Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μικρών Νησιών, που, φέτος,  έλαβε χώρα στην Κέα, με κύριο θέμα το νέο ΕΣΠΑ (2014 – 2020), τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αυτό προσφέρει στα μικρά νησιά, με έμφαση στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, ως αναγκαία συνθήκη για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων.

Στο Συνέδριο κλήθηκαν και έδωσαν ηχηρό “παρών” Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Κοινοτάρχες και εκπρόσωποι από την Τήλο, τους Λειψούς, την Κίμωλο, τη Σαμοθράκη, τις Σπέτσες, την Κέρκυρα και τα νησιά του Σαρωνικού, ο τ. Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλης, ο Ευρωβουλευτής Μιλτιάδης Κύρκος (υπεύθυνοι για θέματα μεταφορών), ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Ιωάννης Φίρμπας,  o Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Σπυρίδωνας Σπυρίδων, η Περιφ. σύμβουλος κα Άννα Μαυρουδή, εκπρόσωποι του Ποταμιού,, εκπρόσωπος της ΜΟΔ, ο Δ/ντης της ΚΕΔΕ, κ. Γαβριήλ Κουγιανος, ο Γ.Γ. του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών, κ. Βασίλης Κωνσταντινέας και εκπρόσωποι φορέων της Κέας, όπως ο Σύλλογος Φίλων Κέας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών κ.α.

Σημαντική ήταν η παρουσία, αλλά και η συμβολή στις εργασίες του συνεδρίου της καθηγήτριας κας Μαρίας Λεκάκου και του ερευνητή κ. Γιώργου Ρεμούνδου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που τόνισαν τη σημασία και την αναγκαιότητα στενής συνεργασίας ΟΤΑ, Υπουργείου και Πανεπιστημίου στην καταγραφή στοιχείων απαραίτητων για την εξεύρεση λύσεων.

Ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Μ.Ν., κ. Ελευθέριος Κεχαγιόγλου χαιρέτισε τους συνέδρους και απένειμε τιμητική πλακέτα στο Δήμαρχο Κέας, κ. Ιωάννη Ευαγγέλου, ευχαριστώντας τον για τη φιλοξενία, ενώ ο Δήμαρχος Κέας με τη σειρά του απένειμε πλακέτα στον ευρωβουλευτή, κ. Κύρκο. 

Ειδική τιμητική πλακέτα για την μακροχρόνια προσφορά του στο σύνολο των νησιών, μέσα από τη σταθερή του παρουσία στο Δίκτυο, εντός και εκτός συνόρων, απονεμήθηκε στον πρώην Δήμαρχο Κέας, κ. Αντώνιο Δεμένεγα, που τίμησε τους διοργανωτές με την παρουσία του. 

Ο Δήμαρχος Κέας, κ. Ιωάννης Ευαγγέλου κήρυξε την έναρξη των εργασιών, τονίζοντας ότι οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι πολλά και κοινά, όπως ακριβώς και λύσεις σε αυτά. Αυτό επεσήμανε θα πρέπει να είναι η αφετηρία και η σκέψη όλων πριν την όποια συζήτηση και ευχήθηκε οι εργασίες να έχουν απτά αποτελέσματα και να μην αρκεστούν σε απλή καταγραφή των αναγκών και γενικόλογη διατύπωση των εργαλείων ικανοποίησής τους. 

Κύρια διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ήταν η ανάγκη συμβατότητας και σύγκλισης των στρατηγικών ανάπτυξης με τα τοπικά προβλήματα, η ενεργοποίηση και συμμετοχικότητα των τοπικών κοινωνιών, η αποδοχή και ο ενστερνισμός των στρατηγικών, ο συνδυασμός των αναγκών των ΟΤΑ με τον σχεδιασμό της κεντρικής εξουσίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν εκτενώς οι νέες παράμετροι που θέτει το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, η λεγόμενη Γαλάζια Ανάπτυξη και το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης. Βασικός στόχος: η πολύπλευρη έγκυρη ενημέρωση των σύνεδρων, αλλά και η συμμετοχή τους στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων μέσα από μία επιστημονική καταγραφή του Πανεπιστήμιου Αιγαίου σχετικά με τις μεταφορές.

Συμπέρασμα του Συνεδρίου είναι πως η συνέργια είναι η λύση και για επιτευχθεί η ζητούμενη προστιθέμενη αναπτυξιακή αξία που όλοι επιζητούμε για τα νησιά μας, το μέλλον των οποίων δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη.

Φωτό 1

Φωτό 2

Φωτό 3

Φωτό 4

Φωτό 5

Φωτό 6