Την εντονότατη αγωνία και αγανάκτηση τους για την προώθηση μελετών και έργων στους μικρούς Δήμους των Κυκλάδων μεταφέρουν Δήμαρχοι του νομού μέσω της Εφημερίδας Κοινής Γνώμης. Εκφράζουν τους φόβους τους για το μέλλον των έργων, των μελετών και των χρηματοδοτήσεων, αφού έχει δρομολογηθεί η οριστική παύση τεχνικής υποστήριξης από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου τέλος Νοεμβρίου και από πλευράς ΜΟΔ και ΕΕΤΑΑ δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία.

Κοινή απαίτηση όλων όσων μίλησαν στην Κοινή Γνώμη αποτελεί η ανταπόκριση των αρμόδιων πλευρών και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν ώστε τα μικρά νησιά να αντιμετωπιστούν επί ίσοις όροις με τους μεγάλους Δήμους. Η Δήμαρχος Κέας, Ειρήνη Βελισσαροπούλου, διαμαρτυρήθηκε έντονα για το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί. Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα του δημοσιεύματος:

 

“Μετέωροι” μετά τον Νοέμβριο οι μικροί Δήμοι

…η Δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, η οποία υποστήριξε ξεκάθαρα πως από τη στιγμή που η ΜΟΔ και η ΕΕΤΑΑ δεν έχουν προχωρήσει στη δημιουργία των Τεχνικών Υπηρεσιών, οι μικροί Δήμοι από το τέλος του επόμενου μήνα και μετά είναι μετέωροι όσον αφορά την ωρίμανση μελετών και την υλοποίηση έργων.

“Είναι ένα θέμα για εμάς που αποτελεί “ωρολογιακή βόμβα”. Εμείς στα μικρά νησιά που δεν έχουμε Τεχνική Υπηρεσία και μας υποστηρίζει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, από τον Νοέμβριο και μετά βρισκόμαστε μετέωροι” δήλωσε σε απόλυτο τόνο η Δήμαρχος, η οποία υπενθύμισε πως η Περιφέρεια ήταν υποχρεωμένη να στηρίζει τα νησιά μέχρι και τον Ιούλιο, ωστόσο, αυτή η απόφαση συνοδεύτηκε από τετράμηνη παράταση.

“Θα μαζεύουμε μόνο σκουπίδια”

“Δυστυχώς, αφήνονται όλα τα μικρά νησιά χωρίς της δυνατότητα να κάνουν έργα” τόνισε παρακάτω η Δήμαρχος Κέας, λέγοντας μάλιστα πως, “έχω την αίσθηση ότι αν δεν βρεθεί η λύση άμεσα, το μόνο που θα μπορούμε να κάνουμε στα μικρά νησιά είναι να μαζεύουμε σκουπίδια, όσο τραγικό κι αν ακούγεται αυτό”.

Στην ερώτηση για την υποστήριξη από πλευράς ΜΟΔ κι ΕΕΤΑΑ, η ίδια αν και σημείωσε πως αυτή είναι η λύση που έχει προταθεί, ωστόσο, παρατήρησε πως και με αυτό τον τρόπο, γεννάται ο φόβος για τον αριθμό των έργων που θα προωθούνται για κάθε νησί.

“Η λύση που έχει προταθεί είναι να μας υποστηρίξουν Υπηρεσίες όπως είναι η ΜΟΔ και η ΕΕΤΑΑ. Όμως και πάλι θα πέσουμε μαζί όλα τα μικρά νησιά και αναρωτιέμαι πόσα έργα για τον κάθε Δήμο μπορούν να υποστηρίξουν; Περισσότερα από δύο αποκλείεται. Άρα, μετά βίας θα μπορούμε να έχουμε τέσσερα έργα. Αν ήδη έχουμε δώσει στη ΜΟΔ και στην ΕΕΤΑΑ κάποια έργα τα προηγούμενα χρόνια – που εμείς έχουμε δώσει -, τότε, ούτε αυτά τα τέσσερα έργα μπορούμε να έχουμε” σχολίασε γλαφυρά, εκφράζοντας παρακάτω και η ίδια την ανησυχία της για τη λήψη χρηματοδοτήσεων.

“Το πρόβλημα που υπάρχει γίνεται ακόμη πιο έντονο με το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Είναι ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα το οποίο δίνει μία ανάσα… αλλά για τους άλλους. Όχι για εμάς! Διότι εμείς, δεν μπορούμε να πάρουμε χρηματοδότηση. Αν δεν υπάρχει μία Τεχνική Υπηρεσία που να μπορεί να υπογράψει για όλες αυτές τις μελέτες, θα πάμε μόνο στις παροχές. Όμως, δεν είναι μόνον αυτές οι ανάγκες” δήλωσε κατηγορηματικά.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η ίδια γνωστοποίησε πως ο Δήμος Κέας ήρθε σε επαφή με κάποια Δίκτυα (πχ. Δίκτυο ΔΑΦΝΗ) για να εξετάσει αν μπορεί να έχει υποστήριξη, ωστόσο, όπως σημείωσε, “δεν είναι έτοιμοι ακόμη και δεν ξέρω πότε θα είναι έτοιμοι”.

Ως εκ τούτου, κατέληξε στο συμπέρασμα, πως, για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα “εμείς στα μικρά νησιά, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά μόνο να μαζεύουμε τα σκουπίδια. Είναι τραγική αυτή η κατάσταση και κυρίως γιατί βλέπουμε ότι “τρέχουν” χρηματοδοτήσεις που θα μπορέσουν να πάρουν μεγάλοι Δήμοι κι εμείς στα μικρά νησιά, πάλι θα τις δούμε εκ του μακρόθεν”.

Να αντιδράσει η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

Επιπρόσθετα, θέλησε να θίξει και το γεγονός πως για να λειτουργήσει η Τεχνική Υπηρεσία της ΜΟΔ και της ΕΕΤΑΑ, “χρειάζονται προσλήψεις”, σχολιάζοντας μάλιστα πως, “Αν δεν υπάρξει προσωπικό, δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι”. Κατά συνέπεια, ανέδειξε πως παραμένει άγνωστος ο χρόνος που θα υπάρξει η στελέχωσή της.

Εκτός των ανωτέρω όμως, η κ. Βελισσαροπούλου ρωτήθηκε σχετικά με το αν εξέτασε ο Δήμος Κέας το σενάριο της σύστασης ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού.

“Δίνεται αυτή η δυνατότητα, αλλά δεν έχει δοθεί η άλλη δυνατότητα να γίνουν προσλήψεις. Είμαστε ήδη στον Οκτώβριο. Πότε θα γίνουν οι προσλήψεις; Θεωρητικά αυτό ακούγεται καλό, αλλά χρονικά δεν μας “παίρνει”” υποστήριξε κατηγορηματικά.

Δεδομένου του αδιεξόδου που αντικρίζουν στον παρόντα χρόνο οι μικροί Δήμοι, η ίδια ρωτήθηκε αν κρίνει πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση.

“Θα πρέπει η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου να πάρει θέση και να δούμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα των μικρών νησιών. Προσωπικά το έχω θέσει αρκετές φορές το θέμα. Αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο πρόβλημά μας” δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας τέλος πως, δεν μπορούν οι μικροί Δήμοι να χρεώνονται απραξία. “Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να υποστηρίξουν τα μικρά νησιά. Δυστυχώς είμαστε μετέωροι. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επόμενη ημέρα. Θέλουμε στους δημότες μας με ειλικρίνεια να πούμε τί μπορεί να υλοποιηθεί και τί όχι” ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά.