια ενός Μνημείου, το οποίο ανεγέρθηκε στο χώρο του Λοιμοκαθαρτηρίου, στο Ν.Δ.  άκρο του νησιού. Ο Δήμος Κέας εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση αυτή από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Στέλιο Γκρέκα και τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Βασίλη Βαλερά.

Έπειτα από συστηματική έρευνα, έναν αιώνα μετά, εντοπίστηκε ο ακριβής γεωγραφικός χώρος του Λοιμοκαθαρτηρίου. Μέσω του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», υποβλήθηκε επίσημο αίτημα και αρχιτεκτονικά σχέδια στο αρμόδιο Τμήμα Νεότερων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟΛ.Α, για την ανέγερση του Μνημείου. Στόχος της ανέγερσής του είναι να μην ξεχαστούν οι πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου και Ασσύριοι, που μετά την έξοδό τους από τις πατρογονικές τους εστίες κατά τη Γενοκτονία που υπέστησαν, άφησαν στον συγκεκριμένο χώρο την τελευταία τους πνοή. Στόχος, επίσης, είναι να τιμηθούν και οι υγειονομικές υπηρεσίες του Ελληνικού και Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και οι Αμερικανίδες ιατροί της οργάνωσης «American Women’s Hospitals» (AWH), για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην περίθαλψη των προσφύγων.